Înainte de a împărtăşi cu voi reţeta şi modul în care puteţi să vă delectaţi papilele gustative cu acest preparat, am să vă spun câteva lucruri despre churros.
Istoria acestuia ne duce mulţi, mulţi ani înapoi în trecut, în China antică. Pare ciudat ca un produs de sorginte spaniolă să provină dintr-un tărâm atât de îndepărtat? Ei bine, istoria spune că lucrurile s-au petrecut cam aşa. Aflaţi pe meleaguri chineze, negustorii portughezi au mâncat un preparat numit “youtiao”, respectiv nişte bucăţi de plăcintă prăjite, aurii, sărate şi servite la micul dejun. Ajunşi în peninsula Iberică, unii au avut ideea să adauge zahăr în loc de sare. Şi a luat naştere churro.
În Spania, numele l-a primit după oaia “churra”, întrucât forma coarnelor acesteia seamănă cu cea a preparatului. De altfel, ciobanii au fost cei care au şi popularizat churros. Neavând acces la pâine proaspătă au “furat” ideea “youtiao”, gătindu-i doar cu făină, apă şi ulei, la foc. Pe de altă parte, în oraşele spaniole, preparatul a devenit ceva regal. Cuceritorii au dus preparatul în America de Sud şi s-au întors la schimb cu ciocolată şi mult zahăr. Combinaţia? Churros dulci. O senzaţie demnă de feţele regale.
În America de Sud, preparatul a cunoscut o evoluţie la nivel de gătire. Astfel, în Brazilia se umple cu ciocolată, în Cuba cu Guava, în Mexic cu vanilie sau “dulce de leche” iar în Uruguay se foloseşte brânză. Însă, în estul Spaniei se preferă încă sarea în locul zahărului.
Eu am să vă propun varianta sud americană: churros cu sos de ciocolată … neagră.
Aşadar, iată care sunt ingredientele de care aveţi nevoie:
- 70-75 g zahăr tos
- 1 lingură jumătate zahăr pudră (vanilat)
- 1 linguriţă jumătate pudra de scorţişoară
- 250 ml apă
- 1/2 linguriţă de sare
- 2 linguri de ulei + ulei pentru prăjit
- 200 g făină
- Sos de ciocolată
- 100 g ciocolată neagră sfărâmată
- 170 g frişcă de gătit
Mod preparare:
Amestecaţi zahărul vanilat şi scorţişoară şi le puneţi deoparte. Din restul ingredientelor formaţi un aluat (apă să fie călduţă) şi umpleţi un poş cu capătul stelat cel mai mare. Încingeţi uleiul într-o friteuză sau la foc mic, într-o cratiţă adâncă.Puneţi aluat cu ajutorul posului în friteuză în formă în care doriţi (important este să nu se lipească unul de altul).
Când au o culoare auriu-maronie le scoateţi pe un şervet absorbant de hârtie şi presăraţi, cu ajutorul unei site, zahărul cu scorţişoară peste ei.
Sosul de ciocolată îl faceţi aducând frişcă la 60-70C’ şi topind ciocolată în ea.
Până data viitoare, fiţi inspiraţi în bucătărie şi în viaţă!
Chef Paul Siserman
(InkChef)
Posteaza comentariu