Atunci cand acest proces are loc, arterele coronare, cele care aduc oxigen la inima, se ingusteaza, iar fluxul de sange catre inima este incetinit sau chiar blocat. Fara sange si oxigen, inima sufera si puteti avea dureri de piept, iar in cazul in care fluxul de sange catre inima este blocat, se produce atacul de cord (infarctul de miocard). Atunci cand fluxul de sange la nivelul creierului se blocheaza se declanseaza un accident cerebral vascular.
Colesterolul, precum si alte grasimi nu se dizolva in sange. Lipoproteinele sunt cele care asigura transportul acestor substante catre si de la nivelul celulelor. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL sau low density lipoprotein) sunt considerate colesterolul "rau". Prezente in cantitati mari, acestea pot astupa arterele. Lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL sau high density lipoprotein) sunt considerate colesterolul "bun".
De unde provine colesterolul?
Organismul produce o anumita cantitate de colesterol in ficat, restul provenind din produsele de origine animala pe care le consumati, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale, untul, branza si laptele integral. Grasimile saturate provenite din produsele animaliere, precum si unele uleiuri tropicale cum este cel de palmier si nuca de cocos, alaturi de grasimile "trans" care se gasesc in margarinele solide si in majoritatea alimentelor procesate sunt daunatoare deoarece determina organismul sa fabrice mai mult colesterol. Produsele de origine vegetala, precum fructele, legumele, uleiurile vegetale si cerealele nu contin colesterol.
Factorii de risc care determina cresterea colesterolului
1. O dieta bogata in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol poate duce la cresterea nivelului sangvin al colesterolului; Dieta.
2. Greutatea corporala. Supraponderalitatea poate creste nivelul colesterolului din sange si, de aici, si riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare;
3. Exercitiile fizice. Lipsa activitatii fizice este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare;
4. Varsta si sexul. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul sangvin al colesterolului creste. Inainte de menopauza, femeile au valori mai scazute de colesterol total fata de barbatii de aceeasi varsta;
5. Factorul ereditate. Mostenirea genetica determina, cel putin partial, cat colesterol produce organismul.
Nivelurile de colesterol si semnificatia lor
Colesterolul total - interpretare
Mai mic de 200 mg/dl: normal
200 - 239 mg/dl: la limita
240 mg/dl sau mai mare: ridicat
LDL-colesterolul - interpretare
Mai mic de 100 mg/dl: nivel optim (normal)
100 - 129 mg/dl: aproape normal
130 - 159 mg/dl: la limita
160 - 189 mg/dl: ridicat
190 mg/dl si peste: foarte ridicat
HDL-colesterolul - interpretare
Mai mic de 40 mg/dl: risc mare de boli de inima
40 - 59 mg/dl: cu cat acest numar e mai mare, cu atat mai bine
60 mg/dl: nu aveti risc de boala de inima.
Ce sunt trigliceridele si care este nivelul lor normal?
Trigliceridele reprezinta forma sub care se gasesc majoritatea grasimilor atat in organismul uman, cat si in alimentele pe care le consumam. Sunt prezente in sange si, impreuna cu colesterolul, formeaza lipidele din sange. Caloriile pe care organismul si tesuturile nu le utilizeaza imediat dupa ce ati mancat sunt transformate in trigliceride si transportate catre celulele grase unde sunt depozitate. Trigliceridele sunt eliberate din tesutul gras in organism pentru a furniza energia necesara acestuia intre doua mese.
Un nivel crescut de trigliceride poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Valorile situate intre 150 si 199 mg/dl sunt la limita superioara. Niveluri de 200 mg/dl sau mai mari sunt considerate periculoase si s-ar putea sa necesite un tratament medicamentos. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 9 ani, trigliceridele ar trebui sa aiba o valoare de 150 mg/dl sau chiar mai mica.
Informatiile au fost preluate din cartea "Dieta pentru reducerea colesterolului", de Cathrine Jones si Elaine B. Trujillo, tradusa de Paduraru Gabriel-Mihai, Bucuresti: Editura All, 2008, www.all.ro