Uitandu-ne printre legendele indienilor, aflam ca prima reteta de chili cu carne a fost pusa pe hartie in secolul al XVII-lea de catre o calugarita, Sora Mary de Agreda a Spaniei. Indienii din zonele de sud vest ale Americii o cunosteau sub numele de "La Dama de Azul" (doamna in albastru). Se spune ca aceasta intra in transa zile intregi, iar cand se trezea afirma ca sufletul i-a calatorit in tinuturi indepartate, unde a dus crestinismul paganilor, sfatuindu-i sa caute misionarii spanioli. Cert este ca Sora Mary nu a parasit niciodata Spania, dar misionarii si regele Filip credeau in aceasta legenda. Se spune ca ea ar fi scris o reteta care contine carne, ceapa, rosii si ardei iuti.
Iar istoriile legate de chili se duc si catre cowboy-ii din Vestul Salbatic, catre cautatorii de aur, intrucat ei isi pregateau tocana cu chili, o mancare ideala pentru drumurile in conditii vitrege pe care le strabateau.
Sunt multe date istorice si festivaluri legate de chili, dar si de aceasta tocana iute, denumita Chilli con carne.
Pentru iubitorii de legende, pentru cei care savureaza mancarea picanta dar si pentru aceia care doresc sa guste din savoarea melegurilor de sorginte spaniola, iata care sunt ingredientele si cum puteti prepara Chilii con carne (nu este obligatoriu sa asezonati cu ”Ole!” ).
Ingrediente (pentru 2 persoane)
500 de grame carne de vita tocata
2 cepe
2 catei de usturoi
3 ardei grasi ori kapia
1 ardei iute
1 cutie mica cu porumb
400 de grame de fasole rosie
200 gr rosii (o cutie mica cuburi de rosii)
500 ml de supa de vita (se poate face si dintr-un cub de concentrat, dar sa fie de calitate)
1 lingurita de cuisoare, una de chimen si una de boia iute
1 cub de ciocolata peste 60% cacao
Mod de preparare
Ceapa si usturoiul se pun la calit, la foc potrivit. Se adauga ardeiul dulce, taiat cuburi, si se lasa impreuna pana cand ceapa devine galbuie. Se adauga condimentele si ardeiul iute. Se amesteca doua, trei minute si se adauga carnea tocata. Aceasta se desface cu lingura in bucatele mici si se lasa la calit pana cand tot lichidul dispare si incepe sa se lipeasca.
Se deglaseaza cu supa de vita si se lasa la fiert 10 minute. Se adauga fasolea, porumbul si cuburile de rosii si se gateste la foc mediu, macar 30 de min. Se gusta de piper, avand grija la sare, deoarece supa de vita este destul de sarata.
Ca tusa finala, se adauga un cub mare de ciocolata amaruie. Se serveste langa nachos, crutoane, sau lipie sau orez doar fiert.
Pana data viitoare, fiti inspirati in bucatarie si in viata!
Chef Paul Siserman (InkChef)
Posteaza comentariu