Cercetările recente arată că o singură ceașcă de cafea pe zi reduce risul de deces cu 50% perntru femeile care au diabet. Noul studiu a fost realizat de dr. João Sérgio Neves și dr. Davide Carvalho, de la Universitatea Porto, din Portugalia și a vizat examinarea legăturii dintre consumul de cafeină și rata mortalității pentru femeile care suferă de diabet.
Riscul de deces și cafeina
Rezultatele obținute au vizat 1.600 de femei cu diabet, care au fost monitorizate între 1999 și 2016. Evaluarea stilului de viață al participantelor a fost realizată prin desfășurarea zilnică a interviurilor care cuprindeau relatarea obiceiurilor alimentare din ultimele 24 de ore.
S-a evaluat în mod special consumul de cafeină al femeilor, iar participantele au detaliat și sursele de cafeină preferate, cum ar fi ceaiul, cafeaua sau sucurile tip cola.S-a făcut o ajustare a rezultatelor în funcție de indicele masei corporale, venit, educație, consumul de alcool, fumat, hipertensiunea arterială și numărul de ani care trecuseră de la primirea diagnosticului de diabet.
Cafeaua reduce riscul de deces
De-a lungul perioadei menționate 618 persoane au decedat, dar nu s-a putut identifica o legătură directă între cafeină și decesele provocate de bolile cardiace sau cancer.
Cu toate acestea, femeile care au consumat cel puțin 100mg de cafeină în fiecare zi, echivalentul unei cești de cafea, au avut un risc de deces cu 51% mai redus. Rezultatele pozitive obținute depind foarte mult de mărimea dozei de cafeină.
Astfel, pentru femeile care consumau între 100 și 200mg de cafeină riscul era cu 57% mai redus, iar dacă se depășeau 200mg riscul de deces scădea cu până la 66%.
Și ceaiul are efecte pozitive
Obținerea dozei zilnice de cafeină prin intermediul ceaiului are, de asemenea, avantaje. „Femeile care au consumat cafeină cu ajutorul ceaiului au avut un risc mult mai scăzut de cancer. Astfel, mortalitatea în cazul unui consum ridicat de ceai și al unui diagnostic de cancer a fost cu 80% mai redusă față de femeile care nu beau deloc ceai. Studiul nostru a arătat că o doză suficientă de cafeină are un efect de protecție asupra întregului organism, prevenind decesul prematur”, au declarat autorii studiului.
„Efectul de reducere a ratei mortalității depinde de sursa de cafeină.
Cafeaua are un efect preventiv pentru decesul din orice cauză, inclusiv bolile cardiace, în timp ce obținerea cafeinei din ceai protejează femeile în mod special împotriva cancerului”, a spus dr. Neves.
Limitările studiului
Consumul de cafeină a fost analizat în intervalul menționat, dar nu s-a investigat care ar putea fi efectul conservanților sau al altor aditivi prezenți în cafea sau alte băuturi care conțin cafeină. Studiile anterioare au demonstrat că un consum frecvent de ceai și cafea crește sensibilitatea la insulină și menține glicemia stabilă după luarea meselor, în cazul pacienților care au diabet.
„Beneficiile observate pot fi legate direct de cafeină, dar și de alte componente conținute de băuturile care o includ.
Mineralele, vitaminele și antioxidanții din aceste băuturi pot contribui la reducerea ratei de mortalitate a femeilor. Vor fi necesare studii suplimentare pentru izolarea tuturor componentelor din aceste băuturi și identificarea clară a celor utile pentru protecția organismului”, a spus dr. Neves.
Posteaza comentariu