Craciunul
Pentru majoritatea dintre noi, Craciunul este o sarbatoare si un prilej de bucurie. Cand auzim cuvantul Craciun, ne vin in minte: colinde, familie, cozonac, brad, daruri, copii bucurosi, dragoste, surprize placute, vin fiert, prajituri
Se zice ca este o sarbatoare pe care sa o petrecem in familie, alaturi de cei mai apropiati - copii, nepoti, parinti, bunici, frati si surori, sot/sotie, nasi.
Ne dorim un Craciun fericit si plin de bogatii, in care sa ne simtitm fericiti, dorim asta si celor dragi, ne pregatim pentru a sarbatori Craciunul, pentru a ne reuni cu familia, pentru vizite la alte rude. Cumparam cadouri, facem prajituri, impodobim casa…
Aceeasi sarbatoare perceputa diferit de fiecare
Fiecare face anumite pregatiri care i se par necesare si utile. Unii oameni tin mortis sa aiba brad impodobit, altii fac o masa mare la care invita rude si prieteni, altii sunt centrati pe cadourile de la Mos Craciun…
Altfel spus, desi acelasi pentru toti crestinii, Craciunul are o semnificatie aparte pentru fiecare dintre noi. Semnificatie conferita de ceea ce isi doresc, ceea ce le place, modul in care sarbatoreau Craciunul cand erau copii si multe, multe altele.
Poti fi suparat/a de Craciun?
Doar ca uneori lucrurile nu sunt chiar asa de roz cum le dorim. Din dorinta de a iesi totul bine, suntem adesea tensionati si irascibili. De aceea, de multe ori ajungem sa ne certam chiar cu ocazia sarbatorilor.
Sunt lucruri pe care le facem doar cu ocazia Craciunului, poate le asteptam un an intreg dar cand sosesc…nu ne putem bucura de ele asa cum speram. Parca nu e asa cum ne-am dorit! Bradul arata altfel decat in mintea noastra, afara nu ninge, invitatii nu sosesc la timp, partenerul nu se poarta asa cum ne asteptam, cineva lipseste de la masa, unele rude sunt bolnave sau suparate. La astfel de intruniri cu familia, se isca certuri, reprosuri, regrete, orgolii…
Alteori trecem noi insine prin momente grele sau dureroase, in care nici Craciunul nu reuseste sa ne aduca zambetul pe buze ci parca mai tare ne intristeaza…Sunt acei ani in care tocmai pierdusem pe cineva drag, in care eram tristi, bolnavi sau ne simteam fara speranta…Poti sa vrei, chiar sa iti propui sa fii vesel sau sa te bucuri, doar ca uneori nu poti. Sfaturi de tipul: "Fii optimist, va trece!", "Sa privim partea frumoasa a vietii!", "E Craciunul, trebuie sa te simti bine!", uneori ne irita mai degraba decat sa ne ajute.
De altfel, in practica intalnim adesea pacienti care ne spun ca de Craciun se simt extrem de tristi, ca atunci se accentueaza despresia, ca atunci raman singuri cu ei insisi, cu gandurile lor, de sarbatori iti simti singuratatea cel mai mult, durerea. Poate pentru ca nu te mai refugiezi in alte activitati, in munca, poate prin comparatie cu alte persoane pe care le consideri fericite, cu alte familii in care toti sunt impreuna, alaturi unii de altii.
"De ce ma cert cu sotul meu in fiecare an de Craciun?", "De ce copiii nu sunt niciodata multumiti de ce primesc?", "De ce ma apuca plansul cand toata lumea e cu zambetul pe buze?", iata intrebari care revin infiecare an.
Prin trairile pe care le produce, prin amintirile pe care ni le aduce in minte, fie ca vrem, fie ca nu vrem, sarbatoarea Craciunului ne rascoleste pe fiecare in alt fel. Sunt oameni care se pot bucura de un moment frumos chiar daca exista si tristete sau durere. Pentru altii, in schimb, orice lucru neplacut umbreste lucrurile frumoase astfel incat un incident mic reuseste sa strice intreaga zi.
de Anca Pietraru, psiholog