De ce nu ai o viață perfectă?
Știm că experiențele traumatice pot reapărea în minte în mod constant, viața părându-ți-se un iad plin de pericole potențiale, invizibile pentru oamenii fără traume. Trauma este de obicei un incident care șochează corpul și care îl blochează în teroare. Experiențele traumatice apar în decursul evenimentelor subite și memorabile, cum ar fi un accident, o răpire, un atac, un viol, insulte sau o trădare gravă. Există în cele mai multe cazuri un element de reavoință implicat. Dar nu doar astfel apar traumatismele. Există și un mod prin care viața poate deveni o experiență lentă și traumatizantă. Cauza este prea subtilă pentru a fi detectată, iar simptomele apar prea treptat pentru a fi diagnosticate cu precizie.
Există o veche poveste.
Se spune că atunci când arunci o broască într-o oală cu apă clocotită, aceasta va sări imediat. Dar dacă lași o broască într-o oală cu apă rece, pe care o încălzești treptat, broasca va rămâne în oală până când moare.
Acest lucru nu este corect din punct de vedere științific, însă este o metaforă ce subliniază un defect al condiției umane: atunci când lucrurile rele au loc treptat, ele sunt dificil de detectat până când este prea târziu. Acest fenomen apare mai ales în relațiile pe termen lung. De exemplu, șeful tău poate că nu te agresează, dar poate face remarci insensibile în mod progresiv în fiecare lună. Partenerul tău poate că nu te lovește, dar poate profita de nesiguranța ta, pentru a-ți știrbi stima de sine. Vestea bună este că poți scăpa de acest tip de traume, deoarece nu ține de tine. Vestea proastă este că e foarte greu de depistat și chiar și mai greu de scăpat de el. De ce ai nevoie pentru o viață perfectă?
1. Prietenii reciproce
Gândește-te la prietenii pe care îi ai. Simți că dai și primești valoare? Prietenii adevărați te ascultă, nu te judecă și își doresc ce e mai bine pentru tine.
2. O relație intimă cu cineva în care ai încredere
Multe persoane au de suferit ani întregi din cauza certurilor, banilor, controlului. Însă mai bine ai fi singur decât să te afli într-o relație toxică.
3. O carieră care te plasează într-o ierarhie a dominanței, cu posibilitatea de a avansa și de a ajunge la stabilitate profesională
Experții au ajuns la concluzia că nivelul de stres este direct proporțional cu nivelul la care se află o persoană în ierarhia dominanței. Oamenii de la topul ierarhiei au parte de mai puțin stres și de mai multe emoții pozitive.
Oamenii de la baza ierarhiei dominanței experimentează mai mult stres, mai multe boli și sunt mai impulsivi.4. Programul și rutina
Nu poți fi sănătos mental fără o rutină. Trebuie să alegi o oră la care să te trezești. Orice oră îți dorești tu. Dar alege-o și respect-o în fiecare zi, pentru că nu este recomandat să îți întrerupi ritmul circadian, care îți reglează starea de spirit. Iar aceste recomandări sunt valabile și pentru alte lucruri din viața ta care funcționează mai bine cu o rutină sau cu un program.
5. O dietă bună
Și dieta face parte dintr-o viață perfectă. Dacă bei în fiecare zi o sticlă de suc și mănânci dulciuri, poate că nu ți se pare ceva grav.
Și nici dacă te îngrași cu jumătate de kilogram pe săptămână. Dar dacă vei continua astfel, vei ajunge să îți dai seama că nu este atât de ușor să slăbești, mai ales dacă creezi astfel de dependențe.