Sarbatoreste-te!

Oricat de bine este sa te afli in centrul atentiei, indiferent de cat de dulce este tortul si cat de frumoase sunt cadourile, aniversarea zilei de nastere este un eveniment care ne aminteste ca timpul trece, ca aceasta zi a trecut si nu se va mai intoarce niciodata. Zilele de nastere ne amintesc ca suntem trecatori, spun psihologii.

De fapt, aniversarea zilei de nastere este momentul perfect pentru a reflecta asupra propriei persoane si pentru a-ti stabili planurile pentru viitor. Este o zi in care faci inventarul vietii tale de pana atunci. Cele mai multe dintre noi comparam unde suntem acum cu ceea ce am crezut ca vom fi la o anumita varsta si ne stabilim alte teluri: sa scap de ultimele cateva kilograme in plus, sa renunt la fumat, sa obtin o promovare etc.

De ce sa sarbatoresti?


Daca ne-am bucura de aniversari la capacitate maxima, asa cum fac copiii, de cele mai multe ori, aniversarile ar putea fi pline de recompense. Tratand acea singura zi din an ca pe bomboana de pe tortul anului, o zi plina de surprize si impliniri, o zi in care iti pui propria persoana inaintea oricui altcuiva, in care te rasfeti si te bucuri de atentia tuturor, pastrezi una dintre cele mai frumoase obiceiuri ale copilariei.
Ziua ta de nastere trebuie sa fie o zi in care sarbatoresti anul care a trecut din viata ta, sarbatoresti implinirile pe care le-ai avut si anul care te asteapta.

De ce este atat de greu pentru noi, adultii, sa suflam cu placerea copilariei in lumanarile de pe tort, sa ne bucuram de micile sau marile cadouri primite? Traim vremuri care par sa abandoneze ideile fixe ale societatii referitoare la ce "trebuie" facut si cum trebuie sa te simti la fiecare varsta.

Traim mai mult si suntem mai sanatosi decat generatiile trecute. Cu toate acestea, nu reusim sa scapam de obsesia varstei si de obsesia trecerii timpului. Mai conteaza cate lumanari ard pe tort daca, odata cu fiecare femeie care devine mama pentru prima data la 40 de ani, fiecare "boboc" de facultate de 50 de ani sau fiecare maratonist de 60 de ani ne este extinsa perceptia asupra varstei? Daca putem face aproape orice ne dorim, la orice varsta, fara constrangerile societatii, de ce ne mai temem de varsta? Multe femei privesc aniversarea zilei de nastere din unghiul: "Am mai imbatranit cu un an", cand ar putea sa vada partea buna a lucrurilor: "Urmeaza un nou an in viata mea".

Varsta conteaza?


Dintr-un anumit punct de vedere, fiecare dintre noi are varste diferite in acelasi timp. In ochii copiilor tai, ai o anumita varsta, in cei ai colegilor de serviciu ai o alta varsta, iar in cei ai partenerului o alta.
Dar cea mai importanta varsta este cea pe care simti ca o ai.

Unii cercetatori din Statele Unite au vrut sa afle daca exista o legatura intre a te simti tanara si a fi fericita - a avea un nivel ridicat al stimei de sine, o imagine pozitiva asupra propriului corp si a fi multumita de viata pe care o ai. Acestia au ajuns la concluzia ca, pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, varsta sa psihologica continua sa scada.

De asemenea, cercetatorii au presupus ca femeile care au o discrepanta mare intre varsta psihologica si cea reala sunt si cele mai fericite. Au presupus gresit, iar rezultatele studiului au dezvaluit ca femeile care isi accepta varsta si nu au niciun interes in a o ascunde de ceilalti sunt si cele care se simt multumite de vietile lor.


Concluzia? Sentimentele de implinire si satisfactie fata de viata pe care o duci nu sunt date de cat de tanara te simti, ci de sincronizarea dintre varsta reala si cea psihologica. Prin urmare, cand se apropie ziua ta de nastere, nu o ignora. Nu face o adevarata obsesie pentru varsta sau pentru lucrurile pe care nu ai reusit sa le faci in viata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod