Samuraii sunt legaţi de istoria şi tradiţiile din Ţara Sorelui Răsare. Dar Japonia ne oferă multe, precum cultură (să ne gândim, de exemplu, la creaţiile din ceramică, la origami sau ikebana), ne încântă cu artă (e de ajuns să vizualiam templele sau picturile specifice), ne fascinează prin muzică (să nu uităm de instrumente precum “koto”, datând încă din secolul al IX-lea) iar lista poate continuă pe multe rânduri.
Dar, în ţara Samurailor cei de la “The Michelin Guide” au oferit mai multe stele Michelin decât în toate ţările din lume laolaltă! Iar asta spune totul despre Japonia la capitolul artă, cultură şi viziune culinară!
Ingrediente (10 porţii):
- Mix de legume cca. 400 gr
- 1 ceapă
- Piept de pui 400 gr
- Unt 50 gr
- Foi de orez 10 buc
- 500 ml ulei
- Sare /piper .
Mod de preparare:
Căliţi ceapă (tocată mărunt) cu restul legumelor (tocate mărunt) în puţin ulei, dar la foc iute. Pieptul de pui, tras la tigaie în unt şi codimentat, este tăiat fâşii.
Se umple fiecare foaie de orez cu cca. 80 gr. de umplutură mixtă, se rulează până la jumătate într-o foaie de orez umezită într-un bol cu apă pentru o secundă, se pliază capetele apoi se finalizează rularea.
Uleiul se încinge într-o tigaie la cca. 150-160 grade (foc mediu) şi se pun rulourile . Circa 1 minut (se pot găti şi în abur sau la cuptor).
Ingrediente sos:
- 250 ml vin din orez
- 3 linguri sos de peşte
- 1/2 cană de zahăr
- 1 lingură praf de ardei iute (ardei iuţi uscaţi şi tocaţi)
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură cherry
- 3 linguri pastă de roşii
- 1-1½ lingură amidon.
Preparare:
Curăţaţi şi tocaţi usturoiul. Puneţi la fiert vinul cu fulgii de chili, zahărul, sosul de peşte, pasta de roşii şi usturoiul. Fierbeţi sosul cca. 15 minute până scade la jumătate. Amestecaţi amidonul cu 1/4 cană de apă rece. Încorporaţi amidonul în sos. Fierbeţi la foc mic şi amestecaţi până se îngroaşă şi devine lucios-cleios.
Până data viitoare, fiţi inspiraţi în bucătărie şi în viaţă!
Chef Paul Siserman
(InkChef)
Posteaza comentariu