De multe ori auzim despre sfaturi, fie ca cei din jur ne cer unele, fie ca noua ne vine sa cerem altora ... Incercam sa vorbim astazi despre ce inseamna aceste sfaturi, de ce avem de fapt nevoie, care sunt situatiile in care sfaturile sunt necesare.
Una dintre situatiile in care cerem sfaturi este atunci cand nu stim ce sa facem. De multe ori auzim fraze de genul: “Nu stiu ce sa fac, dati-mi un sfat”. Ce inseamna asta? Cum ar putea altcineva, oricat de apropiat, de profesionist, de intelept ar fi sa ne spuna ce sa facem? Cu siguranta oamenii ne pot spune ce au facut ei intr-o situatie asemanatoare.
Daca n-au trecut realmente printr-o situatie asemanatoare, pot incerca sa-si inchipuie sau ne pot spune la randul lor din experienta altora. De asemenea, oamenii carora le cerem sfatul sunt dintre cei cu care putem sa abordam subiectul respectiv. Chiar daca nu ne vor spune ce anume sa facem, simplul fapt ca vorbim cu cineva despre starea in care suntem, despre incurcatura, dilema noastra ne ajuta. Celalat are o parere a lui, simte ceva in legatura cu ce-i spunem, a mai auzit ceva de acelasi gen, ii vine o ideea care noua nu ne vine sau se poate ocupa sa ne linisteasca, sa ne mobilizeze, sa ne sustina.Dar pana atunci putem presupune o situatie suficient de frecventa cum este cea in care parintii cer sfaturi in privinta cresterii copilului. Intalnim multe mame, de exemplu, care spun ca nu stiu cum sa-l convinga pe cel mic sa mearga la gradinita intrucat acestea refuza sau plange, altele care se plang de refuzul de a manca al copilului, altele de faptul ca nu este atent sau ca face exact pe dos de cat i se cere etc. Pentru fiecare dintre aceste situatii, mamele si alti membrii din familie au incercat diferite solutii iar acum se simt intr-un impas si cer ajutor sub forma unui sfat. “Am incercat asta si asta, am facut tot ce am putut si nu mai stiu ce sa fac. Dati-mi un sfat!” Cam asa suna cererea lor.
Posteaza comentariu