De ce nu este diareea un simptom precoce de sarcină

Uneori diareea este considerată un simptom precoce de sarcină. Ce bază are această presupunere?
Poate îți dorești să devii mămică în curând sau ești îngrijorată că ai putea fi însărcinată, iar ideea că un simptom atât de comun precum diareea ar putea semnifica un lucru aparte îți dă emoții. Într-adevăr atât în forumurile online, cât și în diferite grupuri este discutată această idee. 

 
Ce cauzează diareea

Înainte de a analiza dacă într-adevăr poate fi un simptom precoce de sarcină este esențial să fie clarificat care sunt cauzele diareei. De obicei un episod neplăcut de diaree durează una sau două zile. În acest interval alimentele ingerate sunt amestecate cu acidul gastric, iar lichidul creat va atrage și alte lichide din organism până în momentul în care este eliminat. Diareea se declanșează în momentele în care intestinul subțire sau colonul nu absorb lichidele în mod optim. 

 
Hormonii specifici sarcinii fac constipația mult mai probabilă decât diareea

Dacă ai un ciclu menstrual regulat și nu folosești metode contraceptive pentru a suprima ovulația, organismul va produce o cantitate mai ridicată de progesteron, la mijlocul ciclului menstrual. Acest hormon este esențial pentru o posibilă sarcină deoarece îngroașă pereții uterului.
În cazul în care nu ești însărcinată nivelul de progesteron va crește constant până în săptămâna de dinaintea sângerării menstruale, după care va scădea. 
Progesteronul acționează asupra mușchilor intestinali și a tractului digestiv, favorizând o digestie mai lentă decât de obicei. Astfel, colonul și intestinul subțire nu se vor contracta la fel ca de obicei, iar constipația ar putea fi rezultatul apărut. În timpul sarcinii producția de progesteron va continua să crească și, în consecință, ar trebui să te aștepți mai degrabă la constipație decât la diaree.

 
Diareea este în primul rând o consecință a sângerării menstruale, nu a sarcinii

Dacă nu ești însărcinată, nivelul de progesteron va scădea în săptămâna în care se declanșează menstruația. În condițiile în care progesteronul nu mai acționează asupra mușchilor, digestia nu va mai fi lentă, iar în unele cazuri poate apărea diareea.
Menstruația poate determina apariția diareei din cauza producției de prostaglandină. 
În cazul în care ești însărcinată nu înseamnă că nu poți avea diaree, ci doar că nu este un semnal clar.
Diareea nu este un simptom decisiv al sarcinii și ai nevoie și de alte manifestări sau de un test de sarcină pentru a scăpa de îndoieli. Cu toate acestea, nu înseamnă că este exclus să ai diaree dacă ești însărcinată. În unele cazuri, anumite alimente creează aceste efect dincolo de efectele hormonale. Important este să nu presupui automat că ești însărcinată.
De asemenea, contează foarte mult să consumi o cantitate suficientă de apă sau ceaiuri pentru a recupera lichidul pierdut și a preveni deshidratarea. În timpul sarcinii imunitatea este mai problematică și acest lucru te poate expune infecțiilor sau virușilor.
În unele cazuri, diareea din timpul sarcinii apare ca urmare a efectelor negative ale unui microb sau pur și simplu pentru că ai consumat alimente alterate.
Nu este recomandat să consideri diareea drept un simptom precoce de sarcină pentru că, în cele mai multe cazuri, nu are deloc legătură cu acest lucru. În loc să fii dezamăgită sau să te îngrijorezi fără motiv, mai bine analizează și celelalte simptome și fă un test de sarcină pentru a fi sigură ce se întâmplă. Diareea nu este un semn sigur al sarcinii, ci doar în mod accidental poate avea legătură cu acest eveniment important din viața ta. Cel mai bine este să vezi rezultatul clar pentru a evita stresul și emoțiile. În plus, diareea poate indica și o altă afecțiune, așa că, dacă disconfortul durează mai mult de 48 de ore și este însoțit de febră și starea de amețeală ar trebui să mergi la un consult de specialitate.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.