De ce nu ne purtăm atent tocmai cu persoanele la care ținem cel mai mult?

De ce se întâmplă atât de des să nu ne purtăm așa cum trebuie tocmai cu persoanele apropiate? Oare această reacție arată că te poți plictisi de iubire sau pur și simplu toleranța scade în timp în ciuda tuturor eforturilor?
Nu înseamnă că-ți disprețuiești familia dacă nu ai mereu reacțiile potrivite în relația cu rudele tale. Potrivit specialiștilor, nu ai cum să începi să eviți calitățile pe care le apreciai până acum la persoanele iubite, dar rezistența la defectele lor scade în timp. În momentul în care nu ne purtăm cu multă grijă și afecțiune este posibil ca pragul de toleranță pentru lucrurile care ne deranjează la cei apropiați să fi scăzut destul de mult.
În plus, durerea sau supărarea necesită mai multă atenție decât momentele de bucurie, iar atunci când ne simțim amenințați nu vom accepta atât de ușor punctele slabe ale celor din jur. Persoanele care petrec cel mai mult timp cu tine sunt expuse analizei pe care o realizezi tot timpul, voluntar sau în mod spontan.
Devin obiectul comparațiilor sau al concluziilor negative.
Este normal să ne dorim să ne purtăm frumos cu cei la care ținem și dacă nu reușim probabil că va apărea sentimentul de vinovăție. În afară de soluțiile extreme există și variante care te pot ajuta să-ți îmbunătățești comportamentul fără să continui să deteriorezi relația cu persoanele importante din viața ta.

 
Iată cum trbeuie să procedezi pentru a te asigura că nu ai reacții care îți rănesc copiii, partenerul, părinții sau alți membri ai familiei:

 
1. Fă pauze dese în care te gândești cum ar fi viața ta fără persoanele la care ții

Scopul este să începi să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Cel mai bun stimulent este gândul că ai putea pierde toate persoanele importante pentru tine.
Potrivit specialiștilor, este util să ne imaginăm cum ar fi viața noastră dacă de mâine ar dispărea toți cei care ne sprijină. În acest mod vei putea restabili starea de recunoștință pentru tot ceea ce fac pentru tine. 
Poți face și liste pentru fiecare persoană importantă din viața ta, specificând lucrurile bune pe care ți le aduce. Imaginează-ți diferite scenarii în care ai putea să fii lipsit de prezența persoanelor care țin la tine și îți vei da seama imediat că, deși nu te-ai purtat cu multă grijă în ultima perioadă, precis golul pe care l-ar lăsa absența lor ți-ar face mai mult rău decât să înveți să le accepți cu toate calitățile și defectele lor. Fă-ți poze singur în diferite locuri și vei conștientiza că este foarte important să te poți bucura de compania și afecțiunea celorlalți.

 
2. Petrece timp cu cei dragi în compania altor persoane

Ai observat că te porți diferit atunci când ieși cu prietenii față de momentele când discuți cu șeful tău sau te consulți cu un coleg de serviciu? În cadrul studiilor realizate s-a observat că ne purtăm mult mai politicos și devenim mai amabili când suntem în compania persoanelor pe care nu le cunoaștem foarte bine, iar această reacție se va extinde și spre persoanele apropiate dacă fac parte din aceste reuniuni. Dinamica relației dintre tine și persoanele dragi se va schimba dacă pot participa la diferitele reuniuni la care vin și colegii de serviciu, de exemplu pentru sărbători sau zile de naștere.
Vei avea ocazia să observi cum se poartă în acest context și vei înțelege că prezența lor te completează și îți dă un plus de entuziasm.

 
3. Distanțează-te când simți nevoia de puțin timp cu tine însuți

Nu proceda astfel pentru a reuși să accepți defectele sau pentru a uita de ceea ce te deranjează la cei dragi, ci pentru a obține o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Petrece timp cu tine însuți și vei găsi noi motive pentru a-i aprecia pe ceilalți și a fi generos cu tine și cu ei. Vei avea o viziune mai echilibrată asupra inconvenientelor percepute.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.