Cine este persoana incorecta si cum ne face sa ne simtim?
Orice persoana din proximitatea mediului nostru sau din afara acestuia ne poate rani si ne poate face sa simtim un discomfort afectiv mai mare sau mai mic, prin stilul de comunicare, prin atitudinile si prin actiunile pe care le are fata de noi (ex. un gest, un cuvant, o remarca, acte reprobabile, etc.). Aceasta persoana poate fi seful nostru, colegul de servici, un prieten, un cunoscut, un parinte, un frate, o ruda apropiata sau indepartata sau o persoana necunoscuta.
Persoana care ne incalca drepturile personale este privita ca un agresor. Aceasta este o persoana care poate avea unele dezechilibre patologice sau o fiinta care:
- nu se simte bine cu propria persoana;
- ii este teama de a fi tratata cu indiferenta de ceilalti daca pierde controlul asupra lor;
- se simte obligata sa le reaminteasca celor din jur de importanta sa;
- doreste sa se elibereze de complexele de inferioritate;
- doreste sa se razbune;
- provine dintr-un mediu nociv;
- a suferit unele traumatisme in copilarie;
- nu a gasit o modalitate acceptata social prin care sa-si depaseasca propriile frustrari, etc.
Agresivitatea sa poate fi innascuta, poate fi dobandita prin invatare sociala (comportamentul agresiv este consecinta unor recompense si/sau pedepese atribuite comportamentelor sale sau este consecinta observarii unor conduite si a consecintelor lor la altii) sau poate fi instrumentala, pe principiul cost-beneficiu (decizia constienta de a actiona agresiv prin calcularea obtinerii de beneficii personale). Se vorbeste de mai multe tipuri de agresivitate: reactiva, ca reactie la un comportament provocator, versus proactiva, initiata deliberat, fara existenta unor comportamente provocatoare; verbala versus fizica; prosociala, de sustinere a unor norme formale sau informale prosociale versus antisociala, de sustinere a unor norme informale patologice.
Comentarii (4)
Articolul citit m-a ajutat mult citindu-l. M-am regasit in teoria elaborata in articol. Nu este usor sa renuntam la noi, dar atunci cind reusim ne simtim liberi.
eu cred ca timpul vindeca orice rana , si in arta iertarii tot de timp avem nevoie, daca cineva azi imi face ceva rau e calr ca in urmatoarea secunda nu ma pot comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat , iritarea , nervozitatea din cauza ca ma simt ranita, tratata necorespunzator, etc sunt sentimente care trec tot cu timpu si atunci cad aceste sentimente dispar intervine mult asteptata iertare si in acelasi timp si uitarea cred eu
Am citit acest articol cu mult interes. Ar trebui sa citim mai des despre asemenea subiecte scrise de specialisti...ar ajuta foarte mult la dezvoltarea noastra personala...sa invatam sa iertam cu adevarat.
o sa-l aplic anumitor colege;F bun articolul,scurt si la obiect
Posteaza comentariu