© Copyright:
Stima de sine
4. Relatiile sinelui
Acesta ultima abordare urmareste patru vectori importanti ai vietii noastre:
Relatia eu-sine
Cu alte cuvinte relatia pe care o am cu mine insumi, cu partile mele „componente”: fizic, psihic, dorinte, nevoi, sentimente, emotii, idealuri, adica tot ceea ce insemn. Ma respect, ma inteleg, ma aprob sau ma denigrez, ma neg, ma invinovatesc etc. Impacarea cu sine rezida in energia pe care o conserv si o directionez in a ma dezvolta, trainic si complex sau, dimpotriva, in a ma pedepsi si minimiza.
Relatia eu-ceilalti
Reprezinta modul in care ma raportez, in care interactionez cu ceilalti. O buna autocunoastere ca persoana, cu lucrurile care ma caracterizeaza ma pune de fapt in contact cu modul in care exista si functioneaza ceilalti. In fond, daca eu am nevoi, dorinte, sentimente, suferinte, este foarte probabil ca si celelalte fiinte/persoane sa le aiba; ceea ce inseamna ca daca eu doresc respectarea propriilor „hotare” este necesar ca si eu sa le respect pe ale celorlalti. Daca relatia cu ceilalti este buna, daca exista interactiune, schimb, echivalenta, echitate, inseamna ca am putut sa le arat cine sunt cu adevarat si ca ei sunt langa mine pentru acest lucru.
Relatia eu-a face
Toate cele de mai sus raman fara finalitate daca nu exista o punere in act, o implinire a lor. Nu-mi foloseste sa ma cunosc foarte bine si sa nu ajung acolo unde imi doresc. Ceea ce inseamna ca o buna cunoastere si apreciere de sine este „veritabila” cand isi gaseste un sens existential, de implinire a potentialului maxim, a valorii de sine – atingerea idealului de viata. Pozitia activa este de preferat celei pasive. Activismul creste probabilitatea implinirii. Pasivitatea, dimpotriva.
Relatia eu-viitor
Este in stransa legatura cu cea anterioara. Unul dintre atributele fiintei umane este indreptarea catre viitor, capacitatea de a gandi dincolo de imediat, de a planifica, de a prevedea. Importanta majora a telului nu este data de definirea lui exacta ci de existenta lui, caci aceasta inseamna automat o directie/un sens, iar aceasta inseamna motivatie, fapt ce pune in miscare toate resorturile energetice si volitionale ale fiintei. Discutia se poate extinde daca abordam calitatea telului, natura lui, posibilitatea reala de atingere, material versus spiritual, etc.
Abordari, perspective, scoli, curente de gandire diferite. Indiferent de ele, ramane importanta temei: atat timp cat putem sa ne raspundem cu sinceritate la intrebarea „cine sunt” avem cel putin o sansa de succes. Ca sa aflati pe unde va aflati in gasirea acestui raspuns va propun un mic exercitiu. Scrieti douazeci de fraze care sa inceapa asa: „eu sunt....” dupa care cititi-le si vedeti ce va „inspira” cele scrise. Puteti sa mi le trimiteti si le discutam impreuna....
Valentin Pescaru, psiholog
CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
Bd. Decebal nr.6,sect.3 (Piata Alba Iulia )
Tel. 021.3265290 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro
Comentarii (2)
Cum iti controlezi emotiile? www.adrianpopescu.eu Motivatie!
eva.roiubirea de sine
Posteaza comentariu