Experții au constatat că mulți adulți folosesc somniferele ocazional pentru a adormi. Este vorba despre mai multe motive. Studiile au corelat utilizarea regulată și pe termen lung a somniferelor cu unele efecte secundare potențiale grave. Iată ce riscuri pentru sănătate au somniferele!
Pericolele pentru sănătate pe care le pot pot aduce somniferele
Unele somnifere conțin difenhidramină, aceasta fiind un medicament anticolinergic, ceeea ce înseamnă că blochează activitatea unei substanțe chimice numită acetilcolină. Acetilcolina joacă un rol important în activarea musculară și în funcțiile creierului corelate, cum ar fi vigilența, învățarea și memoria. Ca urmare a acestui efect de blocare, medicamentele pot duce la apariția constipației, confuziei și a altor efecte secundare, care afectează mai ales adulții în vârstă.
De exemplu, în cazul bărbaților cu afecțiuni ale prostatei, medicamentele anticolinergice pot duce la retenție urinară sau la probleme cu golirea vezicii urinare.
O persoană care se confruntă cu această problemă s-ar putea să nu își dea seama că este din cauza pastilelor pe care le ia noaptea pentru a dormi, așa că poate omite să-i spună doctorului. În acest fel, îi poate fi prescris un alt medicament pentru a trata afecțiunea vezicii. Noul medicament poate avea alte efecte secundare, așa că vor mai fi adăugate alte pastile pentru a le rezolva și pe acelea. În acest fel, medicamentele pe care le ia un pacient și numeroasele efecte secundare se pot înmulți rapid.Există îngrijorări și cu privire la un alt risc mai grav asociat cu aceste medicamente pentru somn. Dovezile în creștere arată că utilizarea pe termen lung pare să crească riscul de demență. Și cu cât consumul e mai ridicat, cu atât mai mare este și riscul. Un studiu din 2015, publicat în JAMA Internal Medicine, a descoperit că oamenii care au luat în mod regulat o cantitate de substanțe din două pastile de somn regăsită la anumite branduri aproximativ o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc semnificativ de demență. În cazul persoanelor care au luat aceste medicamente aproximativ o dată la trei zile, riscul de demență a crescut cu 54% în comparație cu persoanele care nu au luat aceste tipuri de medicamente. Însă este nevoie de mai multe studii și cercetări pentru a confirma legătura dintre somnifere și demență.
Și alte substanțe din somnifere pot avea efecte secundare. Este vorba despre dureri de cap, amețeli, greață, vărsături și halucinații. Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe termen scurt asociate cu hipnoticele - o clasă de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, concepute pentru a induce somnul.
Este foarte greu pentru cercetători sa identifice exact riscurile pe termen lung asociate cu utilizarea regulată a acestor medicamente. Un studiu observațional publicat în 2012 a analizat datele electronice de la mai mult de 30.000 de adulți și consumul de hipnotice comune și benzodiazepine și sedative antihistaminice.
Cercetătorii au descoperit că cei cărora le-au fost prescrise mai mult de 132 de doze din aceste medicamente hipnotice pe an, adică acei pacienți care le iau cel puțin la fiecare două sau trei zile, au avut o creștere cu 35% a riscului de cancer și un risc al morții de 5 ori mai mare comparativ cu cei care nu au luat aceste medicamente.Autorii studiului au încercat să controleze condițiile medicale care existau înainte și alți factori care ar putea explica de ce oamenii care luau aceste medicamente au murit sau au dezvoltat cancer la rate mai mari decât cei care nu iau somnifere. De asemenea, medicamentele acestea au fost asociate cu accidente de mașină, căderi și depresie, toate acestea putând explica riscurile ridicate ale mortalității. Dar riscurile au rămas. Autorii au descoperit, de asemenea, asociații între utilizarea hipnoticelor și tipurilor specifice de cancer - în special cancere la plămâni, colon și prostată, dar nu au fost descoperite mecanismele cauză-efect.
Chiar și în afara riscurilor potențiale și a efectelor secundare, somniferele nu reprezintă o soluție eficientă pe termen lung pentru insomnie.
Posteaza comentariu