Stresul, combustibilul secret?

Fiecare dintre cele patru categorii este explicata prin modul in care hormonii si creierul reactioneaza la stresul cronic, in exces sau in deficit. "Acesta determina o cascada de reactii chimice, involuntare, care sunt modul fiecaruia de a face fata stresului ca factor destabilizator", scriu cele doua specialiste in cartea lor.

Stephanie McClellan si Beth Hamilton arata ca, in functie de aceste tipologii, se poate crea un program de relaxare, o dieta (stresul fiind un foarte bun “partener” al kilogramelor in plus), un program de exercitii fizice si, nu in ultimul rand, un program de relaxare.
 

De la hiper la hipo


Stephanie McClellan si Beth Hamilton clasifica in doua grupe principale femeile stresate:

1.    Hiperactivele: cele care incearca si, de cele mai multe ori reusesc, sa rezolve toate problemele. Sunt vesnic ingrijorate, vesnic in miscare, vesnic in activitate.
Sunt femeile care parca nu se opresc niciodata. Sunt optimiste, dar pot fi afectate de invidie, gelozie, fac crize violente de nervi in care isi pot pierde controlul. Sunt pline de energie.


2.    Hipoactivele: sunt exact opusul. Nu pot rezolva problemele majore decat cu mare efort. Sunt deprimate si par depasite de situatie. Sunt perfectioniste, nemultumite de ceea ce fac, sunt pesimiste, se autoinvinovatesc, sunt lipsite de speranta, nu au incredere in ele.
 
Tu cum reactionezi la stres?


Iata cele patru categorii, ca raspuns la stres:
 

A. Pasionala
Ii tremura mainile si picioare ca reactie la stres. Este foarte activa si munceste cand ceilalti sunt epuizati.
Entuziasta, energica, frenetica pana la epuizare. Vorbeste repede, adoarme greu, se trezeste noaptea, este obosita dimineata. Efortul determina un mare consum de calorii, este dependenta de dulciuri. Este de regula slaba, dar are tendinta de a face colacei pe coapse si talie.


B. Extenuata
Epuizata, lipsita de energie, obosita. Se culca tarziu, este agitata, se scoala greu. Este deranjata de lucruri pe care altii nici nu le observa. Aparent calma, se consuma in interior si este foarte sensibila. A depasit recent o trauma majora (de la divort, pana la pierderea unei persoane dragi). Are o sanatate subreda. Este starea tipica a celor care au trecut printr-o perioada de stres intensa, in cursul careia s-au descurcat cu bine, dupa care, epuizat, organismul nu mai este capabil sa faca fata solicitarilor.


C.
Sus-jos

Este imbinarea dintre cele doua stilului anterioare. Plina de energie, pana in momentul in care se opreste, dupa care nu se mai poate mobiliza. Este introvertita sau exploziva. Devine repede apatica si lipsita de initiativa. Ii trebuie o motivatie puternica pentru a face fata stresului. Se simte in egala masura puternica si neajutorata. Are nevoie de perioade de odihna, de care stie sa se bucure.


D. Detasata
Se simte despinsa de lume. Este lipsita de vitalitate si bucurie. Nu-si exprima sentimentele, este plictisita, deprimata si apatica, extrem de sensibila la stres si emotii. Este  incapabila sa faca fata cerintelor vietii.
Nu se poate adapta la viata de zi cu zi. Are nevoie de ajutor pentru a depasi suferinta.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 13 Mai 2010, 16:54
    deam nu mai suport!

    deaja am o perioada in kare stresul ma inkonjoara ori unde oi fi....mai ales in legatura ku liceul...imi da batai de cap mereu...stresul apare mai de sinainte de teze si chiar la teze...doamne nustiu ce sa fak sa skap de stresul acesta.........in ce priveste dragostea am avut un stress nebun si chiar il am dar mai putin....asa as vrea sa scap de tot acest stres..ce sa fak....astept un ajutor de la voi ms

    0
    0

  • Diana pe 5 Feb 2010, 20:52
    Super idee

    Intra aici vei gasi super inspiratie pentru casa ta: http://jurnaldedesigninterior.blogspot.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod