Tipuri de malformatii
Din punct de vedere chirurgical exista doua mari tipuri de malformatii cardiace congenitale: corectabile si necorectabile.
Malformatiile corectabile sunt acele cazuri in care, ca urmare a interventiei chirurgicale, copilul poate fi considerat vindecat, cordul devenind normal cu elementele anatomice si functionale similare cu ale unui copil sanatos.
Malformatiile cardiace necorectabile, reprezinta un spectru de malformatii mai restrans din punct de vedere al incidentei si frecventei.
"Din pacate, tratamentul chirurgical se poate limita la una sau mai multe interventii, care au ca scop indepartarea unor defecte cardiace sau uneori crearea unor defecte in scopul obtinerii unei functii cardiace si vasculare cat mai apropiata de circulatia normala, fara ca din punct de vedere anatomic inima sa fie normala", a declarat Olivia Ciubotariu.
Aceste interventii, numite operatii paleative, nu au rolul de a corecta defectele cardiace ci de a ameliora functia cardiaca si de a o face compatibila cu supravietuirea.
Marea majoritate a cardiopatiilor congenitale sunt din fericire corectabile, o mare importanta avand depistarea si corectarea lor chirurgicala precoce, de preferat in primul an de viata.
Comentarii (1)
CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC?
Posteaza comentariu