Stresul, combustibilul secret?

Insomnii, dureri de cap, depresii, dezechilibre hormonale, eruptii cutanate sau lipsa de interes pentru viata sexuala – toate pot fi simptome ale stresului.

Insomnii, dureri de cap, depresii, dezechilibre hormonale, eruptii cutanate sau lipsa de interes pentru viata sexuala – toate pot fi simptome ale stresului.

Te imparti intre casa si familie, sot si copii, treburile domestice si viata sociala, la toate acestea adaugandu-se un serviciu solicitant. Si asta in fiecare zi, in fiecare saptamana. Astfel, stresul ajunge sa faca parte din viata, devine un fel de a exista.

Stephanie McClellan si Beth Hamilton sunt medici ginecologi si femei. Impreuna au scris o carte despre stresul vietii de zi cu zi si cele mai ciudate efecte pe care le are asupra psihicului si organismului.

Nu mai pot fara stres!


Ana-Maria are 33 de ani, este casatorita, are doi copii si un job obositor. "Ziua incepe la ora 6 si se termina dupa miezul noptii. Pregatesc pachetele, micul dejun, ii scol pe baieti, ii duc la scoala, fug la munca.
Ma ajuta masina, dar ma lupt cu traficul infernal din Capitala. Stau sub tensiune noua ore, la serviciu, vin acasa, pregatesc masa de seara, vorbesc cu sotul meu, fac lectii cu baietii, printre picaturi fac mancare, spal, calc…. Ideea e ca nu ma opresc nicio clipa!"
, spune dintr-o suflare Ana-Maria.

Ritmul acesta infernal o face sa se simta un fel de robot. "De Craciun si de Anul-Nou, am fost toata familia la mama, undeva la Brasov. Mama a avut grija de toate, nu m-a lasat sa misc un pai. Si m-am simtit cumplit. Nu-mi gaseam locul, nu stiam cum sa ma port cand nu am nimic de facut. Culmea, am fost fericita cand s-a terminat vacanta Cred ca nu mai pot fara stres. Cred ca nu ma mai pot relaxa.
Tensiunea si stresul au ajuns combustibilul meu secret"
, povesteste ea.

Adaptarea la stres modifica felul de a fi


In lunga lor experienta, Stephanie McClellan si Beth Hamilton, au cunoscut multe femei si o simptomatologie variata care avea drept cauza stresul. "Sunt extrem de multe simptome determinate de stres. De la insomnii, la dureri de cap, de la depresii, la dezechilibre hormonale, de la eruptii cutanate, la lipsa de interes pentru viata sexuala”, spune Stephanie McClellan.

"Sunt situatii in care femeile cu o viata extrem de plina, cu multe responsabilitati si cu multe obligatii, nu se mai pot opri, si unica lor ratiune de a exista este aceea de a fi in miscare, de a rezolva ceva.
Exista femei care pur si simplu nu se mai pot opri!"
, explica Stephanie McClellan.

Cei doi medici sustin in cartea “So Stressed” , lansata acum cateva zile, ca organismul femeii a gasit moduri de adaptare extraordinare, ca raspuns la stresul in care traiesc.
 

Reactii diferite


Modul in care reactioneaza organismul la stres este diferit si depinde de foarte multi factori: varsta, sex, starea de sanatate, durata factorilor de stres, miza acestora (pastrarea serviciului, siguranta si bunastarea copiilor), modul in care intelege creierul sa raspunda si sa reactioneze fata de lumea in care traim.

"Desi foarte variate, tipologiile feminine, raportate la stres, se pot organiza in patru mari grupe. Reactia fiziologica generala este aceea de a restabili echilibrul biologic, in cazul in care factorii externi sau interni determina tulburarea acestuia.
Iti este somn, ceva in creier spune ca trebuie sa dormi. Ti-e sete, te indeamna sa bei apa. Asa si cu stresul. Esti stresat, o serie de mecanisme adapteaza celelalte constante, astfel incat sa atingi un nou echilibru"
, explica Stephanie McClellan.