Important pentru fiecare dintre noi este sa ajungem la adevarata implinire in viata si uneori, pentru a atinge acest tel, suntem nevoiti sa ducem o adevarata lupta cu cei din jur care se interpun intre noi si nevoile noastre.
Parintii ne-au invatat sa fim supusi, sa nu le iesim din cuvant, pentru a le usura lor sarcina de a ne educa. Profesorii au facut acelasi lucru, in propriul lor avantaj!
E timpul sa invatam ce ne dorim cu adevarat de la viata, ce ne place sa facem si ce ne impiedica sa ne indeplinim dorintele. Sa uitam ca am invatat sa fim amabili, fideli, onesti, agreabili si reponsabili pentru cei din jur, dar in acest fel nu facem decat sa le oferim lor posibilitatea de a se folosi de noi, de a ne manipula!
O data ce ne-am comportat amabil cu un semen al nostru, i-am semnalat ca poate apela la noi ori de cate ori va avea nevoie si cu certitudine va avea nevoie din ce in ce mai des si din ce in ce mai mult!
Astfel, ajungem dependenti de slabiciunile noastre si ne lasam exploatati de altii, in detrimentul nostru, doar pentru a fi amabili si placuti de ei.
Cand cei din jur ne cer sa fim amabili si solidari ne mangaie orgoliul, intr-o prima faza, dar, in realitate, vor sa ne acapareze cu totul si, in timp, vom face tot ce ni se cere pentru a nu fi catalogati drept egoisti si pentru a nu primi reprosuri!
Lumea in care traim nu este plina de oameni onesti, amabili, saritori si gata sa-si lase propriile interese pentru binele semenilor lor, asa ca a venit timpul sa te gandesti, inainte de toate, la tine!
Ocupa-te de placerile tale, de fericirea ta si abia dupa aceea, gandeste-te la ceilalti � ei au, oricum, grija de ei in primul rand. Dar de tine, cine are grija? Ce castigi daca pui dorintele altora pe primul plan? Dar daca le pui pe ale tale?
Cand traiesti numai pentru a fi placuta de altii, s-ar putea sa fii dezamagita, deci ce-ar fi sa incepi chiar de azi sa actionezi pentru a-ti vedea visurile realizate si a-ti impune propriile teluri?
Vei observa cum parerea altora despre tine va pierde din importanta, pe masura ce-ti vei schimba obiceiurile de viata si vei incepe sa faci exact ceea ce vrei, ceea ce-ti place si ceea ce este cu adevarat important pentru tine!
Daca astepti sa vezi ce-ti aduce ziua de maine, vei fi mereu speriata ca poate nu vei face fata, dar a venit timpul sa-ti iei viata in propriile maini si sa te bizui, inainte de toate, pe tine.
Josef Kirschner ("Arta de a fi egoist") ne invata cativa pasi pe care sa-i urmam pentru a ajunge la adevarata autorealizare:
1. Invata sa obtii maximul din ceea ce ai si ceea ce esti, in loc sa cauti permanent ceva nou !
Exista in principal trei motive pentru care atat de multi oameni sunt nemultumiti:
- parerea ca exista ceva mult mai important decat ceea ce fac ei;
- dorinta de a fi mereu altfel decat sunt ;
- faptul ca nu se cunosc cu adevarat, nu se bucura de ceea ce au si ceea ce sunt, cautand mereu ceva nou.
2. Asuma-ti intreaga responsabilitatea pentru tot ceea ce faci!
Daca pasezi mereu responsabilitatea altora, chiar cand reusesti sa atingi un obiectiv, nu vei putea simti adevarata satisfactie, ori vei deveni tot mai dependenta de ceilalti si mai tematoare ca manevra ta va iesi la iveala.
Cand iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci, nu mai depinzi de recunoasterea celorlalti - in caz de reusita te bucuri cu adevarat, iar in caz de esec, cauti greseala facuta de tine, pentru a nu o mai repeta in viitor.
Este necesar, deasemenea, sa refuzi sa-ti asumi responsabilitati pentru sarcinile pe care stii ca nu le poti duce la indeplinire, pentru a evita sa devii victima altora.
3. Actioneaza in asa fel incat ceilalti sa tina cont de tine, in loc de a tine tu cont de ceilalti.
Probabil ca cei din jur au multe asteptari de la tine si, pentru a-i multumi, indeplinesti multe sarcini impotriva vointei tale, ceea ce nu-ti mai lasa timp sa te gandesti la tine!
Aloca cel putin o ora zilnic pentru nevoile tale personale, pentru placerile tale, indiferent de ceea ce spun ceilalti despre acel lucru. Daca tu te vei simti bine, ii vei putea sprijini apoi si pe cei din jurul tau � altfel, vei genera doar neintelegeri si nemultumiri.
Intreaba-te in fiecare seara, la culcare: am facut azi ceva placut pentru mine? M-am gandit la mine si la necesitatile mele? As fi putut face ceva mai mult pentru mine?
Dupa ce vei invata sa-ti indeplinesti necesitatile tale, iti va fi mult mai usor sa le intelegi si sa le accepti si pe ale celor din jurul tau, vei fi mai fericita si-i vei face si pe altii mai fericiti!
Posteaza comentariu