Masoara-ti tensiunea arteriala!

Societatea Romana de Cardiologie ne avertizeaza asupra pericolelor pe care le pot aduce hipertensiunea arteriala si pune accentul pe constientizarea populatiei cu privire la acest factor major de risc cardiovascular.
Din continutul articolului:
De ce trebuie sa tratezi hipertensiunea arteriala?
Accidentul vascular cerebral si dementa
Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?
Cand trebuie sa-mi iau tensiunea arteriala?
Cand trebuie sa mergi la medic?


Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, care a fost marcata pe data de 17 mai se vor organiza maine (27 mai) corturi in 4 orase mari din tara si care vor fi dotate cu paturi unde pe langa masurarea tensiunii arteriale, se va masura si indicele glezna-brat. Masuratorile vor fi facute de medici rezidenti din cele 4 orase: Bucuresti (parcul Cismigiu), Timisoara (Piata Operei), Cluj (Piata Mihai Viteazul) si Iasi (Copou).

Un lucru extrem de important pentru sanatatea ta este sa-ti masori tensiunea arteriala, iar in functie de rezultate sa iei masurile necesare.


De ce trebuie sa tratezi hipertensiunea arteriala?


"Exista o adevarata teroare in ceea ce priveste hipotensiunea arteriala, insa daca nu te simti rau, nu exista niciun pericol doar pentru ca esti hipotensiv.
Cu cat tensiunea arteriala este mai mica, cu atat traiesti mai mult si mai bine
", sustine prof. dr. Marius Vintila, vicepresedintele Societatii Romane de Cardiologie.


Accidentul vascular cerebral si dementa

In primul rand trebuie sa retinem faptul ca hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc pentru toate tipurile de accidente vasculare cerebrale. "Accidentul vascular cerebral este prima cauza de handicap fizic sau mental permanent, iar 20-25% dintre supravietuitorii unui accident vascular cerebral pot sa dezvolte in urmatorii 5 ani o forma de dementa care este ireversibila", ne informeaza prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie. In privinta datelor statistice, Romania se situeaza pe locul 3 (dupa Rusia si Bulgaria) la mortalitatea prin accident vascular cerebral.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-50 de ani si care sunt hipertensive prezinta un risc ridicat pentru maladia Alzheimer, mai adauga dr. Bajenaru.

In cazuri foarte rare, hipotensiunea arteriala care se incadreaza intre valorile mai scazute de 90/60 mmHg poate sa conduca la un accident vascular cerebral.
De ce? Deoarece, tensiunea arteriala scazuta poate sa impiedice circulatia sanguina normala la nivelul creierului, care poate fi determinata de o afectare/ingustare a arterelor, de un infarct miocardic sau de o infectie mai grava cu pierderi masive de sange.


Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Specialistii sustin ca tensiunea arteriala sistolica in cazul unui hipertensiv standard nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg, iar cea diastolica nu trebuie sa fie mai mare de 90 mmHg - 140/90 mmHg. Ghidul european arata ca ambele valori sunt independente si egal predictive de risc cardiovascular. Daca vorbim despre o persoana care are diabet zaharat sau un risc aditional crescut atunci valorile tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 130/80 mmHg pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.


Cand trebuie sa-mi iau tensiunea arteriala?

Prof. dr. Eduard Apetrei, presedintele Grupului de Lucru de Hipertensiune al Societatii Romane de Cardiologie ne explica de cate ori trebuie masurata in cursul unei zile si cand este momentul cel mai bun pentru a face acest lucru:

  • dupa un repaus de 5-10 minute sau atunci cand te simti linistit/a;
  • bratara elastica se aseaza pe antebrat, niciodata la deget sau incheietura mainii;
  • nu se recomanda masurarea tensiunii arteriale de 7-8 ori pe zi, ci de maxim 2 ori;
  • nu trebuie sa-ti masori tensiunea in fiecare zi;
  • nu trebuie sa iei atitudine singur si sa schimbi regimul alimentar sau medicatia;
  • nu opri tratamentul indicat de medic, deoarece acesta nu se face pe o perioada anume de timp, ci toata viata pentru controlarea eficienta a tensiunii arteriale.


Cand trebuie sa mergi la medic?

In general, o singura valoare anormala (atat valoarea tensiunii sistolice, cat si cea diastolica) care a fost obtinuta in urma masurarii tensiunii arteriale in conditii optime ar trebui sa alerteze persoana in cauza si sa se prezinte macar la medicul de familie.

Hipertensiunea arteriala este un ucigas silentios care afecteaza un miliard de oameni in toata lumea. Acest numar se asteapta sa creasca la 1,5 miliarde in anul 2025, determinand ca milioane de oameni sa moara prematur sau sa sufere consecinte ireversibile pentru sanatate, incluzand accidentu vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca sau boala renala, in principal pentru ca persoanele afectate nu sunt tratate suficient pentru a ajunge la tinta tensiunii arteriale.

Pana la varsta de 50 de ani, 1 din 5 oameni au hipertensiune arteriala, dupa varsta de 50 de ani 1 din 3, iar dupa varsta de 65 de ani, 2 din 3 oameni au hipertensiune arteriala.
In total, In Romania sunt peste 5 milioane de bolnavi cu hipertensiune arteriala.

Prin controlul hipertensiunii, riscurile pot fi semnificativ reduse. Persoanele cu hipertensiune arteriala trebuie sa discute cu medicul despre valoarea tinta individuala a tensiunii arteriale.

Articole utile
Insuficienta cardiaca nu mai este un mister
Bolile cardiovasculare
Ce se intampla dupa primul infarct miocardic?
Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arteriala provoaca dementa
Ateroscleroza ne urmareste din copilarie