În timp ce te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău contează foarte mult să fii informată pentru a ști care sunt situațiile în care trebuie să acționezi rapid pentru a te proteja și a asigura evoluția pozitivă a sarcinii. Potrivit americanpregnancy.org, anumite dureri sau crampe apărute în timpul celor 9 luni sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Iată care sunt cauzele frecvent întâlnite pentru durerea abdominală în sarcină și care nu te pun în pericol:
1. Durerea de ligament rotund
Este o durere ascuțită care apare atunci când îți modifici poziția sau poate fi o durere care se prelungește mai mult timp. Pe măsură ce dimensiunile uterului cresc ligamentele care fac conexiunea cu zona pelvină vor fi întinse, iar acest lucru poate cauza un disconfort accentuat. Acest tip de durere apare de obicei în trimestrul al doilea de sarcină și nu este considerată periculoasă.
2. Balonarea și constipația
Acumularea gazelor în timpul sarcinii este provocată de creșterea nivelului de progesteron. Pe măsură ce cantitatea de progesteron din organism crește activitatea tractului intestinal se va încetini, ceea ce va face ca alimentele consumate să fie prelucrate într-un interval mai lung. Se recomandă să se bea mai multă apă, să se consume alimente bogate în fibre și să se facă exerciții ușoare pentru a se combate această stare neplăcută.
3. Contracțiile Braxton Hicks
Nu reprezintă un risc pentru tine și bebeluș, dar este esențial să știi să le diferențiezi de contracțiile reale. În general contracțiile Braxton Hicks se simt ca o întărire a mușchilor stomacului, iar contracțiile reale vor apărea mai des, vor dura mai mult și vor cauza o durere mai mare. Ca regulă de bază trebuie să reții că dacă ai cu adevărat contracții nu vei putea respira normal, așa că dacă îți poți continua activitățile obișnuite va fi vorba despre cele de tip Braxton Hicks.
Aceste contracții sunt cauzate de obicei de deshidratare, deci consumă apă suficientă pentru a elimina problema.
4. Alte cauze variate
În afară de cele 3 cauze menționate disconfortul obișnuit poate fi determinat de toxiinfecții alimentare, calculi renali, fibromul uterin sau sensibilitatea la diferite alimente.
Când este durerea abdominală în sarcină periculoasă?
Deși majoritatea femeilor care au dureri în timpul sarcinii nu vor avea parte de complicații, există și situații în care este nevoie să mergi cât mai repede la medic:
1. Sarcina extrauterină (ectopică)
Apare o dată la 100 de sarcini și înseamnă implantarea ovulului fertilizat în afara cavității uterine. Din păcate o sarcină extrauterină trebuie întreruptă și necesită tratament medical urgent. Se manifestă prin dureri intense și hemoragie în săptămânile 6-10 de sarcină. Femeile cu risc crescut de sarcină extrauterină sunt cele care suferă de endometrioză sau care au utilizat steriletul.
2. Ruptura de placentă
Înseamnă separarea placentei de uter înaintea nașterii bebelușului și poate pune în pericol viața mamei. Un simptom caracteristic este durerea constantă care face stomacul foarte tare, fără perioade în care se revine la starea de confort. Alte semne sunt scurgerile de fluide în exces, durerile de spate sau urmele de sânge în urină.
3. Avortul
Aproximativ 15-20% dintre sarcini se încheie ca urmare a unui avort spontan, care are loc de obicei în primele 13 săptămâni de sarcină. Semnele unui avort sunt durerile severe de spate, contracțiile reale la intervale de 5-10 minute, hemoragia de culoare roșie sau maro, eliminarea de țesut asemănător cheagurilor din vagin sau dispariția bruscă a tuturor simptomelor sarcinii.
4. Preeclampsia
Este o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de proteine din urină după primele 20 de săptămâni de sarcină.
Simptomele includ durerea la nivelul abdomenului superior, de obicei pe partea dreaptă, sub coaste, starea de greață, voma și presiunea resimțită în zona abdomenului.
5. Infecțiile urinare
Deși sunt ușor de tratat în timpul sarcinii, ignorarea lor poate cauza complicații. Se remarcă prin durere, disconfort sau senzația de arsură la urinare. Durerile vor fi localizate la nivelul abdomenului inferior, în zona spatelui, cea pelvină și sub coaste. Pot apărea febra, greața, transpirația sau frisoanele.