Există câteva elemente de bază pe care e bine să le respectăm pentru a căpăta informaţii cât mai curate despre ceea ce vrea să afle persoana căreia i se ghiceşte.
1. Ghicitul in cafea: Cafeaua se face obligatoriu la ibric
Mai întâi, preparatul cafelei, care se face numai la ibric. Umplem o ceaşcă cu apă, o turnăm în ibric împreună cu două bucăţele de zahăr şi 2-3 linguriţe de cafea. Aşteptăm ca tot conţinutul să fiarbă la flacără mică, timp în care vom observa că la suprafaţă se vor forma mai multe figuri uşor de observat şi de interpretat. Persoana căreia îi ghicim trebuie să se gândească la ceea ce o interesează sau la problemele pe care vrea să le rezolve şi pentru care doreşte un răspuns sau îndrumări. Intuiţia ne va spune cu ce se aseamănă fiecare formă care apare:
- O persoană care stă culcată semnifică o posibilă bolă;
- Mai multe forme asemănătoare unor albine înseamnă belşug sau noroc la bani;
- O ridicătură ca un deal înseamnă că persoana căreia i se ghiceşte va prospera şi va ajunge la un nivel mai înalt în domeniul care o preocupă;
- Punctele mici sunt legate de bani; dacă ele sunt asociate cu o groapă, persoana va suferi nişte pierderi financiare;
- Un cap de câine semnifică un duşman puternic cu care va avea mult de luptat.
2. Cafeaua se bea lent
După ce este gata, cafeaua se toarnă în ceaşcă şi se bea lent, timp în care persoana căreia i se ghiceşte se gândeşte la ce vrea să afle.
3. Ghicitul in cafea: Cum se "prepară" ceaşca?
Lăsând doar puţin lichid împreună cu zaţul, învârtim cana de câteva ori pentru ca acesta să se depună pe pereţii ceştii, o întoarcem cu fundul în sus pe farfurioară şi o lăsăm aşa în jur de cinci minute, până când se usucă, astfel încât să nu se scurgă atunci când ne vom citi în ea.
4. Ghicitul in cafea: Cum interpretăm "imaginile" care se arată
Prima zonă la care trebuie să ne uităm cu atenţie este fundul ceştii – dacă este nici întunecată, nici luminoasă, înseamnă că starea sufletească a celui căruia i se ghiceşte este echilibrată. Dacă în mijloc observăm o zonă neagră dar în jur începe să devină din ce în ce mai limpede, atunci persoana se află momentan într-o stare mai puţin bună, dar pe parcurs, ea se va îmbunătăţi. Dacă partea din centru este luminoasă ca un mic soare, iar în jur există zone mai întunecate, înseamnă că în prezent totul este bine dar, în funcţie de numărul petelor şi de mărimea lor, anumite evenimente îi vor umbri dispoziţia la un moment dat.
Pereţii ceştii au şi ei interpretarea lor. Tot ce se află lângă toartă sau în apropierea ei, începând de la buză şi până la fund se referă la ce se petrece sau s-a întâmplat în casă. Partea cealaltă a ceştii se referă la tot ceea ce are legătură cu exteriorul sau cu persoanele care nu fac parte din familie ori din neam.