Poate fi foarte dificil sau chiar imposibil pentru o femeie să rămână însărcinată în mod natural după vârsta de 50 de ani, dar cu ajutorul noilor tratamente de reproducere asistată ar putea fi un vis realizabil. În general sarcina la 50 de ani presupune recurgerea la fertilizarea in vitro, iar șansa de a avea un copil este de aproximativ 1%.
Ce avantaje are sarcina la 50 de ani?
Femeile care au ajuns la vârsta de 50 de ani nu trebuie neapărat să renunțe la dorința de a avea un copil, ci chiar există efecte benefice ale unei sarcini în această etapă din viață:
1. Femeile de peste 50 de ani au mai multă experiență și stabilitate financiară
În acest interval de vârstă este mult mai probabil ca o femeie să aibă o viață stabilă și să fi ajuns la un nivel salarial confortabil, cu economii substanțiale.
Când vine vorba despre cheltuielile asociate cu sarcina și cu îngrijirea bebelușului nu va fi foarte complicat să se descurce și va avea fonduri suficiente. De asemenea, o femeie de 50 de ani are o stare emoțională stabilă, are experiență de viață și se acceptă așa cum este, cu defecte și calități.
2. Copiii cu mame mai în vârstă au realizări importante
Copiii care se nasc după o sarcină la o vârstă mai înaintată au tendința de a fi stângaci. Structura specifică a creierului unei persoane stângace oferă o gamă foarte largă de posibilități, crescând șansa de a avea realizări substanțiale de-a lungul vieții. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că peste 90% dintre copiii cu mame mai în vârstă au rezultate excelente la școală.
3. Femeile care nasc mai târziu trăiesc mai mult
Potrivit specialiștilor, nașterea la o vârstă înaintată poate prelungi durata de viață, ajungându-se la o speranță de viață de 80-90 de ani. Acest lucru se întâmplă pentru că genele care le permit femeilor în cauză să susțină sarcina și să nască mai târziu întârzie și procesul de îmbătrânire care crește riscul de îmbolnăviri.
Riscurile și complicațiile asociate cu sarcina la 50 de ani
Deși numărul de femei care rămân însărcinate și nasc după 50 de ani a crescut în ultimii ani trebuie cunoscute și riscurile pentru mame și copii.
Iată care sunt complicațiile care pot apărea:
1. Cancerul
Femeile mai în vârstă care recurg la tratamente de fertilitate pentru a rămâne însărcinate au un risc ridicat de cancer la sân. Potrivit specialiștilor, administrarea hormonilor suplimentari poate interacționa negativ cu procesul normal de îmbătrânire a celulelor de la nivelul sânilor.
2. Probleme cu inima
Stresul și presiunea la care este supusă inima femeilor de peste 50 de ani ca urmare a sarcinii au fost adesea comparate cu participarea la maraton la o vârstă înaintată. Cu cât femeia are o vârstă mai ridicată, cu atât pot apărea mai multe complicații. Începând cu vârsta de 40 de ani se accentuează riscul de preeclampsia, care crește proporțional cu trecerea timpului.
3. Placenta previa
Riscul apariției acestei complicații în timpul sarcinii este foarte mare după 50 de ani, fiind caracterizată prin creșterea placentei în zona inferioară a uterului și blocarea totală sau parțială a deschiderii colului uterin.
Consecințele pot fi nașterea prematură și hemoragiile vaginale severe.
4. Riscuri pentru bebeluș
Bebelușii cu mame de peste 50 de ani au un risc crescut de boli cardiace și malformații. De asemenea, se pot naște înainte de termen.