Si ca, mult mai tarziu, s-a diferentiat de paine prin tehnicile de gatit? Ei bine, dintre multele retete de torturi, exista una pe cat de gustoasa, pe atat de celebra in istorie: tortul de morcovi. Inainte de a-si atinge punctul maxim de celebritate, acest gen de preparat a luat nastere dupa anul 1400, cand morcovii si-au facut loc pe piata de legume din Europa. Mai exact, in 1599 Diego Granado a scris o reteta de prajitura cu morcovi denumita “Torta de Zanahoria" pe care a publicat-o in "Libro del Arte de Cozina".
Cumva, genul acesta de dulce si-a croit propriul drum ajungand din Europa in America. Si astfel, in 1783, un restaurant din Manhattan, cunoscut sub numele de “Fraunces Tavern”, avea desertul in meniu.
Cum de a ajuns celebru si a ramas in istorie? Pe 25 noiembrie a acelui an, tortul de morcovi i-a fost servit lui George Washington. Iar din acel moment pana a fi un preparat celebru pe taram american nu a mai fost decat un pas. Tortul de morcovi a servit drept actor intr-o celebra serie pentru copii (“Uncle Wiggly”), a fost promovat in toate ziarele anilor 1920 si 1930. Europa l-a pus in lumina reflectoarelor abia in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand Ministerul Britanic al Alimentatiei a incurajat folosirea morcovilor in deserturi, tinand cont ca au o cantitate de zahar natural, iar in acea vreme rationalizarea idulcitorilor era impusa. Prin anii 1970, cel putin in State, tortul de morcovi a dat nastere unei intregi miscari culinare, fiind promovat ca un preparat sanatos.
In prezent, reteta este considerata un deliciu pe care il puteti prepara rapid, fiind o incantare atat pentru cei mari dar mai ales pentru cei mici.
Haideti sa vedem care sunt ingredientele de care aveti nevoie si cum sa il preparati. Ingrediente:
Blat:
4 oua
180 g de zahar
o lingurita de scortisoara
o lingurita de ghimbir
100 g de ulei
o portocala (coaja rasa si sucul)
400 g faina
un plic de praf de copt
200 g de morcovi rasi
200 g alune de padure zdrobite marunt
Crema de ciocolata ( pentru umplutura )
Ciocolata neagra/amaruie 250 g procent de cacao minim 55%
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli) 200 ml
Unt 50 g moale, la temperatura camerei
Crema top
250 g de branza Philadelphia
150 g de ciocolata alba
doua linguri de ulei
doua linguri de lapte.
Mod de preparare
Se bat ouale cu zahar, apoi se adauga uleiul, sucul si coaja de portocale.
Se omogenizeaza,se adauga faina cu praful de copt, mirodeniile si sarea. La sfarsit, se pun in compozitie morcovii dati pe razatoare. Puneti prajitura intr-o forma de tarta (recomandabil de 22 cm) si lasati-o la copt in jur de 30 de minute. Se topeste pe baie de aburi ciocolata cu ulei si lapte. Dupa ce se topeste ciocolata, se ia de pe foc si se incorporeaza branza. Se toarna peste prajitura si se lasa sa se raceasca inainte de a o servi.Pentru insiroparea blatului am folosit un compot facut din pere, pe care le-am utilizat si la decor (200 ml de apa, 100 gr zahar, 1 para Wiliams descojita si curatata de samburi).
Pana data viitoare, fiti inspirati in bucatarie si in viata!
Chef Paul Siserman
(InkChef)