Recapata-ti tonusul psihic in timp de criza!

Esti nervoasa, usor iritabila, apatica, trista, preocupata, nu te poti concentra si memorezi foarte greu. Acestea ar fi reactiile pe care renumita criza economica le poate avea asupra ta...
Esti nervoasa, usor iritabila, apatica, trista, preocupata, nu te poti concentra si memorezi foarte greu. Acestea ar fi reactiile pe care renumita criza economica le poate avea asupra ta. Pentru a le contracara, pe termen scurt, poti pleca intr-o vacanta, iar, pe termen lung, trebuie sa iei vitamine, suplimente nutritive si sa faci exercitii fizice, spun specialistii.

Ziarele si televiziunile vorbesc despre criza economica. Este subiectul zilei, dar, din pacate, se anunta a fi subiectul anului, pentru ca toata aceasta nebunie este abia la inceput, iar efectele devastatoare nu s-au aratat inca...

Inevitabil, intr-o mai mica sau mai mare masura, fiecare dintre noi va simti pe propria piele aceste efecte.
Dincolo de impactul negativ asupra economiei si, implicit, asupra bugetului, criza economica are efecte negative asupra psihicului.

Riscurile si dificultatile financiare, pericolul pierderii locului de munca, presiunea financiara asupra bugetului, ratele, facturile si alte obligatii sunt tot atatea motive de stres pentru psihicul tau. Partea mai grava este ca acest stres se adauga celui deja existent si te va afecta pentru o perioada lunga de timp (luni de zile sau poate chiar mai mult de un an).
Toate acestea isi pun amprenta asupra tonusului tau.

Cum stii daca esti afectata psihic de criza


"Ca reactie imediata, creste nervozitatea, devenim usor iritabili, atat in relatiile de la serviciu, cat si in cele de sociale si de familie, devenim apatici, tristi, preocupati, deci, implicit, neatenti.", avertizeaza, doctor Alexandrina Baloescu, medic primar psihiatrie, Spitalul Euroclinic din Bucuresti. Specialistul afirma ca, in plus, scade capacitatea de concentrare si de memorare.

"Apar modificari de dispozitie, cu stari de tristete, ne lasam prada gandurilor negre, se instaureaza o stare de panica, o ingrijorare pe care nu o putem defini in sensul strict al cuvantului, si care uzeaza, treptat, echilibrul psihicului uman.
Se poate sa apara insomnia, dar si alte fenomene, cum ar fi diminuarea apetitutului, scaderea interesului fata de propria persoana, scaderea libidoului. Toate acestea sunt simptomele stresului pe care trebuie sa-l suportam fiecare dintre noi."
, explica psihiatrul Alexandrina Baloescu.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 15 Iul 2010, 17:55
    Psihicul cel nervos

    Ce faceti sotilor ? Aveti doi copii .Va mai iubiti ? Asta inseamna ca nu mai trebuie sa aveti alti copiii .Va sarutati ? Va mai mangaiati ? Criza Romaniei te loveste la ceafa .Si atunci ar mai trebui sa rezistati psihic .

    0
    0

  • anna pe 4 Nov 2009, 06:56
    este f buna dna dr baloescu

    sunt o pacienta a dansei si vreau sa spun ca este experta in psihiatrie.

    0
    1

  • emilia pe 26 Iun 2009, 23:52
    DILEMA CRIZEI

    EU LOCUIESC IN VIENA DE 13 ANI SI INCA INCA NU POT SA TRAIESC CA SI AUSTRIECII.MA REFER STRICT LA MODUL LOR SANATOS DE A MINCA,DE A SE INBRACA.IN ROMÄNIA PE STRADA VEZI FEMEI IMBRACATE DE ZICI CA MERG LA NUNTA,COAFATE,PANTIFI CU TOC CUI.PE STRADA..ZICI CA NU-I ADEVARAT.AICEA SI CARE AU FUNCTII MARI:AVOCATE,DOCTORITE,PROFESOARE ETC.IS IMBRACATE DECENT.............

    1
    0

  • emilia pe 26 Iun 2009, 23:40
    SOLUTIA CRIZEI

    INTIMPLATOR AM DAT PESTE PAGINA ASTA.IOANA AI DAT FOARTE BUNE SFATURI PENTRU TOTI CEI CARE CITESC COMENTARIILE ASTEA.DAR CE MAI VREAU EU SA ZIC ESTE CA TREBUIE SA NE INPACAM CU D-ZEU,ATUNCI VOM GASI PACEA PE CARE O DORIM CU TOTII.D-ZEU SA NE AJUTE!

    1
    0

  • ana pe 1 Iun 2009, 06:25
    mda

    Tipic romanului, ne plangem tot timpul si nu stim sa ne ajutam singuri. Care criza? In Romania, efectele crizei nu sunt atat de resimtite. Stiu ce spun, ca persoana plecata din tara dar in permanenta legatura cu familia ramasa acolo. Vreti sa vedeti criza? Haideti in USA si veti vedea cu adevarat efectele, atat ca americanii, in loc sa se lamenteze si sa isi dea sfaturi sau sa se certe pe forumuri aiurea, chiar incearca sa faca ceva. Din pacate, Romania va fi in "criza" pentru inca vreo 2-3 generatii de-acum incolo din cauza mentalitatii.

    0
    0

  • margo60 pe 13 Apr 2009, 16:29
    Efectele crizei

    Perfect adevarat. Avem tendinta sa ne abandonam in bratele disperarii cand apare cate o criza. Optimismul, eliminarea gandurilor negative si multa multa dragoste ajuta. Oricum crize vor mai veni.

    0
    0

  • iulia pe 5 Mar 2009, 19:43
    pentru alina

    Ce lipsa de bun simt ai draga! Ioana nu s-a coborat la nivelul tau, si aplauze. Ioana, bravo, si ai dat un sfat ff bun :)

    1
    1

  • alina pe 5 Mar 2009, 16:24
    pentru ioana

    Imi place sa am utimul cuvant! Si de obicei, pentru ca sunt incapatanata, reusesc! Miscarii... Multumita, duduca?

    0
    2

  • ioana pe 5 Mar 2009, 15:30
    draga Alina

    S-ar putea sa citesc ceva mai mult decat tine. Vezi ca miscarii se scrie cu 2 i.

    1
    0

  • alina pe 5 Mar 2009, 12:39
    Ioana citeste mai bine!

    Inac d ela inceputul textului se face referire la beneficiile miscari pentru psihic!! Si pe parcurs este detaliat, deci comentariile Ioanei dovedesc ca nu a citit textul decat in diagonala. Si cititul este un fel de sport... Ioana!

    0
    1

  • Psiholog pe 5 Mar 2009, 11:49
    Un sfat nu e o obligatie

    Fiecare om este unicat in felul lui.Fiecare sfat vine de la un gand bun,doar ca fiecare om il "ruguma"in felul lui.Doamna doctor a dat unele sfaturi,dar n-a obligat pe nimeni sa le urmeze exact asa,dar cate ceva bun fiecare are de luat,IOANA A DAT SI EA UN SFAT LA PAREREA EI SI MAI BUN, DOAR CA NU TREBUIE DE REPROSAT CELUI CARE DA ALT SFAT..Sa fim toleranti sa nu fim egoisti in sensul ca ce spun eu asa e bine ce spune altul nu e bine.Nu este chiar asa. E bine cand mai multi isi expun parerile chiar daca sunt gresite din punctul de vedere al altora.Conteaza ca oamenii comunica ,ca incearca sa faca ceva pentru a schimba in bine situatia.sa fim toleranti cu cei din jurul nostru,si atunci si stresurile vor fi mai putine .In acest mod vom castiga sanatate.

    0
    1

  • Marcellina pe 5 Mar 2009, 11:03
    Miscare in aer curat

    Felicitari pentru sfaturile Ioanei,ar trebui urmate de cat mai multi dintre noi,va garantez ca va veti simti mult mai bine iar tonusul va creste considerabil deoarece o mica evadare in natura te face sa uiti de toata mizeria si aglomeratia din orase,de noxe si claxoane.Eu iubesc natura si cu toate ca sufar de artroza si cateodata si de depresii din cauza acestei boli,tot fac miscare pentru ca imi face bine,dar lucrul care ma face sa ma simt libera si vioaie este o plimbare prin padurea de la Valiug(CS).Merg acolo sa-mi incarc bateriile impreuna cu familia.Incercati dragi Timisoreni si nu numai, n-o sa regretati.Lasati ptr. o zi de duminica, televizoarele si telefoanele mobile ,savurati aerul proaspat si ascultati susurul apei si apropo mai renuntati din cand in cand si la gratare nimeni nu moare de foame cu legume si fructe o zi.Multa sanatate .

    1
    0

  • ioana pe 5 Mar 2009, 10:31
    ce ziceti de putin sport, doamna doctor?

    Vai, ce sfaturi ne da doamna doctor! 70% dintre ele ne trimit in fata televizorului sau la frigider! 1. "Floricele de porumb si bere! Un film inchiriat..." 2. "Stai 10-30 de minute pe o banca..." STAI 4. "Tricoteaza: sosete, fulare, un pulover, un sal... " - DIN NOU, STAI. "putine lucruri sunt mai relaxante decat impletitul din andrele." - SERIOS? 5. "Uneori, o bucata mare de ciocolata este leacul tuturor relelor!" - DECI, MANCATI 6. "Picoteste in fotoliu si gusta un film dulce-siropos." - DECI, STATI in fata televizorului. "Acolo, totul se termina cu bine. Ia exemplu!" - hmm... chiar e cea mai buna solutie evadarea din realitate, doamna doctor? Asa, din experienta dumneavoastra... Si sfaturile contnua in registrul acesta... nu am timp sa scriu mai mult, dar ideea e ca mi se pare foarte trist sa citesc asemena lucruri... Dragele mele, iesiti in parc, atata timp cat le mai avem si nu construiesc domnii tovarasi guvernanti cladiri de birouri in locul lor; luati-va o pereche de bocanci, faceti autostopul sau urcati-va in tren, daca nu va permiteti sa mergeti cu masina personala, si urcati pe munte. Stati cat mai mult in natura. Iesiti la zapada, la iarba, la padure, la ce vreti voi, dar miscati-va! N-are rost sa va mai povestesc ce rol important au endorfinele pentru starea de bine si nici sa va spun cat ajuta miscarea fizica in sensul acesta... Inchideti televizoarele sau, si mai bine, renuntati la abonamentele pe care dati bani lunar. Nu va mai uitati la telenovele de 2 bani si la stiri panicarde si pline de violenta, taranie si manele! Luati-va copiii, iesiti impreuna in natura si incercati sa-i invatati sa o respecte si sa o protejeze. Sa faca miscare! Suntem o tara de sedentari, care stiu doar sa stea in fata televizorului si sa manance. Si cand ies la munte, romanii ies "la un gratar"! Foarte trist...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod