© Copyright:
Cand avem nevoie de sfaturi ...
Unele dintre ele intreaba despre cauza ce ar putea sta la baza comportamentului respectiv, despre frecventa cu care asa ceva se intampla la copiii de varsta respectiva. Deci ne gandim ca solicitarea se refera atat la anumite aspecte pe care mama simte ca nu le stie si ar vrea sa le afle cat si la un fir director sau nevoia unei linistiri intrucat este foarte tensionata, incurcata, ingrijorata. Cum o putem ajuta? In primul rand ascultand ceea ce spune; asta nu este atat de usor pe cat ar putea parea pentru ca intotdeauna pe langa randurile scrise sau cuvintele spuse avem de depistat o anumita stare, chiar un conflict interior. Adesea, avem nevoie de alte informatii si atunci punem intrebari si cerem detalii. Asa se naste o discutie fie ca este fata in fata, fie ca este prin email, pe un forum sau prin intermediul unui chat. Scopul principal al discutiei este sa ne facem o idee, o imagine despre situatia pe care mamica ne-o descrie ca dificila. Si cum fiecare dintre noi are un mod de a gandi, de a simti, de a elabora situatiile din jur, nu dupa mult timp ii putem spune cate ceva. Poate nu este un sfat in sensul: “Faceti asta si asta”, poate este doar o remarca, o recomandare sau chiar o intrebare care deschide o noua pespectiva. Adesea oamenii spun cu mirare: “La asta nu m-am gandit pana acum”. Poate ca nu este chiar asa si poate ca s-au mai gandit dar in orice caz nu au legat de respectiva problema sau nu au luat in considerare gandul lor. Daca cineva din exterior iti da o idee sau iti pune o intrebare care arata o noua perspectiva, un nou punct de vedere, simtim ca se face lumina.
In exemplele noastre de mai sus, este vorba despre o legatura mama-copil sau parinti-copil si despre ceva ce nu merge, ceva care ingrijoreaza, supara, enerveaza, sperie. Mama nu intelege de ce copilul nu vrea la gradinita, toate tentativele ei de a-l imprieteni cu gradinita, educatoarea, copiii, activitatile de acolo nu au dus la o ameliorare. Copilul ei sufera si ea sufera odata cu el. Vrea sa stie ce se intampla, vrea sa gaseasca o metoda pentru a-l ajuta sa se acomodeze, ii este mila de el dar stie ca nu are cum sa nu-l mai duca la gradinita asa cum el cere, nu stie incotro s-o ia, cu cine sa abordeze problema. Educatoarea ii spune fie ca se va adapta in timp, fie ca nu se poate adapta. Unii o sfatuiesc sa-l mai tina acasa, altii o sfatuiesc sa persevereze. Mamica de care vorbim are in mod cert nevoie de ajutor. Dar cine i-l poate da? Cum ar suna sfatul pe care ea il cere?
Ne puteti scrie situatii in care ati cerut sfatul sau ati simtit nevoia unei recomandari din partea cuiva ca sa intelegem impreuna starea in care va aflati, ce anume constituia problema si care era nevoia de ajutor.
Posteaza comentariu