În prezent, mulți doctori le recomandă femeilor însărcinate să doarmă exclusiv pe partea stângă noaptea. Dar de ce? Se pare că există un motiv medical în spatele acestei recomandări. Iată de ce trebuie să dormi pe partea stângă dacă ești însărcinată!
Care este motivul pentru care ar trebui să dormi pe partea stângă dacă ești însărcinată?
Pe măsură ce fătul crește, încep să fie exercitate presiuni tot mai mari în mod natural asupra organelor interne și vaselor de sânge ale mamei. Poate fi enervant sau dureros când copilul în creștere stă pe vezica mamei sau o lovește în intestine. Dar confortul nu este motivul pentru care medicii recomandă să dormi pe partea stângă dacă ești însărcinată.
Motivul principal este reprezentată de vena cavă inferioară a mamei, o venă mare care se află de-a lungul părții drepte a coloanei vertebrale și care este responsabilă pentru trimiterea sângelui din jumătatea inferioară a corpului la inimă.
Dacă o femeie însărcinată stă pe spate, fetusul este mai susceptibil să comprime vena cavă inferioară, micșorând astfel cantitatea de sânge care se întoarce la inimă. Nu există multe cercetări care să compare dormitul pe partea dreaptă și cel pe partea stângă, dar în teorie există o comprimare mai mică pe partea stângă decât pe cea dreaptă.De ce este dăunătoare această compresie?
O cantitate mai mică de sânge pompată spre inimă înseamnă că mai puțin sânge este pompat din inimă, iar acest lucru duce la o scădere a tensiunii arteriale pentru mamă și o reducere a conținutului de oxigen sânge atât pentru mamă, cât și pentru copil. Cele mai multe mame și majoritatea bebelușilor pot compensa o reducere subtilă, dar compresia venei poate deveni un risc mai mare pentru femeile gravide care au deja probleme cu tensiunea arterială sau complicații respiratorii.
De exemplu, femeile gravide cu astm sau apnee, s-ar putea să aibă deja probleme în a furniza cantitatea optimă de oxigen organismului sau copiilor lor.
În momentul în care aceste condiții sunt asociate cu fluxul redus de sânge în timpul somnului, efectele se pot amplifica într-un mod periculos. Mai multe studii au sugerat că somnul pe spate în timpul sarcinii târzii poate fi asociat cu un risc mai mare de a naște fătul mort.Cum trebuie sa dormi cand esti insarcinata
Dovezile pentru aceste conexiuni sunt în creștere. Cel mai recent studiu a descoperit că femeile care au avut un făt decedat după 28 de săptămâni de sarcină au fost de 2,3 ori mai susceptibile de a fi dormit pe spate în noaptea de dinaintea morții fătului. Un alt studiu din 2017 a constatat că dormitul pe spate a fost asociat cu un risc de 3,7 mai mare de a naște un copil mort.
O limitare a acestor studii este că participantelor li s-a cerut să-și aducă aminte ce au făcut înainte. Aceste tendințe alarmante s-au repetat, astfel că medicii nu ezită să le recomande femeilor gravide să evite somnul pe spate. Este o intervenție relativ ușoară și fără costuri, care poate preveni eventualele efecte secundare. Nu există dovezi clare care să indice că dormitul pe partea dreaptă ar fi neapărat mai rău decât cel pe partea stângă.De asemenea, cercetările sugerează că femeile însărcinate care nu dorm suficient în fiecare noapte și au parte doar de 5 sau 6 ore de somn pe noapte sunt supuse unui risc mai mare pentru afecțiuni precum diabetul gestațional sau pentru preeclampsie.
Este foarte important pentru sarcină un somn odihnitor.
Posteaza comentariu