Comportamentul opozant si negativist al copilului

Principala caracteristica a tulburarilor de tip opozant este comportamentul negativist, neascultator si chiar dusmanos al copilului in raport cu persoana care reprezinta autoritatea. Copiii se infurie rapid, se cearta cu adultii, se opun activ regulilor, dau vina pe altii pentru propriile lor greseli, sunt impulsivi si iritabili.

Aceste comportamente sunt evidente in relatia cu persoanele adulte apropiate sau cu copiii de aceeasi varsta. Studiile arata ca unii copii care prezinta tulburari opozante au si deficite la nivelul performantei scolare, fapt explicat prin tendinta lor de a nu indeplinii sarcinile scolare.

Criteriile tulburarii de conduita sociala cu comportament de tip opozant (ICD-10) si ale tulburarii opozitionismului provocator (DSM-IV) sunt urmatoarele:

1. Are crize de furie neobisnuit de frecvente sau intense (se enerveaza repede);
2. Se cearta adesea cu adultii;
3. Se opune des ori in mod activ indicatiilor sau regulilor adultilor sau refuza sa le urmeze;
4. Ii agreseaza deseori pe altii in mod intentionat;
5. Ii invinuieste pe altii pentru propriile greseli sau propriul comportament inadecvat;
6. Deseori este iritabil sau se lasa usor enervat de ceilalti;
7. Deseori este coleric si plin de resentimente;
8. Deseori este ranchiunos sau razbunator.

Diagnosticul unei tulburari de comportament de tip opozant ar trebui luat in considerare numai un cazul in care patternurile comportamentale prezinta o mare frecventa de aparitie si consecinte de amploare, in comparatie cu cele observate in mod tipic la copiii de aceeasi varsta si in cazul in care sunt afectate domeniile familial, social sau scolar.

Simptomele asociate acestui tip de comportament sunt:

  •  probleme de interactiune cu copiii: se sustrag cerintelor, incalca regulile in grupul cu copiii de aceeasi varsta;
  •  tulburari de comportament agresiv-antisocial, care se pot dezvolta in adolescenta ;
  •  tulburari hiperchinetice;
  •  deficite la nivelul performantelor scolare;
  •  tulburari emotionale, indeosebi depresive.

Tulburarile de comportament de tip opozant debuteaza in copilaria timpurie, cu crize puternice de furie, negativism si refuz; in adolescenta, la aproape jumatate din acesti copii problemele pot disparea, iar restul vor dezvolta un comportament antisocial.
La varsta scolara mica sau mai tarziu, acesti copii vor fi evitati de cei de aceeasi varsta si in acelasi timp, ei prezinta un risc crescut de a avea esec scolar.

Principala cauza a acestui tip de comportament se refera inconsistenta in educatie si nivelul redus de control din partea parintilor. Comportamentul agresiv al copiilor coreleaza cu anumite caracteristici familiale, ca: venituri reduse, nivel educational scazut al parintilor si lipsa sprijinului social din partea comunitatii.

In terapia tulburarilor de comportament opozant se vor utiliza demersuri centrate pe copil, ce au ca scop diminuarea tulburarilor opozante si demersuri centrate pe familie, in vederea modificarii conditiilor familiale care mentin simptomatologia copilului.
Eficienta terapiei facute cu parintii acestor copii a fost dovedita prin studiile realizate cu copii cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani. Deoarece in cazul tulburarilor de tip opozant sunt afectate mai multe domenii ale vietii, este necesara o terapie multimodala care sa combine mai multe forme de interventie.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 12 Mar 2015, 19:31
    Am nevoie de ajutor!

    Buna seara! As vrea sa va rog daca ati putea sa imi recomandati o carte-doua in legatura cu subiectul prezentat ! Sunt interesata sa citesc mai mult despre problemele comportamentale ale copilului de varsta mica in ultimii ani ! (P.S. : Defectele copilului de Andre Berge am citit) Astept raspunsul dumneavoastra si...va multumesc mult!

    0
    0

  • vera pe 15 Dec 2013, 19:56
    un baietel de 7 ani

    Buna seara. Sunt mamica unui baietel de 7 ani, am citit acest articol si majoritatea paragrafelor se regasesc in comportamentul fiului meu. Nu inteleg ce trebuie sa fac pentru a-l ajuta sa depaseasca aceste obstacole zilnice, inteleg insa de unde provin o parte din problemele ce le acuza el, cum ar fi: lipsa tatalui (din cauza unui divort) si-a abandonat copilul, prezenta mea langa el este usor limitata datorita unui program incarcat de munca, lipsa unui partener de joaca, este in primul an de scoala (alti colegi, alte reguli, alt dascal), lipsa bunicilor etc. In clipa de fata as incerca sa ma indrept spre un ajutor specializat, pentru ca toate aceste nereguli le vom tot duce in spate. Multumesc anticipat si astept un mic ajutor.

    0
    0

  • cecilia pe 6 Feb 2013, 11:52
    sfat pentru Elena

    Elena, daca la varsta asta ai probleme, atunci, e grav. Incearca sa iei in serios problema si sa o rezolvi acum, cat nu este prea tarziu. Afatul meu este sa faceti in asa fel, incat voi parintii sa petreceti cat mai mult timp cu el, antrenandu-l in activitati placute. Chiat si cand este vorba sa-l implici in activitati gospodaresti, fa-o intr-un mod placut. Roaga-l sa faca o anumita activitate, cere-i ajutorul, si nu-i reprosa daca nu face bine (este la o varsta la care trebuie sa invete, si este normal sa greseasca). Nu te ocupa numai sa dai sfaturi, sfaturile, ca orice lucru de valoare, se dau in cantitati mici si fix atunci cand este nevoie. restul educatiei se face pe ne-simtite si trebuie sa vina pe o cale naturala si placuta. Intr-un cuvant, petrece-ti cat mai mult timp cu copilul, astfel incat voi sa-i fiti modelele, ci nu gasca de prieteni. Profita de varsta care o are, ca in scurt timp, o sa fie prea tarziu; va creste, si va refuza sa mai accepte compania voastra.

    0
    0

  • limbutu elena pe 3 Feb 2012, 18:47
    agresivitate verbala exces de personalitate

    buna seara, . sunt mamica unui copil de 8 ani si 9 luni,si intampin probleme de comportament in ultimul timp foarte frecvent.aParticipa frecvent la toate "scandalurile "din clasa si este imposibil sa nu fie prezent la vreun eveniment de violenta, nu este atent la lectii, gasindu-si tot timpul altceva de facut, dar in momentul in care este solicitat sa conti nue de citit ...este pe aceiasi lungime de unda.Faptul ca scrie cu ambele maini la fel de urat, dar corect,fapt ce il scoate din rabdari pe d-l inv. si sunt chemata sa mi-se reproseze ca nu il educ deajuns si ca aceste aspecte se petrec in familie...imi pare f. rau ,dar la noi in familie nu are la cine sa vada violenta vb. sau fizica, deoarece nu ne batem, nu ne certam, cele mai frecvente mici certuri survin tot din cauza lui,ca nu asculta.In ultimul timp i-am dat bataie dar nu are efect, mai inainte l-am pedepsit,luindu-i dreptul la calculator,nu l-am lasat afara (cand copiii se jucau afara )nu i-am mai dat dulciuri,l-am amenintat ca va ramane singur fara prieteni,a ramas fara dinti ca si-i-a rupt ,ma minte...nu mai stiu ce sa fac este influentat si atras de persoane negative si crede numai ce spun aia.Multumesc ! ar fi mult mai mult de spus, dar si asa cred ca nu m-am incadrat in format.Scuze si va rog ajutati-ma !spuneti ce am gresit,intrbati-ma orice.

    0
    0

  • X-Trem Iuly pe 8 Iun 2009, 08:55
    N-am nimic in potriva

    Sunt de acord cu tn.Stiu ca e cicalitor si asa dar trebuie sa rezisti tentatiei sa fi cuminte. FORTZA NOASTRA

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod