Pe principiul lui Proust, mi-am adus aminte de un episod mai vechi din viata mea si cum am aflat eu ca ei mai sunt denumiti si “ardeii clopotel”. Stiu, poate veti zambi, cei dintre voi care nu stiati acest lucru. Mie mi-a povestit unul dintre Chefii cu care am lucrat in Italia. El cunostea o istorioara conform careia Columb, in calatoriile sale, a descoperit un tip de ardei totalmente necunoscut. A decis sa il duca in tara sa, iar pe vapor - tot studiind exemplarul - a observat forma de clopot a legumei. Si l-a botezat “ardeiul clopot”.
Astfel, am amanat pentru saptamana viitoare reteta initiala si m-am decis sa va ofer un preparat delicios si deloc greu de pregatit: ardei copti, umpluti cu carne. Sau, cum li se spune din batrani, “ardei umpluti”.
Trebuie sa va mai spun ca nu doar la noi in tara veti putea manca acest gen de preparat. El se regaseste in bucataria multor tari, fireste avand la baza alte ingrediente, unicul comun fiind… ardeiul clopot . Iata sub ce denumiri veti gasi ardeii umpluti daca veti calatori catre urmatoarele destinatii: Spania - Pimientos Rellenos de Arroz con Salsa de Tomates (ardei umpluti cu orez Valencia si sofran, gatiti in sos de rosii), India- Bharawn Shimla Mirch (ardei umpluti cu piure de cartofi, iute), Tunisia - Fil Fil Mashsi (ardei umpluti cu miel, orez si miez de nuca, sofran si cardamon), Mexic - Chile Rellenos (ardei umpluti cu carne, sos kielbasa si top de branza cheddar), Danemarca - Fyldte Peberfrugter (ardei umpluti cu bulgur - adica un amestec de boabe de grau macinat mare, umpluti cu ciuperci si varza kale), Ungaria - Toltott Paprika (ardei umpluti cu carne macra, orez si paprika, fiind serviti cu sos de samantana), SUA - Classic Stuffed Peppers (ardei umpluti cu carne, orez si sos de rosii), Corea - Gochu Jeon (ardei umpluti cu tofu), Filipine - Pandak na tao pinalamanan (ardei umpluti cu creveti, carne de porc si castane).
La noi, pentru a prepara ardeii umpluti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 ardei grasi (de preferat de culori diferite)
- 200 grame carne tocata (de miel, vita sau amestec)
- 1/4 cana de orez
- 1/4 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- 1/2 lingura oregano uscat
- 1 lingura menta uscata
- 1/4 lamaie
- 1 ou
- 1 rosie mare (sau 1/4 cutie cuburi de rosii in bulion)
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 linguri de feta (optional)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt. Spalati si scurgeti orezul. Incingeti uleiul intr-o cratita. Sotati ceapa si usturoiul. Adaugati carnea si rumeniti-o usor. Adaugati orezul si rumeniti-l pana devine sticlos. Adaugati menta si oregano, sare si piper - dupa gust. Adaugati 1 lingura de pasta de tomate. Luati amestecul de pe foc si, dupa ce se racoreste, incorporati un ou in el.
Decupati partea de sus a ardeilor, indepartati cotorul si semintele din interior, dar pastrati capacul. Decojiti rosia si tocati-o marunt. Ungeti un vas termorezistent inalt sau o cratita cu putin ulei. Puneti rosia tocata pe fundul vasului. Umpleti ardeii cu amestecul de carne tocata, puneti-le capacele si asezati-i, unul langa altul, in vas. Taiati lamaia bucati, pe lungime, si introduceti bucatile printre ardei. Amestecati restul de pasta de tomate cu apa si turnati-o printre ardei. ( Nu umpleti vasul). Acoperiti vasul si introduceti-l in cuptorul preincalzit pentru 90 de minute. In ultimele 15 minute ridicati capacul, pentru a permite ardeilor sa se rumeneasca la suprafata.
Ardeii umpluti se servesc calzi, la temperatura camerei sau chiar reci, cu feta sfaramata peste. Alegerea va apartine.
Pana data viitoare, fiti inspirati in bucatarie si in viata!
Chef Paul Siserman (InkChef)
Posteaza comentariu