Cardiopatiile congenitale

Inima normala Inima (cordul) normala are patru camere: atriul drept si stang, ventriculul drept si ventriculul stang. In atriul drept se intoarce sangele neoxigenat din corp (celulele organismului au consumat oxigenul), este apoi impins in ventriculul drept prin valva tricuspida, care il impinge prin valva pulmonara in artera pulmonara, prin care ajunge la plaman si se oxigeneaza (circuitul: ventricul drept - artera pulmonara - atriul drept se numeste mica circulatie).

Apoi sangele oxigenat se intoarce in atriul stang, trece prin valva mitrala in ventriculul stang, care il impinge in artera aorta si apoi in corp, spre celulele care au nevoie de oxigen (circuitul: ventricul stang - aorta - atriu drept se numeste marea circulatie).
 

La nou nascut exista doua comunicari intre cele doua circulatii. Canalul arterial este inca deschis, permitand comunicarea intre aorta si artera pulmonara. In plus, foramen ovale permite trecerea sangelui intre atriul stang si cel drept. In cateva zile dupa nastere canalul arterial persistent se inchide. Foramen ovale se inchide in saptamani sau luni, uneori putand ramene deschis pe toata perioada adolescentei sau si mai tarziu.

Curgerea sangelui prin cord este controlata de cele 4 valve, 2 atrioventriculare (intre atrii si ventricului: mitrala si tricuspida) si 2 semilunare (intre ventriculi si vasele mari: aorta si pulmonara), care functioneaza ca niste usi batante: lasa sangele sa curga inainte, dar nu si inapoi.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CLIMESCU MIOARA pe 24 Iun 2008, 09:06
    cardiopatie congenitala neuniforma

    CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod