Grăsimile Omega-3 se regăsesc în semințele de in și în pește, precum și în suplimentele alimentare cum este uleiul de pește. Studiile realizate până în prezent au arătat că aceste grăsimi protejează inima, previn declinul funcțiilor cognitive, reduc frecvența diagnosticului de Alzheimer și a demenței.
Noul beneficiu al suplimentelor cu ulei de pește
Se pare că suplimentarea constantă cu ulei de pește în cazul femeilor însărcinate poate avea beneficii importante pentru viitorii bebeluși. O nouă cercetare realizată de Centrul de Studiu pentru Astmul la Copii din Danemarca, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo, Canada, sugerează că aceste suplimente aduc un avantaj major prin reducerea riscului de astm în rândul copiilor.
Aproximativ 6,3 milioane de copii suferă de astm, ceea ce reprezintă un procent de 9% din totalul de copii.
În ultimul deceniu cazurile de astm diagnosticat la copii s-au înregistrat din ce în ce mai des, numărul lor fiind într-o creștere continuă.
Legătura dintre astm și Omega-3
Potrivit specialiștilor care au realizat acest nou studiu, faptul că astmul este diagnosticat din ce în ce mai frecvent în cazul copiilor reflectă un nivel scăzut de grăsimi Omega-3 din meniul lor zilnic. S-a examinat în detaliu și legătura dintre suplimentele de Omega-3 administrate în timpul sarcinii și riscul de wheezing și astm pentru copii.
Cercetătorii au fost coordonați de prof. Ken Stark, de la Universitatea din Waterloo. Prof. Stark și echipa sa au selectat 736 de femei însărcinate, care se aflau în săptămâna cu numărul 24 din cadrul sarcinii. Începând din acel moment le-au administrat participantelor o doză zilnică de 2,4g de acizi grași polinesaturați sub formă de ulei de pește.
S-a format și un grup de control care a primit o doză zilnică de ulei de măsline ca placebo.Doza de grăsimi administrată femeilor însărcinate a conținut EPA și DHA, tipuri de grăsimi care se regăsesc în pește și sunt esențiale pentru reglarea reacțiilor sistemului imunitar. „Am măsurat cu precizie nivelul de EPA și DHA din sângele participantelor pentru a putea stabili care este nivelul optim de nutrienți. Testele pe care le-am folosit au fost rapide, iar rezultatele obținute au fost integrate în timp real în schemele de tratament”, potrivit prof. Stark.
Bebelușii care s-au născut ulterior au fost monitorizați pe un interval de 5 ani, reflectând vârsta la care se manifestă de obicei astmul la copii. În această perioadă de 5 ani cercetătorii au analizat tendința copiilor spre wheezing, precum și frecvența apariției infecțiilor respiratorii, a eczemelor, a sensibilității la factorii alergeni sau a altor complicații care pot fi cauzate de astm.
În total s-au studiat 695 de copii, dintre care 95,5% au completat toate testele necesare pentru cei 5 ani.
Suplimentele cu ulei de pește au redus riscul de astm pentru copii cu 31%
Rezultatele înregistrate au confirmat ipotezele cercetătorilor. „Am fost convinși că există o conexiune directă între proprietățile antiinflamatoare ale acizilor grași Omega-3, conținutul scăzut al acestora în meniul zilnic și numărul tot mai ridicat de cazuri de astm la copii.
Acest studiu dovedește legătura directă dintre ele”, spune dr. Hans Bisgaard, colaborator din Danemarca.Astfel, femeile însărcinate care iau suplimente cu ulei de pește în cel de-al treilea trimestru de sarcină pot reduce riscul copilului pentru wheezing și astm cu 31%.
De asemenea, beneficiile cele mai însemnate s-au relevat în cazul femeilor care aveau un nivel scăzut de EPA și DHA în sânge la începutul studiului. În acest caz reducerea riscului a ajuns la 54%.
„Suntem convinși că acest studiu va pune bazele unor terapii diferite pentru combaterea astmului la copii. Identificarea acestui supliment esențial poate fi considerată prima linie de apărare împotriva numărului în creștere de cazuri de astm în rândul copiilor”, a spus prof. Stark.