Stările de oboseală, sensibilitatea crescută la nivelul sânilor sau greața te-au ocolit, dar rezultatul testului de sarcină este pozitiv? Nu trebuie să presupui că este ceva în neregulă cu tine, ci trebuie să conștientizezi că simptomele despre care auzi foarte des nu sunt obligatorii și nici nu definesc în mod strict sarcina.
De ce apare sarcina fără simptome?
Multe dintre femeile care efectuează un test de sarcină acasă și obțin un rezultat pozitiv se întreabă cum este posibil să nu remarce niciun simptom. Realitatea este că sarcina fără simptome se întâlnește destul de des și nu înseamnă că vor exista riscuri pentru bebelușul tău.
Perioada sarcinii reprezintă o experiență diferită pentru fiecare femeie și nu există nici măcar două organisme care reacționează identic la modificările specifice acestei perioade.
Unele femei pot ajunge până la 7 luni de sarcină fără să aibă parte de vreun disconfort, în timp ce altele remarcă pierderea apetitului, starea de greață sau durerile de sâni chiar de la început și manifestările se acutizează pe măsură ce sarcina avansează.Este foarte probabil să nu te simți deloc diferit în primele stadii ale sarcinii, mai ales atunci când embrionul fertilizat este implantat în uter, între 6 și 12 zile după ovulație. În acest interval femeile nu au deloc simptome, dar chiar dacă trec câteva luni fără să te simți rău este posibil ca greața să se declanșeze brusc și să se acutizeze rapid.
Lipsa simptomelor indică posibilitatea de a nu fi însărcinată?
Dacă ai făcut un test de srcină acasă și ai avut un rezultat pozitiv lipsa simptomelor te poate face să crezi că rezultatul este eronat și că nu ești, de fapt, însărcinată. Un astfel de test detectează nivelul de hCG, denumit și „hormonul sarcinii”, în urină.
Valoarea acestui hormon este foarte redusă la începutul sarcinii. Dacă ai îndoieli cu privire la rezultatul testului este recomandat să mergi la un consult ginecologic unde ți se vor recomanda și analize de sânge și teste de urină pentru a determina existența sarcinii cu precizie.
Dacă medicul îți confirmă sarcina dar continui să nu ai simptome?
Chiar dacă medicul tău ți-a confirmat că ești însărcinată este posibil să nu ai simptome în continuare. Dacă se întâmplă acest lucru probabil te numeri printre viitoarele mame care trec foarte ușor de cele 9 luni de sarcină, fără un disconfort accentuat. De asemenea, este posibil ca reducerea apetitului, pierderea energiei sau greața să treacă neobservate pentru că nu sunt deloc intense ori durează foarte puțin.
În ciuda lipsei simptomelor este esențial să respecți intervalele la care trebuie să mergi la control pentru a te asigura că bebelușul tău se dezvoltă într-un ritm normal.
Dacă apar crampe sau dureri neașteptate trebuie să mergi la medic în cel mai scurt timp.
Există o legătură între sarcina fără simptome și sindromul ovarului polichistic?
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal care provoacă apariția chisturilor la nivelul ovarelor. Majoritatea femeilor diagnosticate cu această afecțiune întâmpină dificultăți când decid să-și întemeieze o familie.
Cele care reușesc să rămână însărcinate au parte de simptome minore sau nu le au deloc. Potrivit specialiștilor, sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventă cauză a sarcinii fără simptome. O femeie însărcinată cu această afecțiune va resimți foame accentuată sau sensibilitate la nivelul sânilor, dar aceste manifestări vor fi mult mai reduse față de felul în care se simt femeile care nu au sindromul ovarului polichistic.
În concluzie, dacă ai primit acest diagnostic și sarcina nu îți provoacă niciun fel de simptom nu ai motive de îngrijorare. Este indicat să ai o discuție detaliată cu medicul tău pentru a înțelege mai bine evoluția sarcinii tale corelată cu afecțiunea menționată.