Adesea, se intampla ca programul unui membru al familiei sa nu corespunda cu al altora. In acest caz, in general, solutia este sa se gaseasca o zi in care toate sa se potriveasca, sau cel putin intr-un anumit interval orar.
Se poate face mai mult decat discuta despre fiecare dintre membrii familiei, la cina. Se pot propune teme de discutie (eventual la fiecare cina sa se propuna teme prin rotatie sau fiecare sa-si scrie ideile pe biletele, iar la cina sa se traga la sorti unul). Sau, daca aceasta cina este luata o data pe saptamana sau la un anumit interval, sa lasi copiii sa orneze masa asa cum doresc ei, sa faceti acest lucru impreuna sau sa le permiti sa te ajute la gatit, la asezatul mesei ori la curatenie, dupa aceea. Copiii vor invata astfel sa participe la treburile din casa si sa se si distreze. Arata-le cum sa confectioneze diferite obiecte decorative (poti apela si la origami), vor deveni si indemanatici.
Daca ai copii mai mici si ai vrea sa le insufli placerea lecturii, rezerva o jumatate de ora, dupa masa, in care sa le citesti un capitol dintr-o carte. Daca micutii stiu sa citeasca, invita-i pe ei sa s-o faca, mai ales daca isi exprima aceasta dorinta. Isi vor forma o dictie mai buna si vor astepta cu nerabdare seara, cand vor auzi sau citi urmatorul capitol. Vor incepe sa citeasca si pe cont propriu, iar tu ii poti indruma in acest sens, punandu-le la dispozitie carti corespunzatoare.
Un ritual de familie nu trebuie sa constea exclusiv intr-o cina de familie sau intr-o plimbare. Poate fi vorba de orice activitate care va face placere tuturor: sa jucati Monopoly, sa va uitati la televizor la o emisiune care va place tuturor; puteti alege de fiecare alta activitate, asupra careia sa cadeti de acord.
Puteti sa va spuneti dimineata ceva ce sa va ajute sa incepeti ziua mai veseli sau mai bine dispusi. Puteti face fotografii, periodic, in acelasi loc. Mai tarziu veti putea observa schimbarile care au aparut, aminti momente din trecut...
Orice ritual ai alege pentru familia ta, incearca sa-l faci cat mai placut si mai educativ. Acesta este si scopul lui. Sa intareasca atat apartenenta la grup in sine (la familie), cat si increderea in fortele proprii. Ai deja asemenea ritualuri? Daca nu, pe care il vei alege?
Posteaza comentariu