Poți să bei cafea când ești însărcinată?

Poate că te-ai obișnuit să bei cafea pentru a-ți începe ziua cu multă energie, dar oare este un obicei benefic și pentru cele 9 luni de sarcină? Află care este opinia specialiștilor.
Precis știi că nu este sigur să bei alcool sau să consumi pește crud, dar poate te întrebi dacă o doză de cafeină este acceptabilă când ești însărcinată. Simpla ceașcă de cafea a devenit un subiect foarte dezbătut când vine vorba despre viitoarele mame. Din păcate nu există un răspuns unic, care te poate ghida pentru a decide, însă merită să iei în calcul ce spun specialiștii.
„Este foarte dificil să putem studia în mod clar și detaliat efectele diferitelor preparate sau ale băuturilor asupra femeilor însărcinate. Nu este un lucru etic să le dăm să consume viitoarelor mame o substanță cu efecte care nu sunt pe deplin testate și să le expunem posibilelor complicații, așa că majoritatea concluziilor sunt obținute în mod retroactiv, de obicei de la mamele care au consumat anumite preparate sau băuturi înainte de a afla că sunt însărcinate”, spune dr.
David Elmer, ginecolog de la Spitalul Nantucket, din Massachusetts.
În majoritatea studiilor care vizează experiențele mamelor în mod retroactiv se sugerează că această substanță nu prezintă riscuri ridicate. „Rezultatele obținute până acum arată că nu există un motiv special pentru a include cafeina în cadrul substanțelor riscante pentru mame”, spune dr. Elmer.
În plus, dr. Elmer a evocat cazul unei mame care a consumat nu mai puțin de 6 cești de cafea pe zi tot parcursul sarcinii, uneori ajungând chiar la 10 cești. „A avut o sarcină fără probleme, copilul s-a născut sănătos și a prezentat un ritm normal de dezvoltare, însă trebuie să evidențiez că s-a născut prematur. Este greu de stabilit dacă acest lucru a fost cauzat de consumul ridicat de cafeină pentru că trebuie analizat întregul stil de viață al unei persoane care bea atât de multă  cafea.
Poate că era supusă stresului constant sau folosea alte produse care au avut acest rezultat”
, spune dr. Elmer.

 
Riscurile evidențiate de studiile efectuate pe animale

„Deși pentru oameni nu s-au obținut încă rezultate concludente, studiile realizate pe animale au arătat că un consum frecvent de cafeină reduce fertilitatea, crește riscul de malformații și de avort, influentând în sens negativ și greutatea după naștere”, potrivit dr. Michele Hakahka, ginecolog din Beverly Hills, California.

 
Dar cafeaua decafeinizată?

Poate ți se pare alternativa ideală având în vedere aceste incertitudini, dar să știi că va conține urme de cafeină. Potrivit specialiștilor, o ceașcă de cafea decafeinizată va avea între 2 și 12 mg de cafeină. Dacă îți place foarte mult gustul cafelei și nu-ți imaginezi o zi fără băutura ta preferată poți savura această variantă, dar nu trebuie să exagerezi. 
„Limita maximă este de 200mg de cafeină.
În timpul sarcinii poți bea ceai și cafea decafeinizate cu moderație. Nu uita să iei în calcul tot ce consumi și poate avea cafeină, de exemplu înghețata care conține cafea sau anumite prăjituri. Chiar și porțiile mici din diferite preparate și băuturi te pot face să depășești totalul recomandat dacă nu ești atentă”
, spune dr. Elisa Zied, nutriționist din New York.

 
Ar trebui să nu mai bei cafea obișnuită de îndată ce afli că ești însărcinată?

„Dacă încerci să întrerupi brusc consumul de cafea poți avea dureri de cap și amețeli, așa că este mai bine să reduci treptat cantitatea consumată pentru a obișnui organismul cu doza mai redusă de cafeină. Dacă până acum obișnuiai să bei 5-6 cești de cafea pe zi poți limita consumul la 4 timp de 2 săptămâni, iar apoi vei ajunge la 3 și ulterior la 2, până când o poți înlocui complet cu varianta decafeinizată.
Este util și să cumperi niște cești mai mici sau să începi să bei ceai, care conține mai puțină cafeină decât cafeaua”
, spune dr. Elmer.
Probabil că nici cel mai strict ginecolog nu-ți va spune că trebuie să renunți complet la cafea, dar este esențial să nu depășești 200mg de cafeină zilnic pentru a evita efectele negative. „Eu le recomand de regulă pacientelor să bea una, cel mult 2 cești de cafea pe zi și să apeleze la cea decafeinizată tot timpul weekendului. Este ideal să se evite orice substanță care poate periclita dezvoltarea armonioasă a fătului”, spune dr. Hakahka.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.