De la a fi un cititor avid la abilitatea de a învăța din propriile greșeli, psihologii împărtășesc indiciile inteligenței autentice. Iată câteva dintre acestea!
Ce semne autentice ale inteligenței poți recunoaște?
1. Înveți din propriile greșeli
Studiile psihologice au demonstrat că oamenii inteligenți sunt cei care își pot recunoaște și accepta greșelile. Și, în mod esențial, pot învăța din acestea. În loc să vadă greșelile ca pe niște obstacole, oamenii inteligenți le văd ca pe oportunități de învățare.
2. Distracția ta implică cititul
Oamenii care sunt cititori avizi și care ar alege întotdeauna o carte pentru plăcere decât să încerce să caute noi cunoștințe sunt mai inteligenți în mod natural. Conform cercetării, acești cititori avizi au o funcție a memoriei mai bună, precum și abilități de comunicare și concentrare mai dezvoltate decât celelalte persoane.
3. Poți argumenta orice subiect vrei
Argumentele reprezintă un indiciu clar al inteligenței. Dar este vorba în special despre modul în care faci acest lucru, deoarece te diferențiază de ceilalți.
Travis Bradberry, autorul Emotional Intelligence 2.0, este de părere că cei care au argumente articulate și convingătoare și pot argumenta din orice perspectivă sunt mai talentați. Pot argumenta din punctul lor de vedere, dar și din al celorlalți, iar acest lucru este un semn autentic al inteligenței.4. Gândești înainte de a vorbi
Oamenii cu adevărat inteligenți au un creier care merge mai repede decât cuvintele care le ies pe gură. Dacă te gândești înainte de a răspunde la întrebările oamenilor și te concentrezi să găsești un răspuns veritabil pe care l-ai analizat în prealabil înainte de a vorbi, ești deja cu un pas înainte.
5. Nu îți pasă ce cred ceilalți
Oamenii inteligenți nu iau în considerare ce gândesc alți oameni atunci când iau decizii. Aceștia nu se gândesc la modul în care alții se vor simți ca urmare a propriilor acțiuni și fac lucrurile indiferent de judecata altora.
Potrivit dicționarului Merriam-Webster, inteligența este o acuitate mentală, o capacitate de a învăța, de a înțelege și de a te adapta la situații noi. Inteligența te poate purta în multe locuri. Te poate duce către multe victorii dacă este folosită cu înțelepciune sau îți poate asigura căderea dacă ești prea lacom. Se spune că inteligența nu este ceea ce știi, ci unde te poate duce mintea. Esența adevărată a inteligenței constă în capacitatea de a accepta și de a te adapta la schimbare. Nu ne putem trăi viața doar cu ajutorul cunoștințelor pe care le avem.
Trebuie să le folosim și pe cele pe care le învățăm de la ceilalți. Creierul uman este unul dintre cele mai complexe și impresionante mecanisme din lume. A ajutat civilizația umană să treacă prin generații de descoperiri și progrese.