Cu siguranta iti doresti sa poti fi linistita, calma, imperturbabila. Cand esti astfel, ai mai multe avantaje, atat in viata personala, cat si in viata profesionala. Avand aceasta stare de calm general, esti avantajata in urmatoarele circumstante, dar si in altele pe care tu le stii mai bine: evaluezi corect variabilele unei anumite situatii, poti face anumite predictii sau prognoze cu privire la consecintele unui anumit demers, poti inlatura eventualele valuri de entuziasm neasteptat sau nepotrivit, iti poti doza corect energia psihica in raport cu solicitarile reale, prin gasirea mai rapida a unei motivatii optime de exemplu si, nu in ultimul rand, iti poti intari, cali psihicul si chiar propriul organism in fata factorilor perturbatori, stresanti.
Toate parghiile pe care le poti folosi in acest sens tin de autoeducatie, vointa si pereseverenta.
1. Sa percepi cu luciditate situatiile reale, deoarece nu arareori perceptia ta se poate altera considerabil, in integritatea sa, reflectand imagini false sau aproape false; constiinta ta inceteaza sa mai fie limpede daca te enervezi, neputand deosebi mai nimic din amestecul de idei bizare si sentimente "inversunate", care tulbura transparenta realitatii. Claritatea este un agent al calmului, deoarece, ajutata de echilibru mental, poti studia cauzele eventualelor deformari ale perceptiei, iar prin straduinta si obiectivitate poti ajusta si ameliora reprezentarile acesteia, patrunzand in adevarata stare a lucrurilor.
2. Sa fii prudenta, deoarece reactiile rapide, instantanee, nu sunt profitabile si, de aceea, e bine sa fie tinute sub control. Pentru ele exista o alternativa, o "frana" - prudenta - care in ultima instanta ingaduie interventia unor hotarari fructuoase. Ea nu exclude curajul; dimpotriva, il valorifica, asigurandu-i insa acestuia un temeinic substrat decizional.
3. Sa-ti "disciplinezi" automatismele. "Eul" intern este uneori o "fortareata" atat de slab aparata, incat oricine ar putea patrunde in adancimile sale ascunse. De aceea sunt necesare o stapanire si o disciplinare atenta a gesturilor, miscarilor, cuvintelor de multe ori scapate de sub control, prin supunerea acestora instantelor gandirii. Este vorba, mai precis, de supravegherea expresiilor emotionale, controlul comunicarii verbale si stapanirea de sine.
4. Sa iti mentii "igiena" vietii, in sensul ca aceasta trebuie sa fie obiectul unei stradanii rationale consecvente. Spre exemplu, odihna, reglarea duratei somnului sunt necesare deoarece, daca esti deprimata, daca petreci nopti intregi in asteptarea nelinistita a unei solutii si te afli intr-un stadiu avansat de hipotonie sau, dimpotriva, de iritabilitate, nu poti face fata in mod optim situatiei.
5. Sa iti acorzi momente de "reculegere". Acestea sunt intervalele de timp dedicate stabilirii echilibrului intern, prin monolog interior, care iti dau ragazul necesar pentru a fi tu cu tine insati. Acestea trebuie repartizate de-a lungul unei zile proportional cu necesitatile launtrice si devin fructuoase numai atunci cand iti permit destul de clar sa te analizezi prin introspectie (investigatii interioare).
6. Sa ai vointa sa te autoreglezi la momentul oportun, deoarece nu servesc la nimic zbuciumul zadarnic si pierderea in comentarii inutile. Daca esti amenintata de o stare tensionata, de orice natura ar fi ea, trebuie sa incerci sa ramai impasibila, concentrandu-ti energiile asupra celui mai sigur mijloc de a te sustrage consecintelor negative, deoarece, atunci cand toate punctele negative sunt cunoscute, cand toate rezistentele situatiei sunt previzibile si toate dificultatile presimtite, nimic iremediabil nu se poate produce.
In final, consider binevenita o observatie de principiu: toate cele sase dimensiuni prin intermediul carora te straduiesti, daca-ti autoimpui, sa facilitezi accesul la starea de calm, in mod real, practic, constituie o unitate, un tot. Ceea ce-ti ramane de facut este sa-i recunosti in primul rand utilitatea, aplicabilitatea in practica si mai ales, eficienta, instaurand, prin calm, relativitatea ca stare de spirit.