Cum determina colesterolul aparitia bolilor de inima?

Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimilor, care se afla in sange si care se depune pe peretii arterelor. Prezenta colesterolului este normala, el fiind utilizat la producerea membranelor celulelor si a unor hormoni. Totusi, cu timpul, daca nivelul colesterolului este crescut, acesta poate determina aparitia placilor ateromatoase sau "ingrosarea arterelor".
Atunci cand acest proces are loc, arterele coronare, cele care aduc oxigen la inima, se ingusteaza, iar fluxul de sange catre inima este incetinit sau chiar blocat. Fara sange si oxigen, inima sufera si puteti avea dureri de piept, iar in cazul in care fluxul de sange catre inima este blocat, se produce atacul de cord (infarctul de miocard). Atunci cand fluxul de sange la nivelul creierului se blocheaza se declanseaza un accident cerebral vascular.
 
Colesterolul, precum si alte grasimi nu se dizolva in sange. Lipoproteinele sunt cele care asigura transportul acestor substante catre si de la nivelul celulelor. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL sau low density lipoprotein) sunt considerate colesterolul "rau". Prezente in cantitati mari, acestea pot astupa arterele. Lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL sau high density lipoprotein) sunt considerate colesterolul "bun".
Ele transporta colesterolul din artere astfel ca acesta poate fi epurat de ficat. In cantitati mari, HDL-colesterol poate scadea riscul de infarct miocardic.
 

De unde provine colesterolul?

 
Organismul produce o anumita cantitate de colesterol in ficat, restul provenind din produsele de origine animala pe care le consumati, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale, untul, branza si laptele integral. Grasimile saturate provenite din produsele animaliere, precum si unele uleiuri tropicale cum este cel de palmier si nuca de cocos, alaturi de grasimile "trans" care se gasesc in margarinele solide si in majoritatea alimentelor procesate sunt daunatoare deoarece determina organismul sa fabrice mai mult colesterol. Produsele de origine vegetala, precum fructele, legumele, uleiurile vegetale si cerealele nu contin colesterol.
 

Factorii de risc care determina cresterea colesterolului
 
1.
Dieta.
O dieta bogata in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol poate duce la cresterea nivelului sangvin al colesterolului;
2. Greutatea corporala. Supraponderalitatea poate creste nivelul colesterolului din sange si, de aici, si riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare;
3. Exercitiile fizice. Lipsa activitatii fizice este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare;
4. Varsta si sexul. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul sangvin al colesterolului creste. Inainte de menopauza, femeile au valori mai scazute de colesterol total fata de barbatii de aceeasi varsta;
5. Factorul ereditate. Mostenirea genetica determina, cel putin partial, cat colesterol produce organismul.
 

Nivelurile de colesterol si semnificatia lor
 
Colesterolul total - interpretare
Mai mic de 200 mg/dl: normal
200 - 239 mg/dl: la limita
240 mg/dl sau mai mare: ridicat
 
LDL-colesterolul - interpretare
Mai mic de 100 mg/dl: nivel optim (normal)
100 - 129 mg/dl: aproape normal
130 - 159 mg/dl: la limita
160 - 189 mg/dl: ridicat
190 mg/dl si peste: foarte ridicat
 
HDL-colesterolul - interpretare
Mai mic de 40 mg/dl: risc mare de boli de inima
40 - 59 mg/dl: cu cat acest numar e mai mare, cu atat mai bine
60 mg/dl: nu aveti risc de boala de inima.
 

Ce sunt trigliceridele si care este nivelul lor normal?
 
Trigliceridele reprezinta forma sub care se gasesc majoritatea grasimilor atat in organismul uman, cat si in alimentele pe care le consumam.
Sunt prezente in sange si, impreuna cu colesterolul, formeaza lipidele din sange. Caloriile pe care organismul si tesuturile nu le utilizeaza imediat dupa ce ati mancat sunt transformate in trigliceride si transportate catre celulele grase unde sunt depozitate. Trigliceridele sunt eliberate din tesutul gras in organism pentru a furniza energia necesara acestuia intre doua mese.
 
Un nivel crescut de trigliceride poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Valorile situate intre 150 si 199 mg/dl sunt la limita superioara. Niveluri de 200 mg/dl sau mai mari sunt considerate periculoase si s-ar putea sa necesite un tratament medicamentos. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 9 ani, trigliceridele ar trebui sa aiba o valoare de 150 mg/dl sau chiar mai mica.
 
Informatiile au fost preluate din cartea "Dieta pentru reducerea colesterolului", de Cathrine Jones si Elaine B.
Trujillo, tradusa de Paduraru Gabriel-Mihai, Bucuresti: Editura All, 2008, www.all.ro
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAN ANDREI pe 8 Iun 2009, 09:12
    Protejeazati inima

    Colagenul de tipul II si boala de inimă Medicamentele ca aspirina si NSAIDS, cât si terapiile naturiste ca ulei de peste si ierburi antiartritice nu pot completa necesarul biochimic de colagen de tip II. Se mai poate spune că acesta este unul din cei mai importanti agenti cardio protectori descoperiti vreodată. Dintr-o recentă analiză s-a descoperit că acest colagen de tip II este 14,2% condroitină sulfat A. Condroitina sulfat A este un proteoglican natural ce se găseste în artere, septul nazal si chiar în cornee cât si în tesutul de colagen din întregul corp. Condroitina sulfat A (CSA) are un puternic efect antitrombogenic si anticoagulant. Care în esentă, previne cheagurile de sânge si reduce incidenta de strokes. În Japonia, CSA este folosită de mai mult de 20000 de oameni în fiecare zi si în ultimii 20 de ani nu s-au prezentat cazuri de intoxicare. CSA a fost testat mai mult de 25 de ani de către Dr. Lester M. Morrison. În 1968, Dr. Morrison a format un grup de 120 de pacienti cu boli de arteră coronară. Pacientii au fost împărtiti în două grupuri si anume 60 au primit CSA pe când ceilalti nu. Ambele grupuri si-au luat medicamentatia standard, au tinut dietele, bazându-se pe sfatul doctorului specialist. Dr. Morrison cât si alti cercetători au descoperit că CSA reduce colesterolul si alte lipide din sânge si au ”curătat” arterele si inclusiv aorta de colesterol. După trei ani de studiu cei 60 de oameni care au primit CSA au experimentat 4 incidente coronariene, inclusiv trei crize cardiace fatale. Grupul de control care nu a primit CSA desi au luat medicatie standard, au experimentat 29 de incidente coronare inclusiv 6 crize cardiace fatale si 10 crize cardiace care nu s-au soldat cu moartea. După alti 4 ani grupul de control a mai experimentat 36 de crize cardiace pe când grupul ce a luat CSA doar 6 crize. După cinci ani de la studiu, grupul de control a experimentat 38 de crize cardiace pe când ceilalti doar 6. După sase ani de la studiu, au fost 42 de crize de inimăîn grupul de control, si doar 6 în grupul cu CSA. Rata mortalitătii la grupul ce a luat CSA fată de grupul de control a fost 4:14. Aceasta indică o reducere de 600% a incidentei de crize cardiace doar prin luarea pe cale orală a CSA în fiecare zi indiferent de alt tip de terapie. În fiecare an ne confruntăm cu 500,000 de persoane care mor din cauza unor incidente coronariene acute si un număr egal de persoane care supravietuiesc acestor incidente. Imaginati-vă reducerea acestui număr cu 600%, aceasta datorându-se substantei naturale care se găseste în colagenul de tip II. Stiinta medicală ne-a condus către un progres remarcabil si anume tratamente de înaltă tehnologie pentru aceste boli. Datorită faptului ca bolile cardiovasculare sunt inamicul numărul unu în America, cercetările si dezvoltarea s-a concentrat în această zonă. Desi inimile artificiale, angioplastia, înlocuirea valvei si chirurgia by-pass sunt procedee care salvează vieti, nu sunt procedee pe care majoritatea oamenilor doresc să si le facă. Acest lucru se datorează faptului că sunt scumpe, dureroase si riscante. Ele nu se adresează cauzei bolii. Din păcate, multi oameni ce suferă de boli de inimă văd aceste procedee ca fiind singura optiune. si totusi CSA pare a fi mult mai eficient pe o perioadă mai mare si se adresează cauzei si nu numai simptomelor. Colagenul de tipul II a găsit de asemenea suport în studiul făcut pentru amelirarea bolilor autoimune cauzate de contaminarea datorată implantului mamar breast implant poisoning, cât si ameliorarea bolii Menier si a miopiei progresive. S-a demonstrat că ajută la slăbire. Totusi, nu pot sustine aceste afirmatii si desi cercetările viitoare pot demonstra eficienta acestuia în aceste domenii, cred că este suficient faptul că reduce durerea la artrită si boli de inimă. Ar fi extraordinar să-i vedem pe cercetători în fruntea medicinei folosind produse naturale pentru a demonstra că natura are un leac.

    2
    0

  • CRISTIAN pe 20 Apr 2009, 21:16
    COLESTEROLUL MARIT

    CE DIETA TREBUIE TINUTA PENTRU COLESTEROLUL MARIT SI CE TRATAMENT?

    1
    2

  • arta74 pe 24 Feb 2009, 13:43
    colesterolul

    si eu am pb. cu colesterolul ,nu mananc gras , ...... chiar tin un regim ok fara grasimi si totusi colesterolul meu este mare :290

    1
    2

  • micovschi pe 1 Sep 2008, 16:21
    Colesterolul

    nu stiu ce sa zic de colesterol, eu am o problema cu el, e foarte mare, dar culmea e ca nu mamanc gras, carne chiar numai de pui, lactate consum doar lapte de 1.5 sau iaurt degresat... si mi-am verificat nivelul lui chiar dupa postul pastelui, perioada in care am mancat doar produse vegetale. Trigliceridele imi sunt mai mult de cat normale... Daca a mai patit cineva spuneti-mi.

    7
    0

  • putintelu pe 14 Aug 2008, 18:27
    Boliile de inima determinate de colesterol

    Si in articol am citit de uleiul de palmier dat ca ulei saturat rau pentru organism atunci ce sa facem cand alti mrdici spun ca este foarte bun ca nu are grasimi. Va rog mai multe date de uleiul de palmier. Va multumesc

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod