Dacă mai întâi am face o descriere succintă și ulterior am numi cele trei preparate specifice unei regiuni din Nord-Estul Franței, am avea următoarea ecuație: 1) preparat datând din secolul al XVI-lea; 2) preparat italian introdus în Franța de două călugărițe; 3) preparat celebru, asociat adesea cu un episod din ”În căutarea timpului pierdut” al lui Proust. Cred că mulți dintre voi ați ghicit deja la ce anume fac referire: quiche, macaron și madeleine. Toate trei specifice regiunii Lorraine.
Quiche Lorraine este un preparat gustos, originar din regiunea franceză care i-a împrumutat o parte din nume.
Quiche Lorraine este o specialitate cu o atestare în cărțile culinare datând din secolul al XVI-lea. Se știe că în acea perioadă o găteau cu precădere bucătarii lui Stanislas, Duce de Lorraine și fost rege al Poloniei. Mai târziu, în ediția imprimată în 1805 a “L'Histoire de Nancy" se face referire la quiche lorraine ca fiind un preparat cu rădăcini istorice mult mai vechi în timp (antice).
La origini, ea nu conținea șuncă, ci brânză, ouă, lapte, unt și smântână. În prezent, rețeta a suferit modificări și, pentru realizarea ei, se folosește șunca afumată (o specialitate a regiunii Lorraine), fiind ingredientul care îi conferă savoarea.
Așadar, dacă deja vi s-a făcut poftă și vreți să savurați acest preparat al culinăriei din Nord-Estul Franței, iată care sunt ingredientele și cum o puteți prepara.
Ingrediente (12 porții):
Aluat fraged: 400 grUnt: 50 gr
Ouă: 3 bucăți
Smântână lichidă: 400 ml
Ceapă albă: 400 gr
Salată mixtă
Bacon: 500 gr
Sare: 10 gr
Piper: 5 gr
Nucșoară: 5 gr
Mărar: 5 gr.
Mod de preparare:
Ceapa și baconul se taie cuburi, apoi se călesc în puțin ulei de floarea soarelui. 2 ouă și smântâna lichidă se omogenizează într-un bol. Aluatul se întinde pe o tavă și se dă la cuptor cca. 10 minute sau până când face o crustă. Apoi se scoate, se pune compoziția de bacon, ceapa, smântâna cu ou și mărar. Totul se dă la cuptor cca. 15 minute. Se servește cu mix de salată.Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(InkChef)