Chiar si tie ti s-a intamplat asa ceva si nu numai o data, ci de sute de ori nu ai avut curajul sa spui "Nu", de teama ca ii vei dezamagi pe cei din jur. Din cauza educatiei primite, multe femei considera ca a-ti exprima o opinie divergenta intr-un grup este "lipsit de feminitate" si, in acest fel, ele isi neaga nevoile, isi blocheaza parerile personale si ajung sa-si piarda sensul propriilor dorinte.
Educatia ne invata sa ne infranam tendintele naturale, incurajeaza pasivitatea si produce indivizi disciplinati si supusi. O femeie care nu are curajul sa spuna "Nu" este timida, nu are incredere in sine, se devalorizeaza si acorda o valoare mai mare celor din jur, iar comportamentul ei se caracterizeaza prin pasivitate, dependenta, dificultate de a se apara, neputinta de a-si formula clar opiniile, evitarea conflictelor, crize bruste de iritare, manifestari de tristete.
Cum inveti sa spui "Nu"
Pentru a invata sa spui "Nu" trebuie sa urmezi mai multe etape, dintre care prima este constientizarea - sa recunosti ca nu iti este usor sa spui "Nu", sa te autoevaluezi pentru a clarifica si intelege ce se petrece in tine. O idee buna ar fi sa-ti notezi intr-un carnetel sentimentele si emotiile pe care le simti cand nu poti spune "Nu".
Trasatura comuna a tuturor situatiilor in care trebuie sa rostesti "Nu" este anxietatea pe care ti-o provoaca, al carei impact se produce la:
• nivelul corpului - stare de disconfort, batai neregulate de inima, senzatia de sufocare, voce tremuratoare, roseata;
• nivelul comportamentului - dezorganizare, agresivitate, inertie;
• nivelul gandurilor - confuzie, dificultate de concentrare.
Dupa ce ti-ai analizat nelinistea, identifica-ti gandurile automate - de genul "Nu o sa ma mai iubeasca daca spun 'Nu'" - si incearca sa le transformi in ganduri alternative: "Poate ca, dimpotriva, o sa ma iubeasca mai mult daca vede ca stiu ce vreau".
Invata sa te afirmi, sa spui ce ai pe suflet direct, clar, calm si observa-ti interlocutorul, evalueaza-l: e prietenos sau agresiv? Ai inteles corect mesajul lui?
Refuzul la serviciu... o grea piatra de incercare
Ce se poate intampla cu o femeie care nu poate spune "Nu" la serviciu? Va fi supraincarcata de sarcini, va trebui sa lucreze peste program. Isi va pierde increderea in sine si in capacitatea ei profesionala, se va simti frustrata si va ajunge acasa, seara, plina de furie si amaraciune. Isi va varsa amarul pe sotul ei, reprosandu-i ca nu a indeplinit cine stie ce sarcina gospodareasca minora, isi va certa copilul fara un motiv intemeiat, riscand sa-si compromita relatiile care nu au nici o legatura cu profesia. A doua zi va primi de la seful ei noi sarcini suplimentare, pe care nu le va refuza, de frica sa nu-si piarda postul, iar viata ei va deveni o rutina calendaristica.
Nu poti sa te simti permanent obligata sa raspunzi dorintelor celorlalti - tine seama si de dorintele si nevoile tale, pentru ca altfel vei fi mereu frustrata. Gandeste-te ca esti libera, ai dreptul sa refuzi, daca asta vrei, si este valabil atat pentru sotul tau, cat si pentru colegul tau sau prietena ta.
Nu trebuie sa-ti fie rusine sa simti si sa exprimi emotii ca: iritare, nemultumire, deceptie, suparare, daca le formulezi fara animozitate.
Invata sa folosesti formula "Va inteleg, dar...", care tine seama de punctul de vedere al interlocutorului tau, dar il apara si pe al tau, exprima-te cu fermitate si consecventa pana cand vei fi auzita.
Daca vom indrazni sa fim diferite si vom avea curajul sa luam atitudine, chiar daca acest lucru nu este intotdeauna bine perceput de catre ceilalti, vom putea avea control asupra propriei noastre existente, ne vom distanta de ceea ce nu vrem si vom ajunge sa ne atingem obiectivele.
Capacitatea si putinta de a spune "Nu" ne vor permite sa ne consolidam si sa ne afirmam independenta si autenticitatea, simplificandu-ne relatiile cu cei din jur.
Posteaza comentariu