Colesterolul si hipercolesterolemia

Ce rol indeplineste colesterolul in functiile organismului? Stiai ca fiecare persoana are un colesterol "rau" si un colesterol "bun"? Care este relatia dintre cele doua tipuri de colesterol? Ce afectiune ascunde hipercolesterolemia? Pentru sanatatea inimii tale este foarte important sa cunosti raspunsul corect al acestor intrebari.
Colesterolul este substanta lipidica ce se regaseste in toate celulele organismului. Acesta joaca un rol foarte important pentru sanatatea intregului organism pentru ca:

  • ajuta la formarea membranelor celulare;
  • constituie punctul de plecare al sintezei hormonilor in glandele suprarenale si in ovar;
  • este de neinlocuit pentru indeplinirea anumitor functii - este indispensabil digestiei lipidelor, in urma transformarii de catre ficat in acid biliar.

Un nivel ridicat de colesterol in sange - hipercolesterolemia - reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare. Hipercolesterolemia nu prezinta simptome specifice si multa lume se confrunta cu aceasta problema fara ca macar sa o stie. Persoanele care au 20 de ani ca si persoanele mai in varsta ar trebui sa-si faca analizele privind nivelul colesterolului la fiecare cinci ani cel putin.

Este benefic sa recurgi la testul care iti prezinta profilul lipoproteinic pentru a afla nivelul colesterolului. Rezultatele acestui test se pot afla la maxim o zi distanta dupa ce au fost efectuate analizele. Ele ofera informatii despre colesterolul total, colesterolul "rau" LDL, colesterolul "bun" HDL si trigliceride. Specialistii au stabilit limitele superioare si pe cele inferioare pentru fiecare dintre categoriile colesterolului.


Daca nu poti efectua "profilul proteinic", este suficient sa cunosti valorile colesterolului total si ale colesterolului HDL pentru a afla daca esti predispus hipercolesterolemiei. Daca prezinti un nivel ridicat al colesterolului, va trebui sa optezi pentru repetarea analizelor, urmand indicatiile medicului specialist.

Nivelul colesterolului total Valoarea
 
Mai scazut de 200 mg/dL
 Nivelul optim care te situeaza in afara oricarui risc. Daca nivelul colesterolului este egal cu 200 mg/dL sau mai mare, cresc si riscurile de predispunere pentru hiperclesterolemie.
Cuprins intre 200-239 mg/dL Valoarea de granita
240 mg/dL si peste Hipercolesterolemia.
 
Persoanele care ating acest nivel sunt predispuse de doua ori mai mult bolilor cardiovasculare decat cele al caror colesterol se afla situat sub 200 mg/dL. Cantitatea cea mai mare de colesterol din sange este continuta de o proteina numita LDL (low-density lipoprotein = lipoproteina cu densitate scazuta). Colesterolul LDL este colesterolul "rau" pentru ca depozitarea lui pe peretii arterelor cauzeaza formarea cheagurilor de sange.
Nivelul ridicat al LDL-ului mareste riscul bolilor coronariene si al accidentelor vasculare cerebrale.

Acest nivel al LDL-ului depinde si de ceilalti factori de risc pe care ii prezinti:
  1. Daca nu prezinti simptome specifice bolilor arterelor coronare sau diabetului si nu te confrunti cu nici unul dintre factorii de risc, nivelul LDL-ului este mai scazut de 160 mg/DL.
  2. Daca nu prezinti simptome specifice bolilor arterelor coronare, dar prezinti doi sau mai multi factori de risc, nivelul LDL-ului este mai scazut de 130 mg/dL.
  3. Daca ai diabet sau esti predispus bolilor arterelor coronare, nivelul LDL-ului este mai scazut de 100 mg/dL.
 Nivelul de colesterol LDL Valoarea
 Mai mic de 100 mg/dL optima
 100-129 mg/dL buna
 130-159 mg/dL limita
 
 160-189 mg/dL
 
ridicata
 190 mg/dL si peste foarte ridicata

Colesterolul HDL (high-density lipoprotein = lipoproteina cu densitate ridicata) este colesterolul "bun".
Nivelul ridicat al acestuia micsoreaza expunerea fata de bolile cardiovasculare. Colesterolul HDL are tendinta de a transporta excesul de colesterol catre ficat, unde acesta este eliminat din organism. Persoanele care prezinta un nivel scazut al HDL-ului (mai scazut de 40 mg/dL) se confrunta cu un risc mai mare privind atacul de inima.

 
Nivelul de colesterolul HDL
 Valoarea
Mai scazut de 40 mg/dL Reprezinta un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. 
40-59 mg/dL Cu cat nivelul de LDL este mai mare, cu atat este mai bine.
60 mg/dL si peste O valoare de 60 mg/dL si peste este considerata o adevarata protectie fata de bolile cardiovasculare.

Organismul are nevoie de o cantitate sigura de colesterol pentru a construi membranele celulare etc. Ficatul produce o cantitate suficienta de colesterol pentru a indeplini aceste cerinte ale organismului. Din aceasta cauza, alimentatia sanatoasa precum si respectarea unei diete reprezinta un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont.


O dieta bogata in grasimi saturate, transgrasimi si colesterol tinde sa mareasca colesterolul total si LDL-ul. O dieta saraca in grasimi saturate, transgrasimi si colesterol te ajuta sa mentii un nivel corespunzator de colesterol. Colesterolul se gaseste numai in grasimile animale. Anumite plante uleioase, des folosite in prepararea hranei, sunt bogate in grasimi saturate.

Transgrasimile rezultate prin adaugarea hidrogenului uleiurilor vegetale sunt des folosite in restaurante si in fast-food-uri. Fructele si legumele nu contin colesterol, de aceea sunt recomandate in orice tip de dieta. Daca prezinti un nivel crescut al colesterolului sanguin trebuie sa urmezi o dieta sanatoasa, sa practici regulat miscare fizica, sa mentii o greutate corporala corespunzatoare.

In cazul in care ai nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului, este bine sa recurgi la respectarea unei diete sanatoase atat pentru a-ti diminua cantitatea de colesterol, cat si pentru a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara.

 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 29 Sep 2009, 09:09
    colesterol

    Am 23 ani si am colesterolul seric total 304.....mi-a scazut de anul trecut cu 10 unitati....si nu mananc gras ...

    1
    0

  • cata pe 24 Sep 2009, 14:36
    colesterol

    eu am colesterolul ldl 129, pot lua pastile de slabit care nu sunt recomandate cardiacilor?

    0
    0

  • oahna pe 15 Apr 2009, 18:21
    colesterolul

    un articol ffff bun si pe intelesul tuturor celor kre au analizele in fata

    0
    0

  • BRIOTA GABRIEL pe 30 Iun 2008, 14:30
    Colesterol

    Un articol super interesant si foarte util pentru aceia care sunt nu au analize corespunzatoare. Si eu nu stiu cum sa ridic valoarea colesterolului HDL, POATE MA AJUTA CINEVA, valoarea lui este de 31 si am suferit un infart. Am incercat cu tot felul de medicamente dar tot nu am reusit. Trigliceridele sunt 56, LDL 68 si colesterolul total 105, mananc numai legume si fructe iar paine deloc. gabriel.briota@italcars.ro

    0
    0

  • nik pe 1 Mai 2008, 09:30
    h.d.l. mic 30

    Trigliceridele si h.d.lulma deranjeaza. Duc o viata ordonata, o alimentatie rationala dar degeaba cele doua valori nu le pot determina sa stea in limite normale. Are cineva vreo solutie?

    0
    0

  • ion grivei pe 25 Apr 2008, 09:00
    Colesterol

    offfffffffffffffffffffff

    1
    0

  • maya pe 18 Apr 2008, 09:46
    Colesterol

    Foarte bun articolul si foarte instructiv pentru cei interesati ar fi necesar sa fie insotit de cateva sfaturi privind alimentatia si tratament naturist.

    0
    0

  • STEFI pe 17 Apr 2008, 07:18
    COLESTEROL

    FOARTE BUN ARTICOLUL. SCRIETI VA ROG SI DESPRE TRATAREA PITRELOR MAI MICI DE LA FIERE, DAR PRIN TERAPII NATURALE. MULTUMESC

    0
    0

  • feliks pe 8 Mar 2008, 21:25
    Colesterol

    Am colesterolul 260 desi nu mananc gras se poate ca acesta sa se faca si pe baza de stres ? Ce sa fac?

    0
    0

  • iordan maricica pe 29 Feb 2008, 13:10
    Colesterol

    Am colesterol total 319.00 mg/dl, HDL 68.5 mg/dl si Trigliceridele 145.00 mg/dl nu stiu ce sa fac respect un regim alimentar fara grasimi dar se pare ca nu da rezultate.

    0
    0

  • lilianabita pe 20 Feb 2008, 11:23
    Colesterol

    Am HDL ca val. 30 si vreau sa stiu ce trebuie sa consum ca alimentatie sau ce tratament alopat pot face ca sa-l ridic macar la limita inf.

    0
    0

  • NEGOITA MARIOARA pe 11 Nov 2007, 19:33
    COLESTEROL LDL

    ce dieta trebuisa sa tin sa scada colesterol cel mare.

    1
    0

  • mamyna pe 29 Sep 2007, 21:34
    colesterol

    colesterolul nu creste doar din alimentatia bogata in grasimi saturate,eu tin o dieta sanatoasa,maninc multe fructe si legume,dar sunt o fire care ma stresez repede si din absolut orice si am colesterol mare,si HDL destul de mic 35 am luat ani de zile vastatine dar degeaba tot nu scade inseamna ca problema e de la stress care e perpetuat din cauza unui sot care consuma alcool si eu nu suport alcoolul.

    0
    0

  • stela anton pe 21 Sep 2007, 19:35
    stelaanton@gmail.com

    am WBC 10.2 PLT 527 PCT 0.438 colesterol LDL 178 colesterol HDL 58 trigliceride serice 197

    0
    0

  • VICTORIA 1000 pe 19 Sep 2007, 08:32
    COL

    BUNA.AM O INTREBARE: AM FACUT ANALIZELE: LDL 28.9MG/DL HDL 45.10MG/DL SI NU STIU CU HDL DACA NU ESTE MIC.MULTUMESC

    0
    0

  • marlentrif2002@yahoo.com pe 3 Mai 2007, 13:13
    urgent la medic!

    Din experienta mea (sotul meu s-a confruntat cu o usoara dislipidemie)trebuie sa mergeti urgent la medicul de familie,sa scoateti din alimentatie;smantana,frisca,carea de porc,slanina,TOATE dulciurile sa le inlocuiti cu FRUCTE.Zilnic macar 30 de minute sport,mers pe bicicleta,alergat.Se poate face ceva numai daca VA IUBITI,adica tineti la sanatatea dumeavoastra.In paralel cu tratamentul medicamentos puteti sa luati ulei omega 3 dar cititi sa aiba o concentaratie mai mare de DHA SI EPA.RENUNTAREA LA ALCOOL,COLA SI TOATE PORCARIILE GEN ,,FAST FUD,,.Colesterolou si trigliceridele arata ca sunteti la un pas de ,,ceva foarte rau,,nu vreau sa va sperii ci sa va constientizez ca e cazul sa treceti la masuri rapide.NU spineti ce varsta aveti si ce profesie.Va doresc sanatate dar mai els multa AMBITIE.Se poate face veva numai daca va iubiti pe dumneavoastra si pe cei din jurul dumneavoastra(adica trebuie sa fiti sanatos/sanatoasa pentru cei dragi).Viata e frumoasa...sa o traiti sanatos.

    0
    0

  • burada doina pe 22 Mar 2007, 17:13
    colesterol

    eu sunt disperata am colesterolul 570 si trigliceridele 3500

    0
    0

  • gabi_2k6 pe 24 Feb 2007, 20:13
    colesterol

    Ma bucur ca v-am descoperit,sunt incantata decalitatea articolelor prezentate.Succes in continuare

    0
    0

  • Emil pe 11 Feb 2007, 17:41

    Bine structurat textul si pe intelesul tuturor. Bravo!

    0
    0

  • Emil pe 11 Feb 2007, 17:39

    Bine structurat textul si pe intelesul tuturor. Bravo!

    0
    0

  • Gigi pe 30 Ian 2007, 10:02
    Raspuns trigliceride

    Este necesar un control la un doctor cardiolog ! Doctorul de familie va poate indruma la un specialist din clinicile existente. Va recomand spitalul Fundeni, unde sunt niste oameni minunati ! E cam aglomerat, dar insistati !!!

    0
    0

  • luminita pe 8 Ian 2007, 23:26
    trigliceride

    mi-a iesit la analizr trigliceridele233,9 deci sunt mari vreau sa intreb daca acest lucru poate da palpitatii la inima destul de grave sau faptul ca iau anticonceptionale date de medic.Este adevarat ca trigliceridele se pot mari pe baza de stress? si cum poti descoperi o tahicardie la inima doar daca ai palpitatii f mari cum am eu trebuie atunci sa merg la urgenta?PTR CA AM MAI FACUT EKG SI TOTUSI NU MI-AU GASIT NIMIC IAR EU CATEODATA SIMT INI8MA CA IMI IESE DIN PIEPT SI ATUNCI IAU PROPRANOLOL DE 10MG 2 PASTILE SI DE ABIA IMI REVIN MAI IAU SI CALMOGEN CE SFAT IMI PUTETI DA?CE TREBUIE FACUT ATINCI CAND AI ACEASTA CRIZA DE BATAI DE INIMA DE 130 PE MINUT.VA ROG DIN TOT SUFLETUL DATI-MI UN SFAT POATE MAI SUNT CA MINE VA MULTUMIM CA NE ASCULTATI UNEORI O VORBA FACE ENORM DE MULT.....

    0
    0

  • bot ioan pe 2 Feb 2006, 15:32
    confirmare sau infirmare .....

    Am fost contactat de catre un reprezentant al firmei "NU SKIN" departamentul "PHARMANEX " ,care mi-a recomandat un produs cu multiple functii. Acest produs se comercializeaza sub denumirea "LIFEPAK". Am cautat o documentare la prieteni si nu mi-au spus multe lucruri. As dori relatii ,poate chiar oportunitatea folosirii acestui produs. pot fi contactat pe adresa de email. ioanbot@gmail.com cu multa consideratie pentru cea ce faceti pentru oameni. Baia Mare Ionica

    0
    0

  • Daniel Florea pe 19 Ian 2006, 17:48
    Colesterolul

    Un articol bun, putin cam tehnic. Ar fi trebuit si exemple de alimente care contin colesterol "bun", cum ar fi pestele, uleiul de masline, nucile, care contin grasimi polisaturate. Nu astfel de grasimi duc la cresterea HDL? Poate ma insel, e o problema ce trebuie lamurita, poate intr-un viitor articol.

    0
    0

  • madjane pe 19 Ian 2006, 17:48
    cu ochii-n patru, cinci, sase, sapte :)

    Draga Dani nu e atat de complicat precum pare. Daca elimini alimentele cu un continut bogat de colesterol, implicit vei ajunge sa consumi produsele cu un colesterol "bun". Daca esti in continuare nedumerit iti recomand sa accesezi si categoria "Alimentatie pentru o inima sanatoasa". Acolo, in articolul "Inima sanatoasa in corp sanatos" poti afla exact ce este indicat sa mananci pentru a evita neplacerile cauzate de colesterolul "rau". In cazul in care n-am fost suficient de concisa iti ofer direct linkul articolului respectiv: http://www.topsanatate.ro/article.php/inima_sanatoasa_in_corp_sanatos/?id=19270 Intra si convinge-te!!!!

    0
    0

  • Micky pe 19 Ian 2006, 17:48
    Ceai "anticolesterol"?

    Stie cineva daca exista un ceai anume care ajuta la scaderea colesterolului dar care sa nu contravina unei medicamentatii prescrise ca urmare a unui infarct? Va multumesc anticipat pentru ajutor.

    0
    0

  • casca pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce sa fac daca fac analize la laborato si asistentele nu dau rezultat corect

    fetita mea are colesterolul total 230 am mers la singurul laborator din oras cer sa imi de valorile hdl si ldl si asistentele neglijeaza daca un simplu om de la tara merge si face o analiza de singe si nu sti sa ceara cele doua componente ale colesterolului ele oare nu ar trebiu sa de analiza corecta pentru ca medicul sa ii prescrie un tratament corespunzator eu a trbuit sa merg cu copilul la constanta pentru alte analize de data asdta corect lucrate

    0
    0

  • hope pe 19 Ian 2006, 17:48
    intrebare

    Mi se pare ca este o neconcordanta intre pct.3 din explicatiile pentru LDL si pozitia 1 din tabelul LDL. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod