Multe studii au dovedit ca practicarea unor activitati fizice diminueaza riscurile afectiunilor cardiovasculare. Un program regulat de exercitii iti mentine corpul sanatos. Un organism antrenat zilnic rezista in fata bolilor mult mai bine decat unul neantrenat.
Exercitii aerobice
Exercitiile aerobice stimuleaza producerea oxigenului. Exercitiile aerobice inglobeaza activitati fizice - precum plimbarile, joggingul, biciclismul, inotul etc. - in urma carora inima isi mentine sanatatea pentru o perioada indelungata de timp. Pe parcursul acestor activitati, cantitatea de sange care circula prin organism se mareste, producand oxigenul necesar proceselor ce au loc la nivelul celulelor si al tesuturilor. Exercitiile aerobice regulate reprezinta un factor extrem de semnificativ pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Exercitiile anaerobice
Exercitiile anaerobice desemneaza miscarile bruste, intense, de scurta durata, precum sprinturile si ridicarea greutatilor. In timp ce exercitile aerobice sunt cele mai indicate pentru puterea si rezistenta cardiovasculara, cele anaerobice intaresc puterea si flexibilitatea muschilor. Ele te ajuta sa-ti menti sanatatea si sa eviti factorii de risc privind diverse afectiuni.
Exercitiile aerobice versus exercitiile anaerobice
Cu toate ca depinde intr-o mare masura de timpul pe care-l aloci zilnic exercitiilor, este recomandat, in cazul in care este posibil, sa alternezi exercitiile aerobice cu cele anaerobice. In acest mod reusesti deopotriva sa-ti mentii sanatatea cardiovasculara si sa dezvolti puterea musculaturii.
Rutina bazata pe programul de exercitii are numai repercusiuni benefice:
- mareste eficienta cardiovasculara;
- sporeste puterea si capacitatea de rezistenta a organismului in fata afectiunilor de orice tip;
- creste metabolismul si nivelul de energie;
- elibereaza organismul de stres si de tensiune;
- influenteaza flexibilitatea intregului organism.