Momentele stresante, termenele limită și responsabilitățile familiale îți pot afecta echilibrul emoțional dacă nu iei măsuri pentru a te simți mereu bine. Nu este deloc plăcut să ai dureri de cap sau să fii irascibil exact în momentele importante alături de cei dragi. Oboseala, stresul sau îngrijorarea au un impact negativ asupra sănătății tale, dar meditația le poate neutraliza eficient dacă acționezi inteligent.
Probabil că ți se pare interesant să practici meditația, dar ai impresia că nu ai suficient timp pentru așa ceva. Ei bine, medicii îți oferă metode practice pentru a începe să meditezi în ciuda ritmului cotidian tot mai rapid.
Iată cum poți include meditația în viața ta:
1. Ia o masă singur
Când ai făcut așa ceva ultima dată? „Atunci când mănânci singur, fără telefoane, tablete sau alte persoane în jur vei fi mai conștient de experiența pe care o reprezintă masa. Fii atent la fiecare aromă, mestecă încet și observă textura preparatelor.
Vei elimina astfel problemele digestive și va fi mai ușor să menții controlul asupra mărimii porțiilor”, spune dr. Rebecca Weible, nutriționist.
2. Ieși din lumea digitală și fă o plimbare
Uneori nu ai nevoie decât să te distanțezi de orice dispozitiv digital pentru a reduce ritmul și presiunea din fiecare zi. Verificatul constant al mesajelor sau email-urilor nu va face decât să te streseze. „Mergi la o plimbare și uită de orice altceva timp de 20 de minute. Concentrează-te pe ritmul în care mergi, observă natura din jur, ascultă cântecul păsărilor sau analizează cerul. Te vei întoarce cu o doză de energie suficientă pentru a face față celelorlalte activități solicitante care te așteaptă”, explică dr. Weible.
3. Încearcă yoga
Oricine poate practica yoga. Nu trebuie să fii un expert și nu are nimic dacă pozițiile nu îți vor ieși perfect.
„Important este să devii conștient de ritmul respirației și de felul în care reacționează corpul tău la fiecare mișcare. Vei învăța să respiri mai bine, să îți controlezi mușchii și să fii integrat în momentul prezent”, spune dr. Weible.
4. Trezește-te cu adevărat dimineața
Da, cu toții deschidem ochii și poate ne îndreptăm direct spre duș sau spre o ceașcă de cafea. „Este esențial să îi oferi organismului tău șansa de a fi complet treaz înainte de a începe orice altă activitate. Deschide ochii, observă gradul de lumină de afară, temperatura și felul în care te simți. Închide și deschide ochii timp de 5-8 respirații, apoi flexează degetele și ridică-te ușor”, recomandă dr. Scott Rogers, specialist în meditație.
5. Respiră adânc de fiecare dată când intri pe o ușă
Câte uși deschizi zilnic? Probabil că multe, așa că folosește acest gest reflex ca pe un prilej de relaxare. Pentru a te putea concentra mai bine și a fi calm, respiră adânc de fiecare dată când intri pe o ușă.
În acest fel vei fi nevoit să te uiți în jur, să observi mobilierul, lumina și persoanele, iar echilibrul tău emoțional va fi fortificat.
6. Folosește bilețelele colorate
Nu există o metodă corectă sau greșită pentru a medita. Una dintre cele mai simple soluții pentru a favoriza meditația sunt bilețelele colorate. De exemplu, poți lipi un bilețel pe oglinda de la baie pe care ai scris 3 lucruri pentru care ești recunoscător. Rezervă-ți 5-10 minute pentru a te gândi la ceea ce ai scris și respiră adânc și lent.
7. Schimbă mâna
Majoritatea persoanelor utilizează cu precădere o anumită mână. „Este indicat să folosești cealaltă mână când vrei să mănânci. Ia prima înghițitură în acest mod pentru a preveni mâncatul prea rapid și a crea starea de mindfulness.
Observă gustul și senzația plăcută și fii prezent în acel moment”, recomandă dr. Rogers.