Hartuirea sexuala are la baza atitudini comportamentale de natura sexuala; comportamentul respectiv si comentariile facute vin nesolicitate, sunt neplacute si nereciproce. Acesta se manifesta prin privire insistenta, comentarii si glume cu nuante sexuale, afise explicit sexuale, atingeri, promisiuni de avansare in cariera in schimbul unui favor sexual, limbaj abuziv pornografic, expunerea organelor genitale. Abuzul sexual este infaptuit de cele mai multe ori de barbati impotriva femeilor.
Exista trei tipuri de agresori
- Predatorul - obtine placere sexuala in momentul in care umileste femeile; hartuieste femeile cu placere pentru a vedea cum i se raspunde; victimele care nu rezista psihic situatiei pot deveni tinte pentru viol;
- Dominatorul - cel mai intalnit tip de hartuitor; el ajunge sa devina un fan al comportamentelor agresive impotriva femeilor pentru ego-ul sau masculin;
- Teritorialul sau strategicul - acestia cauta sa obtina priilegii la locul de munca prin hartuirea sistematica a femeilor;(se pun intr-o postura favorabila agresand femeile, mai ales in slujbele preponderent adresate si destinate barbatilor).
Este imposibil sa ne asteptam ca femeile care au trecut prin asemenea experiente neplacute sa vorbesca deschis despre ele.
In societate s-a perpetuat din timpuri indepartate faptul ca femeia este importanta prin senzualitatea ei in timp ce barbatul este "barbat" prin abilitatea lui de a domina femeile. Inlantuind aceste doua concepte este aproape inevitabil ca femeile sa nu primeasca variate comentarii cu aluzii sexuale din partea barbatior, mai ales la locul de munca; situatie in care femeia se confrunta cu o problema pe cat de dificila, pe atat de delicata - fie sa respinga aceste "atentii" speciale, fie sa sufere in tacere.
Ambele solutii o plaseaza intr-o postura inconfortabila. Daca alege respingerea este destul de probabil sa starneasca mania si furia, drept urmare sa-si piarda postul. Daca sufera in tacere, stresul mental si emotional care se aduna o poate determina oricand sa-si dea de demisia.
Femeile au nevoie de o slujba din diferite motive: castigarea respectului de sine, drept provocare intelectuala sau pur si simplu nevoia de a se intretine material. Nu este usor sa obtii un loc de munca, mai ales daca esti femeie. Din nefericire, hartuirea sexuala este un factor important care le determina pe reprezentantele sexului frumos sa-si paraseasca posturile, mai ales in momente cruciale ale carierei.
In anumite situatii, unele femei nu remarca hartuirea sexuala la care sunt expuse - de exemplu seful care sta tot timpul aproape, atingerile care se produc absolut "intamplator, insa poate aparea un sentiment inconfortabil sau o anumita rusine si jena in momentul producerii acestor incidente.
Exista mai multe modalitati prin care se manifesta o hartuire sexuala:
- Privirea insistenta - privirea "concentrata" ce focalizeaza sanii sau coapsele;
- Remarcele sexuale - situatiile si conversatiile banale se dovedesc a fi jenante si incomfortabile pentru femei in momentul in care barbatii introduc comentarii cu dubla conotatie - glume nesarate, descrierea fanteziilor sexuale etc.
- Comentarii sub forma de propuneri - aluzii privind parti ale corpului feminin; apelativele folosite pentru femei - "draga mea", "iubire", "papusa", "draguto", "pisi" etc.
- Atingeri - sub forma de ciupituri, imbratisari, palme "amicale", strangeri usoare de diferite parti ale trupului, saruturi "prietenesti", imbranceli, alunecari intentionate etc.
- Avansuri sexuale care se desfasoara in locuri ferite de prea multe priviri - in lift, pe coridoare, pe scari - mai ales dupa orele cand majoriatea angajatilor pleaca de la serviciu.
- Hartuire sexuala deschisa - scoaterea femeilor in oras, oferirea unor recompense precum un program flexibil la locul de munca, diferite avansari, vacante, comentarii elogioase in fata celorlalti colegi in schimbul obtinerii unor favoruri sexuale;
- Violul - violenta sexuala de toate tipurile.
Agresiunea sexuala la locul de munca
Agresiunea sexuala este o forma de discriminare sexuala privind sexul persoanei in cauza.
Cele mai recunoscute forme de agresiune sexuala la locul de munca sunt:
- avansurile sau propunerile direct sexuale, mai ales privind gradarea personalului feminin pe scara ierarhica a serviciului;
- intimidarea sau excluderea angajatilor de sex feminin de la activitati importante;
- crearea unei atmosfere ostile la locul de munca prin utilizarea glumelor si a informatilor sexuale sau prin afisarea materialelor cu un continut sexual explicit.
Hartuirea sexuala nu este mutuala; este grosiera, avand de obicei conexiuni cu abuzul de putere. Conform studiilor, femeile sunt de 9 ori mai expuse decat barbatii pentru a-si prezenta demisiiledin aceasta cauza, de 5 ori mai mult pentru a solicita transferul si de 3 ori mai predispuse sa-si piarda locurile de munca din cauza hartuirii sexuale.
Femeile care lucreaza in medii traditional dominant masculine - domeniu de constructii, politica, armata - sunt cu atat mai mult expuse in fata atacurilor malitioase.
Victimele hartuirii sexuale sunt indreptatite de lege sa-si solicite drepturile chiar daca au tolerat comportamentele deviante de frica sa nu-si piarda slujba.
Oprirea hartuirii sexuale
- Nu cauta sa gasesti scuze pentru "atacator"; nu-l scuza si nu te comporta de parca nu s-ar fi intamplat nimic. O asemenea atitudine permite agresorului sa-si hartuiasca victima ori de cate ori vrea. Asigura-te ca cei din jurul tau afla ce ti se intampla. Tacerea ii protejeaza pe agresori; actiunile lor devin vizibile cat timp stii cui sa-i vorbesti.
- Nu ezita sa-ti sustii punctul de vedere. Spune adevarul (fara amenintari, insulte, obscenitati sau alte injurii la adresa hartuitorului). Fii serioasa, directa si riposteaza ferm de la primul atac.
- Ai dreptul sa soliciti incetarea hartuirii.
- Urmeaza-ti programul. Nu raspunde la scuzele invocate de agresor si nu pica in trucul tacticilor sale.
- Comportamentul lui reprezinta o problema, nu este vina ta. Spune ce ai de spus si repeta daca hratuitorul persista.
- Utilizeaza limbajul non-verbal pentru a-ti exprima punctul de vedere in fata agresorului: stabileste contactul vizual, adopta o tinuta dreapta - cap drept, fruntea sus, umerii aliniati, mimica ferma. Nu zambi. Postura timida si nemotivata a corpului tau va influenta negativ mesajul in fata agresorului.
Termina interactionarea cu agresorul printr-un mesaj puternic: "M-ai auzit. Inceteaza sa mai hartuiesti femeile."
Documentarea hartuirii
Strangerea informatiilor legate de hartuire constituie o dovada importanta in momentul in care faci plangere catre un superior sau daca te adresezi unui for insarcinat cu rezolvarea unor asemenea cazuri.
Ce ar trebui sa faci?
- Fotografieaza sau pastreaza copiile oricarui material ofensiv de la locul de munca;
- Tine un jurnal in care ar fi bine sa detaliezi informatiile si contextul hartuirii sexuale. Noteaza data, conversatia, frecventa liniilor ofensive.
- Povesteste altor persoane ce ti se intampla - atat prietenilor intimi, cat si colegilor de birou, daca poti face acest lucru.
Hartuirea sexuala in mediu educational
Impactul hartuirii sexuale asupra adolescentelor este devastator. Dupa o astfel de experienta, unele fete nu se mai simt in siguranta la locul educational - scoli, licee, facultatii, in timp ce altele isi pierd increderea in sine.
Cele mai multe cazuri de hartuire sexuala din incinta institutiilor de invatamant au loc pe holuri si in curtea scolii; salile de studiu reprezinta o a doua locatie preferata. Cele mai multe plangeri se refera la glume nefondate, mimica si gesturi injurioase, atingeri sexuale explicite.
Multi se intreaba unde se situeaza diferenta intre agresiune sexuala si flirt. Ghideaza-te dupa urmatorul tabel:
Hartuire sexuala |
Flirt |
te simti rau |
te simti bine |
de o singura parte |
reciprocitate |
te simti neatragatoare |
te simti atragatoare |
este degradant |
este flatant |
te simti lipsita de putere |
situatia este sub control |
atingeri nedorite |
atingeri dorite |
ilegalitate |
legalitate |
invadare, inchidere |
deschidere, consimtamant |
solicitare nedorita |
complimentare |
tristete/manie |
fericire |
incredere in sine negativa |
incredere in sine pozitiva |