Ritualurile de familie: mici liante sufletesti

Exista, in familia ta, obiceiul sa se faca un anumit lucru, periodic, ceva ce sa faca placere tuturor membrilor ei? Acestea sunt ritualurile de familie. Scopul ritualurilor de acest fel este...
Exista, in familia ta, obiceiul sa se faca un anumit lucru, periodic, ceva ce sa faca placere tuturor membrilor ei? Acestea sunt ritualurile de familie.

Scopul ritualurilor de acest fel este sa intareasca legaturile dintre membrii familiei. Functioneaza extrem de bine mai ales in cazul copiilor, dandu-le un simt al apartenentei, de care cu totii avem nevoie; intareste prietenia dintre ei, dar si dintre ei si parinti, apropiindu-i mai mult, prin timpul petrecut impreuna si prin experientele comune.

Pe langa faptul ca ritualurile de familie creeaza amintiri frumoase, ele nu presupun doar activitatea in cauza, ci si a invata ceva simultan.
Ritualurile de familie inseamna, pe langa activitatea in sine, obisnuinta cu anumite valori, idei, pareri.

De exemplu, un posibil ritual de familie este practicarea unui sport. O data pe saptamana (atunci cand vremea permite), ies cu totii afara si joaca un joc cu mingea (volei, de exemplu) sau joaca tenis. In acest mod, se transmite o idee copiilor: ca e bine sa faca miscare, sa aiba o forma fizica buna, iar, in masura in care este vorba de un ritual de familie si tuturor le face placere, ideea va fi inradacinata cu atat mai puternic.

Cu ani in urma, obisnuiam sa vad, duminica, la plimbare, o intreaga familie (parintii si cei doi copii), iar alaturi, catelul, plimbat in lesa de fiecare, pe rand.
Imi placeau, erau foarte simpatici, zambitori si veseli. Mai tarziu, cand am cunoscut pe unul dintre cei doi copii, a venit vorba despre acest aspect. Mi-a spus ca era pur si simplu un mod de a petrece un interval de timp impreuna, o data pe saptamana, deoarece tatal muncea foarte mult si doar duminica avea timp pentru copiii lui. Vorbeau, isi povesteau unii altora ce auzisera sau vazusera...

Poate de aceea erau mereu veseli. Isi mentineau stransa legatura intre membri. Isi dadusera seama ca aceasta simpla plimbare, o data pe saptamana, le face foarte bine, le pastreaza apropierea.
Ceea ce sustine ideea ca, pentru a mentine o relatie, indiferent de ce fel, nu e nevoie neaparat de gesturi mari, ci de gesturi mici, dar constante.

In strainatate pare sa se practice foarte mult, ca ritual, cina de familie. Intr-un numar mare de cazuri, cina se ia obligatoriu in familie, nu sunt permise decat discutiile placute sau educative, isi povesteste fiecare evenimentele din timpul zilei sau a saptamanii... Si la cinele de familie se pot transmite idei, pareri, credinte, prin faptul ca fiecare este lasat sa isi argumenteze parerea, asta fara sa se ajunga la certuri.
Cina in familie reprezinta un ritual care merita incercat, chiar si o data pe saptamana.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod