Femeile sunt expuse violentei in permanenta, indiferent ca e vorba de familie, de locul de munca sau de o banala plimbare in parc ori o calatorie cu unul din mijloacele de transport in comun.
In timp ce multe tari se axeaza pe controlul violentei stradale, nu trebuie omis faptul ca femeile pot deveni victime in propriile lor case.
Violenta nu tine numai de statistici, este un fapt real care se desfasoara intr-o societate ce este inca axata pe agresiunea barbatilor impotriva femeilor.
Abuzul verbal cu care se confrunta femeile de-a lungul vietii este incomparabil cu alte forme de opresiune. Femeile sunt hartuite in timp ce conduc, vorbesc, merg pe strada, fac cumparaturile - aproape peste tot cat timp sunt singure sau se afla in compania altor femei.
Perceperea superioritatii masculine in societate si controlul social asupra femeilor, mai ales la locul de munca a devenit o constanta a zilelor noastre.
Femeile nici macar nu-si pot permite sa arunce oprivire barbatilor in timp ce se afla la stop fara sa nu se astepte la o remarca nepoliticoasa.
Din nefericire societatea noastra a format o cultura opresiva asupra femeilor, fiind considerate prea des inferioare; urmarea - tratarea lor intr-o maniera dispretuitoare.
Glumele si bancurile oricat de amuzante si inofensive par la prima vedere indeplinesc si rolul de marca de reminteste locul inferior al femeii in societate.
Multi barbati sustin faptul ca au fost educati sa trateze respectuos o femeie si ca nu ar ridica niciodata mana impotriva acesteia, dar, paradoxal, abuzul fizic este foarte des intalnit. Multi au sentimentul puterii cat timp ierarhia ii plaseaza in fruntea femeilor - mai ales in cadrul serviciului.
Agresiunile verbale si non-verbale afecteaza atat fizicul, cat si psihicul femeilor. Nivelul tolerantei variaza de la o cultura la alta.
Fiecare dintre situatiile comportamentale de mai jos reprezinta o forma de agresiune:
- priviri uracioase;
- fluieraturi;
- comentariile cu nuanta sexuala;
- atingerile accidentale ale anumitor parti ale corpului feminin;
- scrisorile de amenintare;
- povestile despre exploatarea sexuala;
- imaginile pornografice trimise persoanelor de sex feminin;
- gesturile explicit sexuale sau injurioase;
- atingeri si imbratisari nedorite;
- atacuri sexuale - ciupitul posteriorului;
- sabotajul femeilor la locul de munca;
- grafittiul ce implica anumite conotatii sexuale;
- solicitarile si agatarile in maniera "Papusa zambeste pentru mine";
- invitatiile inadecvate (de exemplu intr-un jacuzzi);
- bancurile, glumele si desenele cu tenta sexuala;
- umilirea publica;
- telefoane, e-mailuri obscene;
- obligativitatea ca la locul de munca sa fie purtate decolteuri;
- cadouri nepotrivite - obiecte de lenjerie, de exemplu;
- asalturi sexuale;
- expunere indecenta in fata femeilor.
Comentarii (9)
Numele meu este Lavinia si sunt divortata de curand. Am doi copii minunati cu fostul sot. De 6 luni de cand a parasit domiciliul conjugal, si intre timp am divortat, ma supune zilnic la sute de telefoane/zi si zeci de mesaje, in care ma injoseste, ma ameninta, pe mine si familia mea, sau oricine se v-a baga intre noi. Mai nou, maurmareste la lucru, si se pare ca v-a trece la fapte pt ca aseara, mi-a dat o palma pe strada si a plecat. Ce am de facut? Plangeri la politie am depus, declaratii, martori. Urmeaza sa-l dau in judecata pt pensie alimentara pt ca nu ma sustine cu nimic. Unde pot sa-l mai reclam? Cu cine sa vb despre ceea ce mi se intampla, pt ca imi este frica pt mine si viata copiilor mei. Mulumesc si astept raspuns
Este incredibil ca cei pusi sa faca legile nu fac nimic pentru aceste femei. Raspunsul lor a fost : "Nu suntem pregatiti pentru asa ceva". Ce interes au acesti "oameni" ca femeile sa fie tratate astfel? De ce sunt pusi acolo, daca sunt asa "NEPUTINCIOSI" in a face niste legi pe masura bestiilor care maltrateaza femei si copii, pentru ca sunt platiti si din banii nostrii ai femeilor, ori noi, nu suntem cetateni ai acestei tari? Sau in opinia domniilor lor suntem doar niste vite bune de descarcat nervii animalului de barbat care nu este oprit de nimeni si nimic sa-si stalceasca nevasta ai copii in bataie ???
Sunt de acord cu toate remarcile facute vis-a-vis de acest subiect desi cred ca mai exista si barbati adevarati care stiu sa aprecieze si sa respecte sexul frumos. Vinovate sunt si femeile care se expun foarte mult prin comportament, atitudine si vestimentatie pentru a fi agresate. Mie nu mi sa intamplat niciodata asemenea fapte desi sunt o femeie foarte moderna dar..
Am suferit o agresiune fizica din partea ex-directorului societatii la care lucram, constand in lovituri in spate, trageri de haina, impingeri, tipete - "sa iesi afara" desi ma aflam intr-un secretariat, unde ma chemase pentru ai prezenta o problema de serviciu. Ulterior, in loc sa-si ceara scuze, m-a amenintat ca daca n-am vanatai si martori, el are foarte multi bani, si ma va reclama pentru "denigrarea imaginii".
Se intampla destul de des, atat fizic, cat si verbal ca femeile sa fie agresate la locul de munca, la birou, pe strada, acasa.
Cand am nascut in urma cu 2 ani am fost martora unei agresiuni asupra unei asistente. Medicul cu care am nascut s-a repezit aspra asistentei pediatre si i-a tras fermoarul de la halat pana la nivelul buricului. Aceasta s-a suparat, i-a explicat ca nu accepta un astfel de comportament nu doreste atingerile lui fizice si a plecat aproape plangind. Am ramas stupefiata de comportamentul medicului meu si mi-a parut rau ca am nascut cu el. Se intampla la Rm. Valcea. Medicul monstru se numeste A.T. FERITI-VA DE EL!
As dori sa aflu numele unei persoane sau institutii care se ocupa de rezolvarea problemelor de hartuire verbala (nu neaparat cu nota sexuala) la locul de munca. "Povestea" mea seamana, cu siguranta, cu multe altele. Diferenta consta in faptul ca eu nu am de gand sa permit sa se perpetueze astfel de situatii. Nu este vorba nicidecum de razbunare. E dreptul nostru la dreptate. Multumesc anticipat celor care imi vor oferi informatiile solicitate.
si eu sunt de acord cu toate astea..e vina barbatilor crezand ca totul li se cuvine..si stiind ca suntem slabe in fata lor..dar se insala pt ca femeile care au fost o data nu mai sunt..acum am devenit mai puternice si mai stapane pe noi si putem lupta pt prezenta noastra si pentru respectul nostru...e bine niciodata sa nu lasi garda jos si sa spui in fata ceea ce gandesti sa vada ca esti o persoana sigura pe tine si nu iti este frica sa ii infrunti.
As dori dc se poate sa publicati un articol complet despre cum se poate lupta cu as comportament. E vb de fapt de o mentalitate in tara noastra. Sunt confruntata cu un as comportament intr-un grup si nu stiu ce sa fac, cum sa ma apar, barbatii oricum se aliaza intre ei, iar o anumita categorie de femei ii incurajeaza, se simt flatate. Chestia e ca in ciuda protestelor mele nu este nici o schimbare, ba dimpotriva sunt acuzata ca exagerez, ca eu am o problema, ca e ceva in neregula cu mine. Nu vreau sa renunt, dar nici nu pot sa-mi reprim frustarea de a fii tinta predilecta a unor "glume" obscene. Multumesc
Posteaza comentariu