Studiile au constatat că femeile însărcinate au raportat mai multe coșmaruri și vise mai intense decât femeile care nu sunt însărcinate. De asemenea, femeile care se află în ultimul trimestru al sarcinii lor au raportat coșmaruri mai frecvente în această etapă decât în timpul trimestrelor anterioare. Însă de ce ai vise ciudate când ești însărcinată?
Care este motivul pentru care ai vise ciudate când ești însărcinată?
Se pare că are legătură cu tulburările de somn. Ciclul de somn are cinci etape, dintre care una - mișcarea rapidă a ochilor sau REM - reprezintă aproximativ 25% din somn și este stadiul în care apar cele mai multe vise.
Când adormi, intri în prima etapă REM după aproximativ 70-90 de minute, iar somnul REM apare de mai multe ori în timpul nopții, pe măsură ce se repetă ciclul de somn. Atunci când visezi, creierul tău alege în mod activ din experiențele și emoțiile recente. Se crede că visele joacă un rol în consolidarea memoriei și prelucrarea informațiilor noi. Dacă ciclul de somn al unei persoane este întrerupt și se trezește în timpul unei etape REM, este mult mai probabil să-și amintească vivid ceea ce a visat. Iar femeile însărcinate au adesea somnul întrerupt la diferite stagii de sarcină. Creșterea nivelul de progesteron în primul trimestru poate declanșa insomnia.
Aceasta este redusă, de obicei, la 12-16 săptămâni de sarcină, dar debutul celui de-al treilea trimestru duce la creșterea disconfortului fizic, care poate întrerupe odihna de noapte. Calitatea somnului este cea mai scăzută înainte de a naște copilul. Trebuie să mergi la baie noaptea sau poate că sforăi. Persoanele cu apnee au probleme cu respirația în timpul somnului. Sindromul picioarelor neliniștite, o tulburare care provoacă o nevoie intensă de a mișca picioarele, se poate manifesta și în timpul sarcinii și poate întrerupe somnul. Întreruperea frecventă a somnului mărește probabilitatea de a te trezi în timpul etapei REM a ciclului de somn, ceea ce face ca visele să pară mai intense și mai ușor de ținut minte.
Calitatea somnului mai scăzută, durata de somn mai scurtă, mai multe întreruperi în timpul somnului pot crește probabilitatea de a-ți aminti visele. De ce ai mai multe coșmaruri când ești gravidă?
Femeile gravide raportează, de asemenea, coșmaruri mai frecvente, multe dintre acestea având legătură cu nașterea sau cu pericolul pentru noul-născut, potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2016. Cercetătorii au analizat 406 de femei însărcinate, cu vârstele cuprinse între 17 și 44 de ani, și au descoperit că acestea au raportat coșmaruri de două ori mai des decât femeile care nu erau însărcinate. De asemenea, aceste coșmaruri erau adesea legate de copil.
Sarcina, în special al treilea trimestru, este o perioadă de stres sporit. Poate creșterea nivelului de stres din timpul zilei pentru femeile gravide ar putea explica de ce coșmarurile sunt mai frecvente în timpul sarcinii, după cum au scris oamenii de știință. Un alt studiu publicat în iunie 2014, care a vizat 57 de femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină, a ajuns la concluzia că 32% dintre participante aveau coșmaruri săptămânale și 21% dintre acestea au raportat mai mult de un coșmar pe săptămână.