8 semne care-ţi arată că ai nevoie de un psihoterapeut

Simţi că nu ai valoare, nu ai încredere în tine şi ţi se pare că toţi ceilalţi se descurcă mult mai bine decât tine?

Viaţa e un proces care aduce şi cere de la noi transformări continue. Celor mai multe schimbări le facem faţă uşor, pe altele le conştientizăm ca sursă de stres şi cer un efort mai mare din partea noastră, în faţa altora ne putem însă bloca precum în faţa unui zid fără uşi, din neputinţa de a găsi soluţii. Aceste perioade din viaţa noastră cer un preţ mare: consum sporit de energie, scade încrederea în noi sau în ceilalţi, începem să schimbăm regulile jocului şi acest lucru ne poate deruta şi face să reacţionăm în moduri care nu ne sunt tipice.

Şi uite aşa, într-o bună zi te trezeşti parcă brusc străin în propria ta viaţă, pe de o parte simţind că nu poţi continua în acelaşi fel, pe de altă parte simţi însă că nu ai alternative. Mulţi dintre noi trăiesc bucăţi întregi de viaţă în acest suspans, fără măcar a se gândi că există soluţii la asta, doar e nevoie să ne oprim puţin şi să ne luăm curajul de a ne uita la noi şi la viaţa noastră.

Când poate să fie util un psihoterapeut? Află de la psihoterapeutul Lena Rusti care sunt acele situaţii în care ai nevoie de un ajutor specializat!


1. Te simţi mai mereu nedreptăţită, neînţeleasă, comunicarea cu ceilalţi pare o continuă sursă de frustrare


Acest lucru poate fi un semn că nu ai acces la resursele interne necesare pentru a face faţă mediului, contextului social sau profesional pe care îl percepi ca sursă de stres. Psihoterapia te poate ajuta în aceste condiţii tocmai să îţi conştientizezi aceste resurse, să înţelegi natura reală a conflictului tău cu mediul, să cauţi soluţii şi apoi să le implementezi.

 

2. Simţi că nu ai valoare, că nu ai încredere în tine, că toţi ceilalţi se descurcă mai bine decât tine


E greu să ieşi singură din dilema asta, când ţi-ai pus ochelari depresivi. Descurajarea e firească, când crezi că trebuie să faci de trei ori cât ceilalţi pentru a fi văzută şi apoi descoperi cu surprindere că nici măcar asta nu ajută.
Te vezi mică, dar te miră că şi ceilalţi te văd aşa. Nu e nici un miracol, oricât de banal ar suna, ca să schimbi atitudinea celorlalţi faţă de tine e important să începi cu tine.