Bijuteriile - esente de civilizatie (II)

Oamenii au fost dintotdeauna atrasi de frumusetea si existenta ancestrala a metalelor si pietrelor pretioase, de culorile, transparenta si rezistenta lor, de superbele grafisme pe care natura le-a harazit acestora. Cristina Turnagiu-Dragna, jurnalist de moda si consultant de imagine, ne spune povestea pietrelor pretioase.

O Bijuterie este o Intalnire intre o Anume Piatra, un Anume Metal, si o Anume Femeie.

Alaturi de flori, mineralele sunt cele mai frumoase creatii ale naturii. Ambele sunt de gasit intr-o varietate de forme, culori iar perfectiunea liniei este aceeasi pentru amandoua. Albastrul profund al gentianei de Alpi se regaseste in lapis-lazuli din Iran, iar alga de Madagascar are aceeasi transparenta incredibila cu a cristalului de roca.
Nestematele reprezinta in lumea cenusie a materiei minerale, ceea ce corolele uimitoare ale florilor inseamna pentru un monoton camp de verdeata: o incantare divina a privirii si sufletului.

Numai ca frumusetea acestor pietre ca si raritatea si perenitatea lor a indemnat oamenii sa le adune, sa le prelucreze si sa le tezaurizeze, sa faca din ele un mijloc de stapanire a lumii. Sunt cele pentru care s-au pornit si dus razboaie, au fost oferite sau schimbate regate, cele care au trezit pasiuni si au indemnat la crime.

Legende si superstitii legate de pietrele pretioase se gasesc, din toate timpurile in mai toate civilizatiile. In toate acestea, oamenii au investit speranta si incredere in aceste franturi miraculoase de roca, banuind legaturi posibile intre acestea si propria lor viata, conferind cristalelor semnificatii religioase sau spirituale.
Initial considerate a fi purtatoare de puteri oculte (calmau vanturile, marile si durerea, influentau fortele invizibile, indepartau salbaticiunile, aprindeau focul, aparau de boli sau betie), istoria utilizarii cristalelor a urmat indeaproape evolutia civilizatiei umane, primind in functie de epoci si mentalitati, "proprietati" si utilizari dintre cele mai nebanuite: aducerea victoriei, pazirea de foc, usurarea nasterii, aducerea ploii, subjugarea patimilor sau potolirea setei. Cristalelor le-a fost chiar atribuita o relatie metafizica intre lumea minerala, vegetala si stelele apropiate.

Cu vremea, anumitor cristale rare, foarte frumoase le-au fost conferite valori absolut speciale si au fost trecute in categoria pietrelor magice, pretioase, data fiind raritatea si frumusetea lor.
Astfel s-a ajuns ca in perioadele de criza, cand banii isi pierdeau valoarea, pietrele pretioase sa fie de foarte multe ori scaparea si sprijinul esential patrimonial. Valoarea lor a crescut constant o data cu pierderea sigurantei asupra drepturilor de proprietate: bunurile imobiliare de exemplu, puteau sa nu supravietuiasca unei revolutii, pe cand o comoara de pietre pretioase ascunsa, putea dura mai mult decat orice sistem politic.
Sase dintre aceste pietre pretioase au insotit omenirea de-a lungul zbuciumatei sale evolutii: diamantul, rubinul, safirul, smaraldul, opalul si topazul. Acestea au fost insotite permanent de catre o alta formatiune naturala, de data aceasta organica, de o frumusete cel putin egala cu a nestematelor: perla.

Diamantul, piatra magica

Rubinul, piatra Orientului

Safirul, "cel mai frumos lucru"

Smaraldul, piatra zeitei Afrodita

Opalul, piatra "focurilor de culori"

Topazul, piatra prieteniei

Perla, simbolul feminitatii
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod