Te-ai săturat să arăți ca și cum ai luat o masă copioasă sau să te doară foarte des stomacul? Tratarea balonării în mod eficient implică schimbări atât la nivelul dietei, cât și în ceea ce privește gradul de activitate sau modul în care interpretezi importanța meselor principale și a gustărilor. Numai folosind o abordare unitară vei reuși să te simți mai bine și să porți din nou ținutele favorite.
Iată cum acționează specialiștii împotriva balonării:
1. Țin un jurnal al meselor luate
Balonarea este adesea rezultatul meniului zilnic și din acest motiv medicii consideră că este esențial să fii atent la ce consumi. „Le cer pacienților mei să țină un jurnal cu tot ce consumă și simptomele apărute timp de câteva săptămâni și respect și eu aceeași regulă. Numai în acest mod se poate identifica o legătură între diferite tipuri de alimente și balonare.
Prin eliminarea factorilor problematici se poate obține reducerea și chiar eliminarea simptomelor deranjante fără luarea unui tratament medicamentos”, explică dr. Benjamin Cohen, de la Școala de Medicină Icahn.
2. Reduc cantitatea de fructe și legume crude
„Nu există niciun aliment magic care va rezolva imediat problema balonării, dar diminuarea cantității consumate de fructe și legume crude va reduce disconfortul asociat. Broccoli, conopida și varza, deși sunt sănătoase, pot cauza balonare pentru că sunt mai greu de digerat. Trebuie să transformi digestia într-un proces mai ușor pentru a-ți ajuta organismul. De exemplu, poți mânca broccoli inclus în umplutura plăcintelor, dar nu și crud. De asemenea, fasolea trebuie consumată cu prudență deoarece poate agrava rapid balonarea”, potrivit dr. Beth Lesnick, de la Colegiul Medical din New York.
3. Beau și mănâncă suplimentele
Dacă vrei să găsești remedii naturale împotriva balonării nu trebuie să cauți medicamente sau diferite suplimente pe care le poți lua separat, ci este suficient să apelezi la puterea condimentelor și a ceaiurilor. Turmericul, feniculul și ghimbirul sunt foarte utile pentru a avea din nou un abdomen plat.
În ceea ce privește băuturile, cele mai eficiente pentru balonare sunt ceaiul de mușețel și cel de mentă.
4. Nu beau cu paiul
„De fiecare dată când vorbești, mănânci sau bei înghiți aer, dar când folosești paiul pentru a bea, când mesteci gumă, mănânci foarte repede sau fumezi vei înghiți mult mai mult aer decât de obicei. Aceste lucruri vor cauza sau agrava balonarea. Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te confrunți cu balonarea este să te gândești la momentele în care înghiți prea mult aer și să iei măsuri pentru a le elimina”, spune dr. Shawn Khodadadian, de la spitalul Lenox Hill.
5. Își fac analize
„De multe ori balonarea este cauzată de lactoză sau fructoză. Dacă ai constatat că starea ta se agravează când consumi produse lactate sau fructe este indicat să faci analize pentru a determina dacă ai o intoleranță la aceste substanțe, precum și la alte substanțe cu potențial alergen cum ar fi glutenul.
Numai în acest mod vei putea stabili ce cantități poți consuma sau dacă ar trebui să elimini unele alimente din meniul tău”, spune dr. Khodadadian.
6. Consideră constipația ca pe o cauză potențială
Constipația este una dintre cauzele posibile ale balonării, mai ales dacă persistă perioade lungi de timp sau apare intermitent. Pentru a stimula digestia este indicat să crești treptat consumul de fibre.
7. Beau apă, dar nu prea multă
În afară de beneficiile pe care le aduce digestiei în general, consumul de apă reduce balonarea și ameliorează constipația. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la cantitatea băută pentru că prea multă apă va înrăutăți balonarea.
8. Sunt mereu în mișcare
Activitatea fizică stimulează digestia și este un remediu rapid împotriva constipației. De asemenea, prin intermediul constipației sunt eliminate toxinele.
„Este ideal să efectuezi abdomene în cadrul exercițiilor pe care le faci deoarece uneori balonarea este cauzată de lipsa de tonifiere a mușchilor abdominali”, explică dr. Lesnick.
Posteaza comentariu