Poate nu mulți dintre voi știți că există un soi de dispută diplomatică în jurul originilor acestui preparat. Vă mirați? Credeați că Italia este patria-mamă? Ei bine, se pare că nu. Există unii istorici care susțin că, de fapt, originile Lasagna stau înscrise în perioada Greciei Antice. Ei susțin că termenul însuși este derivat din grecescul “Laganon” – prima formă cunoscută de paste. Laganon nu era o lasagna tradițională așa cum o știm noi (cu ingredientele italienești), ci se compunea din mai multe straturi de paste și sos. Practic, putem spune că Laganon definește metoda de realizare, dar nu și nu partea de ingrediente. Alte voci susțin că odată studiată o rețetă identificată între filele unei cărți de bucate medievală, aceasta descrie o Lasagna preparată de Chefii de la curtea lui Richard II în 1390, deci cu siguranță sorgintea este englezească.
Pentru mine, Lasagna poartă amprenta Italiei în forma sa cea mai pură, mai exact a regiunii Emilia-Romagna. Și, da!, are legătură și cu faptul că după 8 ani petrecuți în această țară vă pot spune cu mâna pe inimă că, dincolo de orice dispută diplomatică, dragostea cu care gătesc italienii acest preparat nu se compară cu nimic altceva!
Așadar, haideți să vedem care sunt ingredientele și cum puteți pregăti o Lasagna delicioasă.
Sos Bolognese:
- 500 gr carne toccata, mixtă
- 500 gr roșii pasate
- 1-2 linguri pastă de roșii
- 2-3 linguri ulei
- 100 ml de vin
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 foaie de dafin
- Puțin cimbru
- Sare /piper
Sos bechamel:
- 350 ml lapte
- 35 gr de făină
- 35 gr de unt
- 1 foaie de dafin
- Nucșoară
- Sare/piper
Pentru construcție:
200 gr mozzarella rasă100 gr parmezan
Foi lasagna cu ou
Ungeți o tavă cu unt, puneți în strat subțire sos de carne și apoi puneți un strat de foi, unul de bechamel și parmezan ras. Repetați până se termină sosurile, având grijă ca ultimul strat să fie de foi acoperit cu bechamel.
Deasupra punem mozzarella rasă și putin parmezan.
Dăm totul la cuptor cca. 1 ora, 180C’.
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(Inkchef)
Posteaza comentariu