Epilepsia la copil si adolescent

Epilepsia este o afectiune neurologica, care se caracterizeaza prin aparitia repetitiva a crizelor. Este frecventa la copii si adolescenti, intrucat 50% dintre crize apar inainte de 10 ani si 70% inainte de 20 de ani.
Epilepsia constituie una dintre afectiunile neurologice cele mai severe. Este de multe tipuri, are multe cauze, multe forme de manifestare atat ca frecventa cat si ca aspect clinic, multe variante de tratament. Progresele din plan medical au dus la cercetari ample in privinta antiepilepticelor.

Epilepsia poate fi traumatica, in urma unor leziuni cerebrale, a unor tumori sau a unor atingeri neuronale sau functionala. Ea este asociata cu diverse alte tulburari si descrisa sub multe forme si denumiri legate de numele celor care le-au identificat si studiat, forma respectiva, de varsta debutului, de forma crizei, de frecventa sau amplitudinea crizelor.

De asemenea, se aduce des in discutie ereditatea epilepsiei doar ca ea nu raspunde unui mecanism simplu, existand forme care se transmit ereditar si forme care apar din alte cauze. Vom descrie anumite crize si ne vom ocupa mai mult de impactul asupra copilului sau adolescentului si familiei lui, de aspectele legate de scoala si relatiile sociale, de o eventuala abordare psihoterapeutica a copilului sau a parintilor.


Care sunt cauzele?

In jurul epilepsiei circula multe mituri, superstitii si idei preconcepute.
Incepand cu cele legate de diavolul intrat in corp si pana la cele care sustin o degenerescenta a familiei, toate afecteaza inconstient atitudinea parintilor si a pacientilor. De unde abundenta acestor prejudecati? Cea mai importanta cauza o constituie aspectul crizei epileptice care ingrozeste, uimeste, aduce sentimentul de neputinta tuturor celor prezenti, angoasa de moarte. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre un copil sau un adolescent. Panica si groaza apar imediat si chiar dupa ce criza trece, urmele lor raman ca si amintirea crizei sau crizelor la care parintii au asistat. Este o amintitre ce nu poate fi stearsa. Fireste, asta este situatia cand vorbim despre criza de “grand mal” si nu despre cea de “petit mal” care consta doar intr-o scurta absenta, ce poate trece neobservata.


Decesul in timpul crizelor este destul de rar

Sunt insa forme de epilepsie cand crizele sunt deosebit de ample, cu pierderea constiintei, miscari tonico-clonice, emisie de urina, muscat, inclestatul gurii, perioada lunga de inconstienta dupa criza sau forme in care sunt cateva crize pe zi. Desi decesul in timpul crizelor de epilepsie este rara si accidentele majore de asemenea, asta nu produce nicio linistire anturajului.
In plus, ne putem referi din punct de vedere psihologic la modul in care copilul sau adolescentul resimte aceste crize precum si schimbarile in personalitatea lui care au loc. Uneori, se instaleaza o anxietate enorma, alteori o retragere din relatiile sociale, un esec sau abandon scolar sau manifestari agresive. Pentru toate acestea ajutorul psihoterapeutic este binevenit intrucat este dificil sau imposibil de elaborat psihic o asemenea manifestare cum este criza epileptica cu toata incarcatura ei.

Sigur ca toate aceste consideratii, precum si discutiile cu copilul sau adolescentul, ajutorul in a elabora psihic o asemenea boala se fac in conditiile unui diagnostic cert de epilepsie, dupa un diagnostic diferential facut de un medic neurolog. Diagnosticul diferential se discuta cu: spasmul hohotului de plans, despre care vom vorbi separat intr-un alt articol, crizele neepileptice cum ar fi sincopa si crizele isterice. In niciun caz, familia si anturajul nu trebuie sa puna eticheta de “epileptic” unui copil sau adolescent in functie de comportamentul lui sau sa-l trateze batjocoritor in cazul in care are aceasta boala.


Interferentele cu viata pacientului sunt numeroase si studiile arata o corelatie intre un mediu incarcat afectiv, tensionat, conflictual si producerea crizelor epileptice. Abordarea este insa foarte ampla din acest punct de vedere psihopatologic si etiologic si depaseste cadrul medical al diagnosticului si tratamentului medicamentos. O psihoterapie in care este implicata toata familia ar fi cea in masura sa descopere sensuri inconstiente ale conflictelor, ale anumitor relatii dintre membrii familiei, ale unor secrete sau mandate transmise de-a lungul generatiilor, ale crizei epileptice ca simptom care “spune” ceva sau care reprezinta singura “iesire” posibila la un moment dat dintr-o situatie insuportabila pentru subiect.


Influenta asupra parintilor

Atitudinile familiale oscileaza intre supraprotectie si interzicerea oricarei distractii si activitati sportive sau solicitante pentru copilul sau adolescentul cu epilepsie si respingere, retragerea afectiva si dezgust. Copilul este considerat incurabil, fara viitor, adesea retras de la scoala sau descurajat in privinta oricarei activitati de care se apuca.  De multe ori, “rusinea” este cea care apare in prim planul afectivitatii familiei, ceea ce conduce la atitudini total neproductive pentru copil, pe care simt nevoia sa-l ascunda mai degraba decat sa-l ajute.


Din punct de vedere psihoterapeutic, in functie de cererile familiei, de varsta copilului sau de gravitatea bolii, de posibilitatile de timp si de energie alocate terapiei se pot face diferite amenajari ale cadrului, incluzand consilierea psihologica a parintilor, ajutor psihoterapeutic pentru copil sau adolescent care sa elaboreze psihic si sa exprime ce simte, terapie de familie sau in diada parinte-copil. Intotdeauna este nevoie de constanta si continuitate in acest demers atat din partea parintilor cat si a terapeutului, de evitarea intreruperilor bruste si a schimbarilor de cadru care pot fi resimtite la fel de traumatic ca si crizele in sine.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pop victor pe 9 Iun 2014, 21:21
    VA ROG UN RASPUNS CLAR VA MULTUMESC

    Am o intrebare ce ma face sa meditez asupra unui eveniment ce lam avut la 19 ani si doresc un raspuns clar din partea unui Dr Specialist sa ma ajute sa inteleg ce inseamna cele doua crize ce au venit peste mine intre cele doua a fost de 25 sau30 minute ,Si acum va marturisesc ce sa intimplat cu mine dintr-o data tot corpul meu a fost cuprins de o puternica presiune de incordare incit numai puteam scoate un cuvint vroiam cu mintea sa strig dupa ajutor dar in zadar doar atit spuneam hhhhhhhhh dupa care am cazut jas in cap si ma svircoleam in tote felurile iar dupa ce crizale au incetat mam ridicat si din nou o alta criza ma aruncat jos in cap si apoi mam zvircolit in toate formele . dupa ce au incetat crizale mam ridicat de jos speriat de cea cemi sa intimplat credeam ca voi muri asa puternice crize aufost ,iar din trupul meu iesau aburi ca dint-o oala cu apa in clocot si respiratia mea era foarte rapida ca dupa un maraton de citiva km,deci acum am 57 de ani iar in urma cu 5 ani am mai facut doua criza foate putenice ce ma instintau ca mor si nu mai am sperante de viata ,vreau sa va mai amintesc ca am avut un frate ghita cu 2 ani mai mare ca mine si el la virsta de 12 ani a primit epilepsia si la 35 de ani dintro criza a murit in pat mai exact in 1990 octombrie si sa nascut in1955 ,iar ce am vazut fratelui meu a fost si mie ,acum doresc un raspuns mai clar daca crizale ce leam avut sint de epilepsie,sau pe baza de romatizm,sau de un infarct.va multumesc daca imi raspundeti corect ca sa stiu ce sa intimplat cu mine .

    1
    0

  • maria pe 2 Dec 2013, 21:14
    Buna seara !

    In timpul acestei veri am avut o convulsie brusca foarte asemanatoare cu cea de epilepsie. Am fost la neurologie insa nu m-au luat in serios :( . m-au plimbat de la cabinet la cabinet si degeaba. Aveau un dezinteres total. Nu am mai avut convulsii de atunci pana acum insa vreau sa stiu ce e cu mine .

    3
    0

  • Marieta Bugnar pe 22 Nov 2013, 22:18
    epilepsie

    Buna seara!Am o ruda mai in varsta care sufera de epilepsie de cativa ani bun,iar in ultima perioada a inceput sa faca convulsi si crize usoare.Cum ar trebui sa procedam?...Multumesc.

    1
    0

  • Liviu pe 19 Iun 2013, 18:51
    epidepsie

    buna ziua am si eu o forma de asta mai usoara de epidepsie adica pt mazim 10 minute nu sunt costient ce fac adica ma comport normal fac ce am de facut doar ca nu vorbesc in timpu ala si nu imi aduc nimic aminte pe urma...daca ma puteti ajuta si pe mine cu niste sfaturi sau daca stit daca mai ma fac vreodata bine.multumesc anticipat

    4
    0

  • adela pe 6 Apr 2013, 23:49
    bebe cu epilepsie

    buna seara ! am o fetita de 10 luni cu crize epileptce generalizate si i-au dau tratament cu fenobarbital...va rog sa-mi spuneti exista vreo sansa sa se vindece, avand in vedere ca si tatal ei facea astfel de crize cand era bebelus, iar de la varsta de 1 an nu a mai avut nicio problema ? multumesc !

    6
    0

  • tarcuta lacramioara pe 29 Ian 2012, 07:43
    convulsie generalizate

    am o intrebare la dg convulsi generalizate ii se mai spune si epilepsie? astept raspuns ca sa stiu ce am de facut lacramioara multumesc de raspuns

    9
    0

  • lacramioara tarcuta pe 29 Ian 2012, 07:40
    la convulsi generalizate ii se mai spune si epilepsie in termeni medicali

    la convulsi generalizate i se mai spune si epilepsie? astept raspuns pe adresa sta lacramyoara1984@yahoo.com lacramioara tarcuta

    7
    0

  • simona pe 12 Dec 2011, 16:34
    Mr.

    Copilul meu in varsta de 2 ani si 5 luni a fost diagnosticat astazi cu crize epileptice ocazionale. Ce inseamna asta ... are epilepsie sau e doar asa ca nu stia ce sa spuna neurologul? El a facut 2 convulsii afevrile ce s-au manifestat cu ochii peste cap, gurita inclestata, din care si-a revenit foarte repede. dupa prima convulsie mi s-a spus ca l-am scapat eu si a facut temperatura foarte mare desi nu a avut temperatura inainte, dupa cea de a doua, la interval de 6 luni, mi s-a spus ca are epilepsie??? cum e posibil??? Am facut si electroencefalograma ce a iesit bine si toate analizele au iesit bine. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu lamuriri?

    6
    10

  • bianca pe 26 Iun 2011, 14:36
    buna ziua!

    In articolul de mai sus spuneati ceva de spasmul hohotului de plans,despre care dr meu nu m-a lamurit.Am fost diagnosticata epileptica.Am avut patru crize pana acum iar prima s a manifestat ciudat,plangeam cu spasme si vorbeam incoerent dupa care mi am pierdut constiinta.Este normal plansul? Va multumesc!

    11
    9

  • Ioana pe 3 Feb 2011, 19:50
    -

    Buna seara...am o intrebare...acum doua zile am fost diagnosticata cu epilesie faza usoar/mica...am 14 ani...voi scapa de ea vrodata...?ce mi-se poate intampla la varsta asta!??va ror trimiteti-mi un mesaj pe mail ioa_sqmpik@yahoo.com

    15
    7

  • Dan Bombar pe 16 Ian 2009, 15:30
    Mr.

    Ar trebui sugerat ceva in privinta modului de viata in cazul unui cuplu care are un asemenea copil. Bine ar fi ca medicul sa ne spuna ceva ce nu stim, nu doar sa repete ceva foarte cunoscut noua.

    6
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod